Με τη μέγιστη δυνατή λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος στα Κύθηρα η Επέτειος για την Ένωση των Επτανήσων. Η παρουσία της Ύψιστης Αρχής της χώρας στην Χώρα ήταν αρκετή από μόνη της ώστε να προσδοθεί η αρμόζουσα αίγλη στην σεμνή μα κυρίως καλαίσθητη εορτή που στήθηκε. Στα πλαίσια της ευγενούς άμιλλας κινήθηκαν οι ομιλίες του Προέδρου και του Δημάρχου, με τον δεύτερο να επιδεικνύει την δέουσα ταπεινότητα και να μιλά κατά 7 ( επτά) λεπτά λιγότερο, μη θέλοντας να σπάσει το ρεκόρ ομιλίας δίχως ουσία που κατέγραψε ο Πρόεδρος.
Και μπορεί τώρα τα φώτα της γιορτής να έχουν σβήσει, να έχει μείνει μόνο η γλυκιά ανάμνηση αυτού του λαμπερού πρωινού, όμως ο Δήμαρχος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει χάσει τον ύπνο του. Αιτία; Μα προφανώς το καινούργιο δάφνινο στεφάνι που κατέθεσε ο Πρόεδρος. Το γεγονός πως πλέον υπάρχει ένα νέο στεφάνι, 4 (τέσσερα) χρόνια πιο φρέσκο, έχει προκαλέσει «ευχάριστο πονοκέφαλο» στον Δήμαρχο, ανάλογο με αυτόν του προπονητή της Φορτούνας Ρούτσουνα μετά τις μεταγραφές αεροδρομίου.
Πιο συγκεκριμένα, και ενώ ο Πρόεδρος έφυγε χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στην τοπική κοινωνία, τον Δήμαρχο βασανίζουν 3 (τρεις) διαφορετικές επιλογές για την εκμετάλλευση του νέου στεφανιού.
- Η πρώτη επιλογή, όπως αναφέρει το εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ, είναι να κατασκευαστεί μια νέα βιτρίνα, δίπλα στην παλιά, όπου θα μπει το νέο στεφάνι. Με αυτόν τον τρόπο θα περνάει το μήνυμα της ολοκλήρωσης της θητείας του Δημάρχου με την ίδια επιτυχία που άρχισε. Όμως εδώ υπάρχει μια ανησυχία. Γιατί, ενώ το επιτυχές κλείσιμο του κύκλου μοιάζει θετικό για την παρούσα Δημαρχεία, δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να θεωρηθεί πως χρειάζεται να ανοίξει ένας καινούργιος, διαφορετικός, κύκλος (Υπάρχει και ένα χωροταξικό ζήτημα, αλλά εντάξει, αυτό λύνεται).
- Η δεύτερη επιλογή (κατά την γνώμη του αρθρογράφου και η λιγότερο πιθανή προς υλοποίηση), είναι να πεταχτεί το παλιό και να μπει στη θέση του το καινούργιο. Το μήνυμα που θα ήθελε να δώσει με αυτή την κίνηση ο Δήμαρχος είναι καθαρό. Ανανεωνόμαστε χωρίς να αλλάζουμε. Θα ήταν μια σαφής παραπομπή στις επερχόμενες εκλογές, ένα σύνθημα για ανανέωση της θητείας του Δημάρχου και συγχρόνως κάλεσμα για παραμονή στον γνώριμο τρόπο άσκησης εξουσίας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκύπτει με την συγκεκριμένη επιλογή, είναι το συναισθηματικό δέσιμο με το παλιό στεφάνι. Είναι γνωστό σε όλους τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ πως ο Δήμαρχος βλέπει το πρώτο στεφάνι όπως ο Σκρουντζ Μακ Ντακ την τυχερή του πρώτη δεκάρα. Μια λύση θα ήταν να το πάρει σπίτι του, όμως ο κίνδυνος να ξεσπάσει σκάνδαλο αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο.
- Η τρίτη και ανατρεπτικότερη επιλογή θέλει το παλιό στεφάνι να παραμένει στη θέση του. Σημάδι της από το ξεκίνημα μεγαλοπρεπούς πορείας του Δημάρχου. Σημάδι αντοχής στο χρόνο. Σημάδι πίστης στα παλιά ιδανικά. ΄Όσο για το νέο στεφάνι; Εδώ βρίσκεται η μεγάλη, και τολμηρή για τα δεδομένα της συντηρητικής μας κοινωνίας, πρόταση. Το νέο στεφάνι θα μαδηθεί και θα με τα φύλλα του θα μαγειρευτεί ένα Ιερό Δείπνο με φακές. Ποιοι όμως θα είναι οι εκλεκτοί που θα έχουν τιμή να γευτούν αυτό το δείπνο; Διασταυρωμένες πηγές αναφέρουν πως σε αυτό το δείπνο θα λάβουν μέρος 10 (δέκα) σπουδαίοι Τσιριγώτες. Η επιλογή θα γίνει με διαδικασία αντίστοιχη της ψηφοφορίας για το All Star Game. Όπως γράφαμε δηλαδή, Giannis Antetokounmpo #NBAvote στα κοινωνικά δίκτυα, έτσι θα γράφουμε π.χ. Giorgos Kasimatis #GREATKYTHERIANSvote. Tο πρόβλημα που προκύπτει με αυτή την επιλογή, είναι οι πιθανοί χαβαλετζήδες που θα μετατρέψουν σε παρωδία αυτή τη διαδικασία. Είναι γνωστό πως οι νέοι έχουν μεγαλύτερη ευκολία στη χρήση των κοινωνικών δικτύων και συγχρόνως την τάση να μην σέβονται τα ιερά. Επιπλέον, αντίδραση μπορεί να υπάρξει και από τους συντηρητικούς κύκλους της τοπικής κοινωνίας που ίσως θεωρήσουν ασέβεια να μαγειρευτεί το στεφάνι του Προέδρου.
Με αγωνία λοιπόν αναμένουμε την απόφαση του Δημάρχου, απόφαση που μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα των εκλογών προς πάσα κατεύθυνση. Είναι μια καυτή πατάτα στην πιο δύσκολη στιγμή. Αυτό που πραγματικά ευχόμαστε όλοι, για μια ακόμα φορά, είναι να ληφθεί μια απόφαση που δεν θα δημιουργεί πρόβλημα στην τοπική κοινωνία.
Για τη DR, Σ.Μ.