Η ιστορία του Γιόχαν
της Κατερίνας Ευθυμίου

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Το 2013 παρακολούθησα ένα σεμινάριο συγγραφής και αφήγησης παραμυθιών στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) με δασκάλες 3 υπέροχες αρχαιολόγους. Στο δεύτερο μάθημα συζητήσαμε το θέμα της επόμενης άσκησης: να γράψουμε ένα γνωστό παραμύθι σε παραλλαγή. Ήμασταν ελεύθερες να κάνουμε ό,τι θέλαμε, να προσθέσουμε ή να αλλάξουμε τους χαρακτήρες, να του αλλάξουμε την πλοκή ή το τέλος, να το αφηγηθούμε από τη σκοπιά κάποιου χαρακτήρα. Κλικ! Βρήκα τον χαρακτήρα μου, σκέφτηκα, και υπάρχει ήδη. Τον έχει δημιουργήσει ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και είναι το παιδί που φωνάζει πως «ο βασιλιάς είναι γυμνός» στο τέλος του πασίγνωστου παραμυθιού «τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα». Θα γίνω η νονά του και «Γιόχαν» θά’ναι το όνομά του!

«Είμαι ο Γιόχαν κι είμαι οκτώ, μια ιστορία θα σας πω», ξεπήδησε και το πρώτο δίστιχο. Φάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι ο Γιόχαν ήθελε να πει την ιστορία ραπάροντας, κι έτσι δεν του χάλασα το χατίρι! Στο επόμενο μάθημα είπα την ιστορία τραγουδιστά και μια «συμμαθήτρια» μού έκανε ρυθμό με το στόμα, όπως οι ράπερ στις ταινίες. Γέλασε όλη η τάξη, ενθουσιασμός και χειροκρότημα.
Κάπου εκεί θα τελείωνε η ιστορία του Γιόχαν, αλλά ευτυχώς που έχω καλούς και ταλαντούχους φίλους. Με τον εξαιρετικό μουσικό και ηχολήπτη, Μαρίνο Χειμώνα, ηχογραφούσαμε εκείνη την περίοδο ένα άλλο παιδικό τραγουδάκι. Πήγα, λοιπόν, στο στούντιο και του τραγούδησα τον Γιόχαν. «Έκλεψε» τα τύμπανα από το άλλο κομμάτι, έπαιξε όλα τα υπόλοιπα μουσικά όργανα, φώναξα και τη φίλη μου τη Φαίδρα για να κάνει κάποιες έξτρα φωνές και το ηχογραφήσαμε μέσα σε λίγες ώρες.

Χωρίς εικόνα όμως, βίντεο-κλιπ δεν γίνεται… Όπως τριγύριζα στο γραφείο (είμαι συντηρήτρια έργων τέχνης στο Υπουργείο Πολιτισμού) κι έλεγα το πρόβλημα στους συναδέλφους μου, μία συνάδελφος μού πρότεινε να μου συστήσει την κουμπάρα της, τη Στεφανία Βελδεμίρη, που είναι Σαλονικιά, συντηρήτρια και εικονογράφος. Της έστειλα με mail τους στίχους και μου έστειλε αρχικά τον Γιόχαν να κρατάει μια σκούπα και μετά άλλα 10 υπέροχα σχέδια. Με κάτι λίγες γνώσεις που είχα σε ένα πρόγραμμα μοντάζ και με πολλά “how to” στο google, η σκούπα κινήθηκε δεξιά-αριστερά, τα στόματα άνοιξαν κι έκλεισαν, ο βασιλιάς εμφανίστηκε γυμνός πάνω στο άλογό του και το πρώτο μου βίντεο-κλιπ ήταν γεγονός.

Ο Γιόχαν έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στην γιορτή παραμυθιών στο κτίριο του ΣΕΑ τον Ιούνιο 2013. Μικροί και μεγάλοι τον υποδέχτηκαν με παλαμάκια, τραγούδι και πολύ χορό. Ό,τι καλύτερο, δηλαδή, για να ξεκινήσει ένας χαρακτήρας το ταξίδι του.

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *