Μήνυση της ακτιβίστριας Σούχα Μπισάρα κατά των ελληνικών αρχών

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss


Η απελευθερωμένη Λιβανέζα ακτιβίστρια, Σόχα Μπισάρα, επέστρεψε χθες Τετάρτη από την Ελλάδα στον Λίβανο και στη συνέχεια στην Ελβετία, αφού συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Αθήνας, αφού οι αρχές την ενημέρωσαν ότι της απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα.
Η Μπισάρα υποβλήθηκε σε ταχεία ανάκριση αφού μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης έξω από το αεροδρόμιο, προτού απελαθεί στον Λίβανο. Η Al-Akhbar έμαθε ότι η Bishara, μετά την άφιξή της στην Ελβετία, όπου έχει την ιθαγένειά της και διαμένει, επικοινώνησε με δικηγόρους σε Ελβετία και Ελλάδα και αποφάσισε να υποβάλει μήνυση για να διευκρινίσει το ιστορικό της απόφασης και να ζητήσει την ακύρωσή της, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών του Λίβανου θα ξεκινήσει μια ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.
Χθες εκδόθηκαν θέσεις στη Βηρυτό που καταδικάζουν τη σύλληψη της Μπισάρα.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Λιβάνου κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του τη σύλληψη της Μπεσάρα ως «επικίνδυνο προηγούμενο που συνιστά κατάφωρη επίθεση εναντίον μιας εθνικής ηρωίδας του Λιβάνου που συνέβαλε στην επίτευξη της απελευθέρωσης και της ελευθερίας για τους Λιβανέζους και πέρασε 10 χρόνια αιχμάλωτη στο κέντρο κράτησης Χιάμ, το οποίο φημίζεται για τις απάνθρωπες πρακτικές βασανιστηρίων που τεκμηριώθηκαν από διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού».
Το κόμμα προέτρεψε επίσης την «ελληνική κυβέρνηση να συλλάβει τους Σιωνιστές αξιωματούχους που ίδρυσαν το κέντρο κράτησης Χιάμ και επέβλεπαν τα βασανιστήρια της Σούχα Μπεσάρα και χιλιάδων Λιβανέζων, αντί να συλλαμβάνει πατριώτες».
Αρχικά ένας γαλλικός στρατώνας, το κέντρο κράτησης Χιάμ τέθηκε υπό τον έλεγχο του SLA κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου. Ομάδες για τα δικαιώματα έχουν αναφέρει εκτεταμένα βασανιστήρια στις εγκαταστάσεις.
Η ανακοίνωση καλεί επίσης το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου «να καλέσει αμέσως την Έλληνα πρέσβη και να λάβει αυστηρά μέτρα και να θεωρήσει τη σύλληψη επίθεση στην εθνική κυριαρχία του Λιβάνου και την ελευθερία και την ασφάλεια των πολιτών του».
Η οικογένεια της Suha Bishara και οι κάτοικοι της πόλης Deir Mimas, ο δημάρχος της Dr George Ndad και ο λαός της πόλης καταδικάζουν έντονα όσα εκτέθηκαν στη κόρη τους Σούχα χθες στο αεροδρόμιο Αθηνών» που είναι αντίθετο με τις διεθνές συνθήκες και τους νόμους, πρωτίστως των οποίων είναι ο Χάρτης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Η οικογένεια επιβεβαίωσε ότι «αυτό το βήμα της ελληνικής κυβέρνησης με το πρόσχημα ότι η κόρη μας αποτελεί απειλή για την ασφάλεια είναι καταδικαστέο και δεν αντιπροσωπεύει ό,τι είναι γνωστό για την Ελλάδα, μια χώρα δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Και καθώς εξέφρασε την «υπερηφάνεια και την περηφάνια της για την κόρη της και την ιστορία του αγώνα της». Και καλει «την κυβέρνηση του Λιβάνου, στο πρόσωπο του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Abdullah Bou Habib, να παρέμβει γρήγορα και να επανεξετάσει με την ελληνική κυβέρνηση το θέμα και να ζητήσει επείγουσα διευκρίνιση του και τι συνέβη επίσημα και δέσμευση να μην επαναληφθούν αυτές οι παραβιάσεις προκειμένου να διαφυλαχθεί η αξιοπρέπεια κάθε Λιβανέζου πολίτη». και το δικαίωμά της Σουχα να μετακινείται και να ταξιδεύει όπου και όποτε θέλει, τονίζοντας ότι αυτό στο οποίο υποβλήθηκε η Σούχα είναι αντίθετο με όλους τους ανθρώπινους κανόνες και τους διεθνείς νόμους.
Ακόμη η Χεζμπολάχ θεώρησε την κίνηση «απαράδεκτη, αδικαιολόγητη και αντίθετη με τους ευρωπαϊκούς νόμους (…) και υποταγμένη στην ισραηλινή εχθρική οντότητα». Κάλεσε την κυβέρνηση του Λιβάνου «να εκπληρώσει τα εθνικά και ηθικά της καθήκοντα έναντι της Μπισάρα και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και μέτρα σχετικά με την απαράδεκτη συμπεριφορά των ελληνικών αρχών».
ΕΡΤ – Λίβανος – Ουαλίντ Ελίας

ΕΡΤ – Λίβανος – Ουαλίντ Ελίας

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *