Ο θηλασμός δεν είναι άσεμνος
της Χριστίνα Πάντζου

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Η νέα λέξη μπήκε στο λεξικό των Αργεντινών και έγινε κίνημα. Πικετετάσο: από το «πικέτε», την πρακτική των αργεντίνικων κινημάτων να κλείνουν τους δρόμους των πόλεων, και το «τέτα», τον μαστό.

Ετσι ονόμασαν την κινητοποίηση που έγινε έκκληση από στόμα σε στόμα, από μάνα σε μάνα, από γυναίκα σε γυναίκα, που κλήθηκαν να αποδείξουν το αυτονόητο: πως το να θηλάζουν τα μωρά τους στον δρόμο δεν είναι έγκλημα, όπως επινόησαν δύο γυναίκες αστυνομικοί του Μπουένος Αϊρες, οι οποίες πριν από λίγες μέρες έδιωξαν με τη βία μια νεαρή μητέρα που θήλαζε το μωρό της σε πάρκο, με το επιχείρημα πως απαγορεύεται γιατί «δεν είναι ευπρεπές».

Η 22χρονη Κονστάνσα Σάντος, ταπεινωμένη και από τη στάση άλλων αστυνομικών (αντρών αυτή τη φορά) που βρίσκονταν στο πάρκο, οι οποίοι την κορόιδευαν επειδή διαμαρτυρήθηκε, γύρισε αστυνομικά τμήματα και προσέφυγε σε εισαγγελίες για να καταθέσει μια καταγγελία που κανείς δεν δέχτηκε να καταχωρίσει.

Εγραψε την εμπειρία της στο Facebook και ήταν άμεση η αντίδραση χιλιάδων γυναικών και πολλών αντρών, που άρχισαν να οργανώνονται από τα κοινωνικά δίκτυα.

Στόχος τους: να δώσουν μια μαζική απάντηση στην υποκρισία εκείνων που τη μία λατρεύουν τις ημίγυμνες φωτογραφίες και τα βαθιά ντεκολτέ και από την άλλη εξάρουν τις αρετές της μητρότητας και του θηλασμού, αλλά φρίττουν όταν βλέπουν μια γυναίκα στον δρόμο να βγάζει το στήθος της για να θηλάσει το μωρό της.

Το περασμένο Σάββατο, το κάλεσμα για ένα «πικετετάσο» πλημμύρισε πλατείες, πάρκα και τις πιο εμβληματικές τοποθεσίες δεκάδων πόλεων της Αργεντινής με μητέρες να θηλάζουν τα μωρά τους μέσα σε γέλια, παιχνίδια, τραγούδια και αλληλεγγύη, στέλνοντας βαθύ ανθρωπιστικό μήνυμα προασπιζόμενες το δικαίωμά τους να θηλάζουν δημόσια τα παιδιά τους.

Μια απρόσμενα μαζική διαμαρτυρία ενάντια σε όσους επιχειρούν να επιβάλουν το σκοτάδι της στενομυαλιάς τους θεωρώντας «άσεμνη» και πράξη επιδειξιομανίας την πιο φυσική διαδικασία του κόσμου.

Με πανό όπου έγραφαν «δίνω ζωή όποτε και όπου θέλει το μωρό μου» και «ο θηλασμός είναι δικαίωμά μας και το μόνο που απαιτεί είναι έναν χώρο με σεβασμό και χωρίς προκαταλήψεις» προειδοποίησαν αρχές και κυβέρνηση, όπως λέει η οργάνωση Κίνημα Γυναικών της Λατινοαμερικανικής Μητρίδας (κι άλλος νεολογισμός σε αντικατάσταση του «πατρίδα»), πως «διεκδικούμε τον κόσμο και το σύμπαν, την ομορφιά του Γαλαξία φτιαγμένου από το γάλα της Ηρας και θα τον κατακτήσουμε, γιατί απέναντι στις κάθε είδους επιθέσεις κατά των δικαιωμάτων μας, η μόνη λύση είναι η συλλογική απάντηση στους δρόμους».

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *