Ότι «πληρώσανε» με τον προϋπολογισμό του 2020 παίρνουμε στις φωτιές φέτος.
Γεράσιμος Λιβιτσάνος 06 Αυγούστου 2021 05:59
Ποιο από τα υπάρχοντα σώματα ασφαλείας, είναι το λιγότερο χρηματοδοτημένο από τον φετινό προϋπολογισμό; Η ερώτηση είναι ρητορική και λόγω της συγκυρίας -με τις πυρκαγιές που κατακαίνε την χώρα- προφανώς το μαντέψατε: Η πυροσβεστική υπηρεσία.
Το γεγονός έχει ειδησεογραφική αξία από μόνο του. Όμως αν συνδυαστεί με την πρωτοφανή ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών της αστυνομίας που φέτος χρηματοδοτήθηκαν γενναιόδωρα όπως και με την αγορά των Rafale που ανακοίνωσε πέρυσι από την Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τότε η συνολική εικόνα αποκτά άλλη διάσταση.
Διανύουμε την χρονιά όπου έγιναν αθρόες προσλήψεις 1.500 ειδικών φρουρών στην αστυνομία. Εκσυγχρονίστηκαν με καινούργιο εξοπλισμό τα ΜΑΤ, η ΟΠΚΕ, η ΔΙΑΣ και κάθε άλλη ομάδα που έχει στην διάθεσή του το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για να ανοίγει κεφάλια. Μάλιστα σε σημείο που οι μονάδες αυτές να έχουν και σύστημα …ρίψης νερού, τον περίφημο «Αίαντα» μια και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το προτίμησε από το να αγοράσει κάποιο πυροσβεστικό όχημα. Επίσης ετοιμάζονται -αν δεν γίνονται ήδη- προσλήψεις 1030 φρουρών για να στελεχωθεί το σώμα καταστολής που θα λειτουργήσει στα πανεπιστήμια.
Στο υπουργείο Άμυνας οι δαπάνες πολύ περισσότερες. Μόνο τα αεροσκάφη Rafale θα κοστίσουν γύρω στα 2,5 δισεκατομμύρια. Άλλα τόσα θα χρειαστούν για μια σειρά άλλες δραστηριότητες: Όπως οι αναβαθμίσεις των F-16 που συζήτησε στην τελευταία συνεδρίασή της η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής και η ενίσχυση με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.
Όσο για την πυροσβεστική υπηρεσία, σύμφωνα με όσα είναι γνωστά εκτίμησε τις ανάγκες της γύρω στα 15 εκατομμύρια ευρώ. Από τον προϋπολογισμό που εκτελείται έλαβε μόλις 1,7 εκατομμύρια. Επίσης στην πυροσβεστική υπηρεσία υπάρχουν 4.000 κενές θέσεις, ενώ καλά κρατεί το σύστημα των εποχικών υπαλλήλων που επιστρατεύονται για να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Σύμφωνα επίσης με στοιχεία που κατατέθηκαν στην Βουλή κατά την συζήτηση του τελευταίου προϋπολογισμού η Πυροσβεστική Ακαδημία ενισχύθηκε με το …υπέρογκο ποσό των 34.000 ευρώ ενώ δεκα χιλιάδες λιγότερα, 24.000 ευρώ, πήρε το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης των Κρίσεων.
Θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι δαπάνες για την άμυνα ή την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, δεν χρειάζεται να εξετάζονται «κατ’ αντιπαράσταση» με τις δαπάνες για την πυρόσβεση. Όπως και ότι η φύση των αντικειμένων είναι διαφορετική, αφού ιδίως στη Άμυνα εμπλέκεται και ο διεθνής παράγοντας. Υπάρχουν στοιχεία αλήθειας σε αυτή την προσέγγιση.
Στην προκειμένη όμως περίπτωση η διανομή των δαπανών αντικατοπτρίζει μια πολιτική επιλογή. Από μια κυβέρνηση που έχει θέσει σαφείς προτεραιότητες και προκρίνει την βαθύτερη εμπλοκή σε γεωπολιτικά παιχνίδια και την κρατική καταστολή έναντι της πολιτικής προστασίας.
Υ.Γ: Ας μην επικαλεστεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η ΟΠΚΕ η ΔΙΑΣ και άλλες παρεμφερείς μονάδες χρησιμοποιήθηκαν στις πυρκαγιές. Όλοι ξέρουμε ότι δεν έχουν δημιουργηθεί γι αυτό και φάνηκε από την αμήχανη παρουσία τους.