Στο ίδιο θρανίο
των Μυρσίνη Πολίτου, Μαρίνα Τριφύλλη & Μυρτώ Τρακάδα

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Εσύ! Ναι εσύ που καθόσουν στο ίδιο θρανίο μαζί μου μέχρι πέρυσι. Εσύ που φωνάζεις με τόσο πάθος ότι η Μακεδονία είναι ελληνική.

Εσύ, λοιπόν, αρχικά οφείλεις να γνωρίζεις πως ο γεωγραφικός χώρος που ιστορικά ονομαζόταν Μακεδονία μοιράστηκε μεταξύ των βαλκανικών κρατών μετά την λήξη των βαλκανικών πολέμων. Η κυριότερη συνθήκη, αυτή που σφράγισε το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων και καθόρισε τα σύνορα ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες, στις οποίες μοιράστηκε ο γεωγραφικός χώρος με το όνομα «Μακεδονία», είναι η Συνθήκη του Βουκουρεστίου, η οποία υπογράφηκε στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας στις 28 Ιουλίου/ 10 Αυγούστου του 1913. Σύμφωνα με τη συνθήκη η γεωγραφική Μακεδονία μοιράστηκε ως εξής: Το 51% του εδάφους της το πήρε η Ελλάδα, το 39% η Σερβία (σημερινή ΠΓΔΜ), το 9,5% το πήρε η Βουλγαρία κι ένα 0,5% του εδάφους πέρασε στην Αλβανία. ‘Όπως αναφέρεται στη συμφωνία των Πρεσπών για τη γλώσσα ισχύει ότι:

1) Από την Τρίτη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων που πραγματοποιήθηκε το 1977 στην Αθήνα, αναγνωρίστηκε η «Μακεδονική» ως επίσημη γλώσσα. Ήδη όμως παλαιότερα, με παρέμβασή του στην Βουλή τον Σεπτέμβριο 1959, ο τότε ΥΠΕΞ Ε. Αβέρωφ υπογράμμιζε: «Eις την ελληνικήν Μακεδονίαν δεν ομιλείται η μακεδονική γλώσσα, η οποία ομιλείται εις τα Σκόπια και έχει και γραμματικήν και συντακτικόν».

2) Η αναφορά σε μακεδονική γλώσσα, με τους κωδικούς «MK, MKD», χρησιμοποιείται από το 1994, χωρίς αστερίσκους, όπως αποτυπώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΗE.

3) Με τη Συμφωνία καθορίζεται ρητά ότι η επίσημη γλώσσα της γείτονος ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών, «δεν έχει σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό» της Μακεδονίας και «δεν έχει σχέση με […]την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά» της Μακεδονίας (άρθρο 7(4)).

Πες ωστόσο πως δεν είχες αυτές τις στοιχειώδεις γνώσεις. θα σου μιλήσω λοιπόν σε μια γλώσσα που καταλαβαίνεις και σε αφορά. Τη γλώσσα της εθνικής κυριαρχίας και της πατρίδας.

Εδώ και χρόνια ανέχεσαι δυο κόμματα, τα οποία παραβίασαν το σύνταγμα της χώρας μου προκειμένου να διασώσουν ξένες, ως επί το πλείστον, τράπεζες και να τοποθετήσουν τοποτηρητές της ΕΕ και του ΔΝΤ μέσα στα υπουργεία και τις κρατικές υπηρεσίες.

Δεν σε πείραζε τόσο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε ξένες πολυεθνικές ή ακόμη και απευθείας σε ξένες κρατικές εταιρείες. Και δεν αρκέστηκες στην κινητή και ακίνητη περιουσία του τόπου μου. Ανέχτηκες ακόμη και το εθνο-προδοτικό κόμμα της Χρυσής Αυγής που έφτασε να συζητά το ξεπούλημα ελληνικών νησιών.

Δεν σε ενοχλούσε και τόσο ότι αυτό το κόμμα στήριζε τη χούντα των συνταγματαρχών, που παρέδωσε τη μισή Κύπρο στην Τουρκία ή τους ταγματασφαλίτες που συνεργάζονταν με τους Γερμανούς κατακτητές.

Εσένα όμως δεν φαίνεται να σε αφορούν αυτά ή τουλάχιστον έχουν δευτερεύουσα σημασία. Γιατί για εσένα η πατρίδα και η εθνική κυριαρχία είναι απλώς ένα αφιόνι που δίνει νόημα στην υποταγμένη καθημερινότητά σου – δεν είναι ένα εργαλείο που, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής σου και να σε βοηθήσει να αντισταθείς σε δυνάμεις μεγαλύτερες από εσένα.

Σε αυτή την αντιπαράθεση λοιπόν συνέχισε να δηλώνεις Έλληνας, Μακεδόνας ή ότι άλλο σου αρέσει.

Υ.Γ: Αφήνω αυτές τις ημερομηνίες εδώ για τυχόν υπενθύμιση.
* 2 Δεκεμβρίου του 1991*
*18 Ιουνίου του 1959*

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΡΟΤΟΥ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΟΤΟΥ ΠΡΑΞΕΙΣ!

 

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *