Μικρά Κυθηραϊκά χειμωνιάτικα
του Ανδρέα Μαριάτου

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

.

Στιγμιότυπα από την αρχή του χειμώνα στα Κύθηρα.

.


Ανομία.

( Τι κάνει η αστυνομία; )

Μέρα μεσημέρι, θρασύτατοι νεαροί μπρούκληδες παίζουν ανενόχλητοι ποδόσφαιρο στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας του νησιού. Δεν τους πτοεί ούτε η πινακίδα «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ» ούτε η βυζαντινή γραμματοσειρά της ταμπέλας ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ.


Απορία.

( Μα πόση ώρα τους πήρε να το φτιάξουν ; )

Το 1999 (εξ ου και ο ήλιος της Βεργίνας στο Μυρτώο πέλαγος) ο νεοσύστατος Δήμος Κυθήρων απέκτησε σφραγίδα με τα σύμβολα της νήσου. Όσο και αν οι λιγοστοί κάτοικοι της Κάτω Χώρας, της Παλιόχωρας, της Σκάνδειας και του ΑηΓιώργη δυσαρεστήθηκαν και δεδομένης της οσιότητος του Θεοδώρου του εν Κυθήροις ο οποίος ποτέ δεν θα διεκδικούσε τα θρησκευτικά πρωτοτόκια από κοτζάμ εικόνα της Παναγίας, με δημοκρατικές διαδικασίες αποφασίστηκε οτι τα σύμβολα των Κυθήρων είναι 3 : το Δωδεκαγέφυρο (για λόγους οικονομίας χώρου πεντεμισαγέφυρο) το Κάστρο της Χώρας και η Μονή Μυρτιδίων ( το καμπαναριό της οποίας -ακολουθώντας πιστά την ενετική χαρτογραφία- ταυτίζεται με το Φάρο Μουδαρίου ) . Το φιλοτεχνηθέν νόμισμα, διαμέτρου ολίγων εκατοστών, ομολογουμένως είναι αρκετά καλαίσθητο και χαραγμένο με ικανοποιητική λεπτοδουλειά.

Και ερχόμαστε στο 2017, όπου αντίγραφό του σε μέγεθος ταψιού συνοδεύει (κάπως σαν ταφικό μνημείο πάντως…) τα αμοιβαία συγχαρητήρια των εμπλεκομένων στην ανάπλαση των Μητάτων. Μα…. ίντα’ναι τούτο;

Να τους πήρε 3 λεπτά με το ρούτερ; Και εντάξει, ο ήλιος της Βεργίνας έγινε λουλούδι. Αυτό το έρμο το καράβι έξω από τις Όχελλες πως κατάντησε σαν ποκεμον ζωγραφισμένο από προνήπιο ; Το δε καμπαναριό έχει πια αρχιτεκτονική πύργου ελέγχου. (Πάντως είχαν και λίγο φιλότιμο, μόλις κατάλαβαν οτι ξεχάσαν τον Τράχηλα ζωγράφισαν εκεί μια μαύρη γραμμή).

Κάποιους βέβαια ίσως να τους ενοχλούν οι κουτσουλιές, δεν ξέρω.

 


Ποδοσφαιρική αλητεία

Η παραπάνω φωτογραφία δυστυχώς αποτελεί ντοκουμέντο του αθλητικού ήθους του νησιού. Παράγοντες του Αστέρα, του Μπυροκοιλιακού (και της Φορτούνας Ρούτσουνα αλλά πίσω απο την κάμερα) καταστρέφουν τον χλοοτάπητα του Potamos Zοurida Stadium διότι ευνοούσε τις πιο τεχνικές ομάδες των ΚΕΦΑ και του Μπεκατσιακού.


Φράτσια. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

Διότι η σαφήνεια είναι το παν.


ΔΕΔΔΗΕ

Αφαίρεσα κάποιες κολώνες από το parking της Χώρας (οι παλιοί το λέμε ακόμα γήπεδο).


Καινά δαιμόνια μούσκεμα

 

Γνωστή αλυσίδα σούπερ μαρκετ ( ποιά, ποιά; ) θεώρησε οτι εάν γεμίσει τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα φυλλάδια θα μάθουμε για τις σούπερ προσφορές που κάνει και έχουμε την ατυχία να αγνοούμε. Δεν υπολόγισαν όμως τον πουνέντε και τη νυχτερινή υγρασία. Οπότε με το χάραμα πολλά χωριά γέμισαν από μουλιασμένο χαρτοπολτό – που όχι να το διαβάσεις, ούτε να το αγγίξεις.

Εκτός απ τα 15 ευρώ μεροκάματο για τη διανομή που πήγαν σε τσέπη που τα είχε προφανώς ανάγκη, τόση ρύπανση τζάμπα (βέβαια μπροστά στην οπτική ρύπανση που προκαλεί στα Αρωνιάδικα το εκτρωματικό κτίριο μέρα και νύχτα, αυτό δεν είναι τίποτα).

 

 

 

 


Ανθρώπινο Δράμα

«Είχες δίκιο που έλεγες να μην το δούμε αλλά μόνο αν το βλέπαμε θα μπορούσαμε να καταλάβουμε οτι δεν έπρεπε να το είχαμε δει»

 

 

Αποσβολωμένοι Κυθήριοι προσπαθούν να παρακολουθήσουν το Kithira mon amour, πεισμένοι (ύστερα από αφόρητες πιέσεις χαιρέκεκου φίλου που την πάτησε και το είδε) οτι δεν δικαιούνται να έχουν άποψη παρά μόνον αν το δουν. Το mosaic στα πρόσωπα ύστερα από απαίτησή τους ώστε κανείς να μην καταλάβει οτι είναι αυτοί (ο Παναγιώτης, ο Θοδωρής, η Μαρία και ο Βαλέριος) που πέταξαν τόσο πολύτιμο χρόνο από τη ζωή τους.


 

12.2017

Α

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *