Super K
της Ελεωνόρας Κουχλούμπερη-Watson
Μέρος 4ον: Δύσκολοι καιροί για υπερήρωες

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

(*)

Διαβάστε εδώ το 3ο μέρος
Διαβάστε εδώ το 5ο μέρος

Περίληψη προηγουμένων:

Χαμός γίνεται, που να σας τα λέμε.**
Η πρωτοφανής επιτυχία της 1ης επίσημης αποστολής τη Σούπερ Κάθι γέμισε ανασφάλεια τον Σούπερ Κασιμάτη (γεμάτος ήταν δηλαδή, απλά τώρα ξεχείλισε). Κι ενώ ο Μέσα Δήμος είναι αναστατωμένος από την εμφάνιση της Σούπερ ηρωίδας των ξωτάρων, ο εμβληματικός Γ, αρχηγός της ΕΥΠ, ξέρει ότι έρχεται καταιγίδα στο αμέριμνο νησί.

  Η νυξ ήτο σκοτεινή και ομιχλώδης στο Μέσα Δήμο (it was a dark and foggy night in the inner municipality). Τα ίδια και χειρότερα και στον Έξω Δήμο, όμως εμάς μας ενδιαφέρουν τρεις μυστηριώδεις επιβάτες που μόλις κατέβηκαν από ένα φορτηγάκι παρκαρισμένο έξω από την βάση του ναυτικού στην κορυφή της Αγίας Ελέσσας – η οποία αναμφισβήτητα ανήκει στον Μέσα Δήμο (και κατέχει τιμητική μόνο θέση στον πάτο της λίστας των διεκδικούμενων εδαφών των ξωτάρων).

Οι σκοτεινοί εργάτες του μεσονυκτίου

Οι σκοτεινοί εργάτες του μεσονυκτίου

Η νυξ λοιπόν ήτο ερεβώδης στο Μέσα Δήμο, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο. Εάν όμως τρεις μαυροντυμένοι μαντραχαλαίοι σκαρφαλώνουν στις εγκαταστάσεις του ραντάρ, αυτό ναι, προκαλεί ερωτήματα. Όταν ετι δε οι σκοτεινοί ετούτοι εργάτες του μεσονυκτίου δουλεύουν σιωπηλά, σχεδόν αυτόματα, κόβουν καλώδια, οξυγονοκολλούν, βιδώνουν βίδες, ξεβιδώνουν μπουλόνια και συμβουλεύονται εγχειρίδια καπνίζοντας το ένα τσιγάρο μετά το άλλο, αυτό πια μας προκαλεί κατάπληξη: Ωωω!
Οι απόκοσμες λάμψεις της οξυγονοκόλλησης που φώτιζαν απόκοσμα την προβέντζα δεν έγιναν αντιληπτές από τους νυσταλέους Στραποδέους και τους απόντες (χειμώνας γαρ) Μανιτοχωριανούς. Αλλά ακόμα και εάν ο μοναδικός θαμώνας του μοναδικού μπαρ της Χώρας (ο ιδιοκτήτης δηλαδή) δεν ήταν τύφλα στο μεθύσι και επιστρέφοντας   παρατηρούσε τα αστράπτοντα σύννεφα, σίγουρα θα το απέδιδε σε βραχυκύκλωμα της ΔΕΗ.
Πολύ πριν το χάραμα οι λάμψεις σταμάτησαν. Μέσα στο ασέληνο πυκνό σκοτάδι, οι λαγοί και οι ζουρίδες άκουσαν ήχους εργαλείων να τοποθετούνται στις θήκες τους, ύστερα βήματα, πόρτες αυτοκινήτου να ανοίγουν, κάποιον να λέει: «Θαθελα να είμαι κάπου να δω τα μούτρα των ξωτάρων αύριο» και αμέσως μετά τις πόρτες του αυτοκινήτου να κλείνουν συγκρατώντας εντός της καμπίνας τα ακατάσχετα χαχανητά. Μετά ησυχία. Μετά πόρτες που ανοίγουν, μπινελίκια για τη μπαταρία και τσακωμό για το ποιος θα καθίσει στο τιμόνι και ποιοι θα σπρώχνουν. Ύστερα από 5 λεπτά, επιτέλους ακούστηκε ήχος μηχανής και φώτα ομίχλης φώτισαν τη μέσα πλευρά του πέτρινου στηθαίου της κατηφόρας προς το Πούρκο.
– «Θάθελα να είμαι κάπου να δω τα μούτρα των ξωτάρων αύριο» είπε ο ένας άγνωστος.
– «Τό ξαναείπες γκαντέμη, ανέ ξανασβήσει κάμε καλάα…» είπαν οι δύο άγνωστοι με βαριά μεσαρίτικη προφορά.

  Η Κάθι ξύπνησε ευδιάθετη. Έριξε μια ματιά στα μόνιτορ που της επέτρεπαν να ελέγχει τη περιοχή γύρω από το καταφύγιό της. Ένα ελαφρύ βοριαδάκι είχε σκορπίσει την ομίχλη και ο ήλιος έλαμπε. Πάτησε ένα κουμπί στον πίνακα ελέγχου και τα θωρακισμένα παντζούρια αλουμινίου (παραλλαγής, σε βαφή απομίμησης σκίνου κι ασπαλάθου) διαφανοποιήθηκαν πλημμυρίζοντας το χώρο με φως. Άνοιξε ένα παράθυρο να αεριστεί το σπίτι, στραβοκοίταξε τη μηχανή του καφέ που αμέσως άναψε με ένα «πινγκ!» και έβαλε σε μια παλιά συσκευή VHS μια βιντεοκασσέτα. Στην οθόνη της τηλεόρασης εμφανίστηκε η 25χρονη Ελένη Πετρουλάκη να εκτελεί ασκήσεις γυμναστικής και η Κάθι βάλθηκε να τη μιμείται. Μια ώρα αργότερα και αφού κατάφερε να ξεμπλοκάρει τα πόδια της από ένα αποτυχημένο σπαγγάτο, έκανε ένα γρήγορο ντους και ετοιμάστηκε να ντυθεί.

H στολή ήταν απίστευτα boring

H στολή ήταν απίστευτα boring

  Τότε ακριβώς ακούστηκε ένας επαναλαμβανόμενος βόμβος και μία πράσινη λυχνία άρχισε να αναβοσβήνει στον πίνακα ελέγχου. Η Κάθι κοίταξε έξω από το παράθυρο και είδε την επιγραφή  SK DUTY  να αναβοσβήνει, ένδειξη πως την περίμενε κάποια αποστολή. Έτρεξε με ανυπομονησία στον κρυπτογράφο που είχε ξεκινήσει να τυπώνει τις λεπτομέρειες, άρπαξε την εκτύπωση πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι, υπολόγισε τον κώδικα ημέρας και άρχισε να διαβάζει. Τζίφος. Μια πτήση ρουτίνας θα έκανε παραβιάζοντας το FIR Μέσα Δήμου. «Δε βαριέσαι;» το φιλοσόφησε, «Ωραία μέρα είναι, τι θα έκανα στο Καλακάθι χωρίς παρέα;» σκέφτηκε κι άρχισε να ντύνεται. Μετά από μεγάλη σωματική προσπάθεια κατάφερε να μπει στη νέα εφαρμοστή στολή που της είχαν ετοιμάσει τα μυστικά εργαστήρια της ΕΥΠ προκειμένου να διασφαλιστεί πως η ταυτότητά της θα παρέμενε μυστική καθώς το ντύσιμό της κάθε άλλο παρά διακριτικό ήταν. ( Η αλήθεια είναι οτι η ψυχική προσπάθεια που κατέβαλε ήταν απείρως μεγαλύτερη: η στολή ήταν απίστευτα boring boring boring, ούτε ένα σχέδιο, ένα κρόσι, ένα γουνάκι, τίποτα ρε παιδάκι μου! ). Άνοιξε την καμουφλαρισμένη έξοδο του καταφυγίου με την ηχητική αναγνώριση (και τη γνωστή διαδικασία: «για έξοδο πείτε Έξοδος, για αλλαγή κωδικού πείτε Αλλαγή Κωδικού, αλλιώς περιμένετε») είπε τον μυστικό κωδικό (ναι, αυτόν που ξέρετε, το Σ*****Ι Α*****Ε) και βγήκε στην αυλή. Ενεργοποίησε το βιονικό της λειτουργικό, φόρτωσε όλες τις ρουτίνες, περίμενε δύο λεπτά για την προθέρμανση του συστήματος προώθησης και απογειώθηκε με κατεύθυνση το νότο.
Το σχέδιο πτήσης περιελάμβανε επιδεικτική χαμηλή διέλευση πάνω από το Δημαρχείο της Χώρας, μπουγέλωμα των επισκεπτών του Κάστρου και ρίψη διαφημιστικών φέιγ βολάν του ΕΟΤ (Εξωδημοτικού Οργανισμού Τουρισμού) στην παραλία του Καψαλιού. Μετά από μια γρήγορη στάση στο φούρνο του Καραβά για μια τυρόπιτα και το καθιερωμένο χαριέντισμα με τον λυγερόκορμο φούρναρη, η Κάθι ανέβηκε στα δύο χιλιάδες πόδια και ανέπτυξε ταχύτητα. Πέρασε τον Ποταμό, τα Βαμβακαράδικα και τα Αρωνιάδικα, έφτασε στα Δόκανα και τότε συνέβη το αναπάντεχο: Η Σούπερ Κάθι έχασε ξαφνικά και απροειδοποίητα ισχύ και άρχισε να πέφτει! 1800 πόδια, 1600, 1400… Πανικόβλητη, προέβη στις ενέργειες που προβλέπονται. 1200, 1000… Αλλόφρονη προσπάθησε να επανεκκινήσει το σύστημα. Φεύ, μάταια προσπαθούσε! Ο κόσμος έγινε ένα θολό σύννεφο ενόσω έμπαινε σε περιδίνιση έχοντας πλήρη απώλεια στήριξης. Δευτερόλεπτα αργότερα έπεφτε πάνω στο πλήθος που είχε μαζευτεί για ένα τριπλό μνημόσυνο στο νεκροταφείο των Δοκάνων, επιδεινώνοντας δραματικά πλέον το δημογραφικό πρόβλημα του χωριού.

...μπήκε σε περιδίνιση έχοντας πλήρη απώλεια στήριξης

…μπήκε σε περιδίνιση έχοντας πλήρη απώλεια στήριξης

  Ένα χιλιόμετρο νοτιότερα, εμφανώς μισοκρυμμένοι πίσω από την πινακίδα  ‹– Φράτσια 1χλμ  τρεις μαυροντυμένοι τύποι κατέβασαν ταυτόχρονα τα κυάλια που κρατούσαν στο ένα χέρι και με το άλλο αντάλλαξαν χειραψίες αλληλοσυγχαιρόμενοι. Τα ηλεκτρονικά αντίμετρα λειτουργούσαν άψογα : η Σούπερ Κάθι δεν θα ξαναπαραβίαζε τον εναέριο χώρο του ένδοξου Μέσα Δήμου.

  Είδαμε λοιπόν πως απέκτησαν τα Κύθηρα τους υπερήρωές τους – οι οποίοι είναι κάθε άλλο παρά τέλειοι. Ειρωνεία της μοίρας; Ο Μανώλης και η Κάθι δεν μπορούν να συναντηθούν εν πτήσει, αφού αδυνατούν να πετάξουν, ο μεν στον εναέριο χώρο του Έξω Δήμου, η δε στον αντίστοιχο του Μέσα Δήμου. Τραγικός επίσης ο τρόπος που το έμαθαν καθώς ξεκλήρισαν ένα ολόκληρο χωριό, τα Δόκανα δηλαδή, όταν προληπτικά, μετά τ´ απανωτά ατυχήματα, ο τελευταίος επιζών Δοκανίτης μετανάστευσε στην Αυστραλία (όπου ζει ευτυχισμένος με τη γεροδεμένη σύζυγό του Τζέσικα), αφήνοντας πίσω του ένα χωριό φάντασμα.

  Η παρουσία των δύο ιπτάμενων μασκοφόρων δεν θα μπορούσε παρά να αποτελέσει θέμα συζήτησης για τους κατοίκους του νησιού. Πολλές φορές η συζήτηση εκτροχιαζόταν σε έντονη λεκτική αντιπαράθεση, δεν έλειψαν και εκείνες οι φορές που κάποιοι πιάστηκαν στα χέρια. Πάντα καχύποπτοι οι Τσιριγώτες προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αποκαλύψουν τις αληθινές ταυτότητες των δύο Δοκανοκτόνων – χωρίς όμως επιτυχία. Κάποιες τέτοιες προσπάθειες μάλιστα παραλίγο να έχουν τραγική κατάληξη όταν διάφοροι περίεργοι εκπαραθύρωσαν συγχωριανούς τους για να μάθουν μια και καλή αν μπορούν να πετάξουν. Ευτυχώς τα κτίρια στα Κύθηρα είναι χαμηλά και οι παρ´ολίγον Σούπερ Μακαρίτες τη γλύτωσαν με μερικά κατάγματα μόνο.

Έχουν μείνει όμως τόσα αναπάντητα ερωτήματα. Να έρθει ο χορός παρακαλώ.


Χορός:

Πιο κάτω απ´ τον καβο-Μαλιά, πιο πάνω από την Κρήτη,
πιο πέρα από το Ταίναρο, πιο δώθε από τη Μήλο,
εις το Τσιρίγο τ´όμορφο, θα πέσει πολύ ξύλο.
Πάντα υπήρχε διχασμός, μα τούτο παραπάει.
(Ας πούμε ετούτη η ΕΥΠ που διάβολο κολλάει;)
Πορτοκαλιά του Καραβά που κάνεις πορτοκάλια,
(κι όχι σαν τις υπόλοιπες που κάνουνε στραγάλια)
πες μας ρε συ τι γίνεται , μη θέλεις παρακάλια,
τρία επεισόδια*** πέρασαν, τα νεύρα μας τσατάλια.


 

* Δεν τραυματίστηκε κανένας Τσιριγώτης κατά τη συγγραφή αυτού του επεισοδίου.
** Κάθε ομοιότητα με αληθινά πρόσωπα και καταστάσεις είναι απολύτως συμπτωματική αν σηκώνει μήνυση το θέμα.
*** Το παρόν δε μετράει, Ε.Κ-W.

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *