Διαβάστε εδώ το 6ο μέρος
Διαβάστε εδώ το 8ο μέρος
Περίληψη προηγουμένων:
Η ανατίναξη του Κάστρου της Χώρας προκάλεσε την άμεση συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συβουλίου με το εκτός ημερησίας διάταξης θέμα : έχει πλέον νόημα ύπαρξης η Ζώνη Προστασίας; Το Σωματείο φίλων του Κάστρου της Χώρας ζητάει την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων και ξεκίνησε καμπάνια fund raising στην ομογένεια ενώ αντίθετα, το Σωματείο Εχθρών του Κάστρου της Χώρας κάνει το ένα πάρτυ μετά το άλλο και έχει στείλει προβοκατόρικη επιστολή στην Περιφέρεια ζητώντας την μεταφορά του Ιστορικού Αρχείου στην Παλαιόχωρα. Ο Σούπερ Κασιμάτης έχει μείνει κλασσικά έξω από τις εξελίξεις ενώ η Σούπερ Κάθι περνάει τον καιρό της προβάροντας διαρκώς καινούριες στολές.
………………………………………………………………………………………………….
Ένα χρόνο μετά την ανατίναξη του Κάστρου της Χώρας λίγα πράγματα θυμίζουν τα Κύθηρα όπως τα ξέραμε. Αντιγράφουμε (μεταφρασμένα στα Ελληνικά φυσικά) από τα μυστικά αρχεία του Φόρεϊν Όφεως:
«Μετά από ενδελεχή έρευνα της υπηρεσίας μας το αρμόδιο για τις υποθέσεις ΝΑ Μεσογείου παράρτημα κατέληξε στα εξής συμπεράσματα όσον αφορά τα γεγονότα του τελευταίου έτους στο νησί των Κυθήρων:
Την ανατίναξη του Κάστρου της Χώρας ακολούθησαν όπως είναι λογικό χάος και πανικός. Οι ελληνικές αρχές αντέδρασαν με την συνήθη ληθαργικότητα. Μετά την πάροδο 48 ωρών η αστυνομία ανακοίνωσε πως ως εκ θαύματος το μοναδικό θύμα της βομβιστικής ενέργειας ήταν ο ιδιοκτήτης υπαίθριου μπαρ στη θέση Φιλοθέη στους πρόποδες του Κάστρου, ο οποίος καταπλακώθηκε από σωρό βράχων βάρους άνω των 40 τόνων την ώρα που βρισκόταν στο μαγαζί του. (ΣτΜ: Η Βρεττανική υπηρεσία εδώ βιάστηκε, στην πραγματικότητα δεν υπήρχε κανένα θύμα χάρη στην άμεση κινητοποίηση της κρατικής μηχανής: ο 93χρονος άνδρας, πατέρας ενός ανηλίκου τέκνου, μεταφέρθηκε με έκτακτο δρομολόγιο του ΕΓ/ΟΓ Πορφυρούσα προς Νεάπολη και από εκεί με ταξί στην Αθήνα όπου διεκομίσθη στο εφημερεύον Γεννηματάς και από εκεί με C-130 ύστερα από εντολή του Υπουργού Υγείας στο ΚΑΤ Κηφισιάς. Ως εκ θαύματος το θύμα έφερε μόνο ψυχικά τραύματα όπως εκδορές και εκχυμώσεις, φαίνεται δε πως το βάρος των ερειπίων αναδιαμόρφωσε την σπονδυλική του στήλη με αποτέλεσμα να θεραπευθεί από χρόνιο ορθοπεδικό πρόβλημα που τον ταλαιπωρούσε). Υλικές ζημιές πλην της ολοσχερούς καταστροφής του Ενετικού Κάστρου και της θραύσης του συνόλου των υαλοπινάκων του Μέσα Δήμου, αναφέρθηκαν. Ιδιαίτερα επέδρασε στο ηθικό των κατοίκων η καταστροφή του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χώρας από την πτώση επί του αρχαίου λέοντος του αντιγράφου του λέοντος του Αγ.Μάρκου, λίγους μόλις μήνες μετά την πανηγυρική τελετή επανατοποθέτησης του τελευταίου πάνω από την είσοδο του κάστρου.
Την ευθύνη για τη βομβιστική ενέργεια ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη τρομοκρατική οργάνωση «Ξωτάρικοι Πυρήνες». Στη συνέχεια οι Ελληνικές αρχές ζήτησαν τη συνδρομή της υπηρεσίας CSI του Μαϊάμι και την έρευνα ανέλαβε προσωπικά ο Ντέιβιντ Καρούζο κατόπιν προσωπικής απαίτησης του δημάρχου. Τα γεωλογικά και γενετικά ευρήματα (άμμος παρόμοιας σύστασης με αυτή της παραλίας της Λαγκάδας και κουκούτσια από ελιές πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά και DNA εξωδημότη) που εντοπίστηκαν εντός ακτίνας 1χλμ (ύστερα από έρευνα επιφανείας με την επίβλεψη της Β’ ΕΠΚΑΒΑΚΛΑΠΔΕΝΜ**) οδήγησαν τις έρευνες στην λανθασμένη υπόθεση πως οι δράστες προέρχονται από τις περιοχές της Αγίας Πελαγίας και του Καραβά. Η γνώμη της υπηρεσίας μας είναι πως υπάρχει εμπλοκή ξένου δάκτυλου με εκτελεστικό όργανο τον Κάρλος (γνωστό και ως Αλεπού, πρωτοξάδελφο του Τσακαλιού απ’ τη μεριά της μάνας του) και πως η επίθεση ήταν προβοκατόρικη, υπόθεση που σταδιακά και υπό το φως των εξελίξεων εδραιώνεται ως το πιθανότερο σενάριο. Ως αποτέλεσμα της προβοκάτσιας, δύο μήνες μετά την επίθεση στο Κάστρο διαδοχικές εκρήξεις κατέστρεψαν το λιμάνι της Αγίας Πελαγίας, την πλατεία του Ποταμού, την περίφραξη του καινούργιου νοσοκομείου, το Φάρο (ΣτΜ: το Φόρεϊν Όφις δεν αναφέρεται στο φάρο του Μουδαρίου τον οποίο εξάλλου προστατεύει η Σούπερ Κάθι, αλλά προφανώς εννοεί τα γραφεία της Faros Financial International Ltd στην Πλ.Άμμο), την Πορτοκαλιά του Καραβά, τόν Όμορφο Καραβά, την Αψίδα του Καραβά και τον Καραβά της Κύπρου – προφανώς ως αντίποινα για την έκρηξη στη Χώρα. Η εμπλοκή του ξωτάρου Μάνου Τ στη διαδικασία επαναπατρισμού του λέοντος του Αγ.Μάρκου, μετά την καταστροφή καχύποπτα επανεκτιμήθηκε ως προμελετημένη και επέφερε ρήξη με τον άλλοτε στενό του συνεργάτη Μανόλη Χ, γνωστό λάτρη του παλαιότερου λέοντος. Οι βόρειοι ανταπάντησαν χαράσσοντας ονόματα επιφανών εξωδημοτών σε όλες τις μαρμαρινες πλάκες ευεργετών του Μέσα Δήμου.
Συνέπεια όλων αυτών ήταν το κλείσιμο των συνόρων και η διακοπή διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Βορρά-Νότου καθώς και μερικές αψιμαχίες (κυρίως κόντρες με αυτοκίνητα στην ευθεία των Αλοϊζιανίκων) με θύματα ζουρίδες και τρυγόνια. Μετά από συνεδρίασή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης η οποία προχώρησε άμεσα στη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης πλάτους τριών περίπου χιλιομέτρων η οποία περιλαμβάνει από δυσμάς προς ανατολάς τον Λημνιώνα, τον Μυλοπόταμο, τους Αραίους, τα Δόκανα, τα Βιαράδικα και την Παλαιόπολη, περιοχή πλέον γνωστή και ως Πράσινη Ζώνη ή DMZ (Demilitarized Zone). Τόσο το νότιο, όσο και το βόρειο τμήμα αυτοανακηρύχτηκαν αρχικά αυτόνομες περιοχές. Μετά από παρέμβαση της περιχαρούς για την αναστάτωση διεθνούς κοινότητας η Ελλάδα απέσυρε τις στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονταν στην περιοχή και με το πεδίο ελεύθερο πλέον, Βόρειοι και Νότιοι προχώρησαν στη διακήρυξη ανεξαρτήτων κρατών. Και τα δύο νέα κρατίδια, η Λαϊκή Βορειοκυθηραϊκή Δημοκρατία (ΛΒΔ) και η Δημοκρατία του Μέσα Δήμου (ΔΜΔ) έχουν ήδη αναγνωρισθεί και αντιπροσωπεύονται στον ΟΗΕ. Ενδιαφέρουσες υπήρξαν οι εξελίξεις στο ουδέτερο τμήμα του νησιού, τα χωριά του οποίου κατόπιν ζυμώσεων, απανωτών συσκέψεων και μπάρμπεκιου εργασίας αποτελούν την Κυθηραϊκή Ομοσπονδία (ΚΟΜΟ) χωρισμένη στα καντόνια του Μυλοποτάμου, των Δοκάνων (πληθυσμός 0 σύμφωνα με την τελευταία απογραφή), των Βιαραδίκων και του Διακοφτιού. Τα Μητάτα έχουν περιφραχθεί και στην πέριξ αυτών πλημμυρισμένη τάφρο έχουν ελευθερωθεί χιλιάδες τσαντισμένα πιράνχας. Το χωριό αποτελεί πλέον νησίδα εντός της ομόσπονδης ζώνης χωρισμένη σε Ανατολικά και Δυτικά Μητάτα με τα μεν να ανήκουν στην ΛΜΔ και τα δε στην ΛΒΔ. Προς αποφυγήν συγκρούσεων χτίστηκε και το Τείχος των Μητάτων που χώρισε το χωριό, την πλατεία του χωριού και την ταβέρνα του Μιχάλη στα δύο.
(Στμ: Κάτι που δεν ενδιαφέρει το Φόρεϊν Όφις αλλά αξίζει να αναφερθεί: το διαβόητο τείχος δημιούργησε περισσότερα προβλήματα απ’ όσα έλυσε καθώς για παράδειγμα η Ανατολική Ταβέρνα του Μιχάλη όπου βρίσκεται η κουζίνα αγοράζει προϊόντα με 13% ΦΠΑ ενώ η Δυτική Ταβέρνα του Μιχάλη όπου βρίσκεται η αίθουσα με τα τραπεζοκαθίσματα προσφέρει το μαγειρεμένο φαγητό με 23% με αποτέλεσμα μεγάλη οικονομική ζημιά και τη δίκαιη αγανάκτηση του Μιχάλη. Το χειρότερο απ’ όλα είναι πως οι σερβιτόροι αναγκάζονται να περνάνε από μεθοριακούς ελέγχους κάθε φορά που πηγαίνουν μιά παραγγελία σε τραπέζι με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στο σέρβις και παράπονα από τους πελάτες καθώς ο κόκκορας φτάνει πάντα κρύος. Αυτό όμως που κάνει πραγματικά έξαλλο τον πράο ιδιοκτήτη της ταβέρνας είναι πως οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ χρησιμοποιούν την τουαλέτα του μαγαζιού με καταστροφικά ενίοτε αποτελέσματα καθώς πετάνε ασύστολα χαρτιά στη λεκάνη. Ας αφήσουμε όμως προς το παρόν τα Μητάτα.)
Όπως φυσικά γνωρίζουμε πλέον όλοι την μεγάλη έκπληξη έκανε ο Αυλαίμονας οι κάτοικοι του οποίου μετά από δημοψήφισμα επέλεξαν να επανενταχθούν στην Βρετανική Αυτοκρατορία και να κηρυχθεί το λιμάνι του χωριού Ζώνη Ελευθέρου Εμπορίου. Η εξέλιξη αυτή του Avlemonas ήταν ιδιαίτερα σημαντική για μας καθώς τα συμφέροντά μας στην περιοχή θα βρίσκονταν ενώπιον μεγάλου κινδύνου δεδομένων των σχέσεων των μεν Βορείων με τους Kινέζους και των Νοτίων με τους Ρώσους. Παρ’ όλα αυτά όμως ο Avlemonas διατηρεί στενές σχέσεις με την Κυθηραϊκή Ομοσπονδία και συγκεκριμένα με τον Καντόνι των Βιαραδίκων, πράγμα που μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Να θυμίσουμε πως ευθύς μόλις ανεξαρτητοποιήθηκε το χωριό κάποιοι κάτοικοι των Βιαραδίκων έριξαν στο τραπέζι την πρόταση να ανακηρυχτεί το καντόνι τους Ισλαμική Δημοκρατία, αλλά ευτυχώς πρυτάνευσε η λογική και το κρατίδιο διατήρησε τον κοσμικό του χαρακτήρα. Παρα ταύτα, προφανώς προς αποφυγήν δυσαρέσκειας και αποσχιστικών τάσεων, εξήγγειλαν σχέδιο ανέγερσης τεμένους στη θέση Σύμπορο και εξέλεξαν δια βοής τον Νίκο τον μαραγκό για τη θέση του μουφτή, θέση την οποία απεδέχθη με χαρά. Δεν πρέπει να προξενεί έκπληξη η άριστη σχέση των Ομόσπονδων της Πράσινης Ζώνης με το Ιράν, την Τσετσενία και τη Βενεζουέλα. Μάλιστα μετά την αδελφοποίηση των Βιαραδίκων με την Ζυρίχη και του Μυλοποτάμου με την Γενεύη, την εγκατάσταση υποκαταστημάτων πέντε Ελβετικών τραπεζών στην περιοχή, τη σύναψη συμφώνου μη επιθέσεως με το Ισλαμικό Κράτος και την προμήθεια Ισραηλινών αρμάτων μάχης πιστεύουμε πως η ΚΟΜΟ πρέπει να τύχει της αδιαλείπτου προσοχής μας. Άλλωστε η προγραμματισμένη διοργάνωση του πάρτυ γενεθλίων του Κιμ Τζονγκ Ουν στη βρύση του Αη Γιάννη με συμμετοχή των Red Hot Chili Peppers, της Χαράς Βέρρα και του ντουέτου Νικήτα-Σπιθέα τον επόμενο μήνα έχει προκαλέσει συναγερμό σε όλες τις μυστικές υπηρεσίες του κόσμου συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της δικής μας. Εν όψει της επικείμενης ανταλλαγής πληθυσμών που θα σημάνουν και την έναρξη των ειρηνευτικών συζητήσεων εν όψει του σχεδίου Μπαν Κι Μουν για τα Κύθηρα, αναμένουμε οδηγίες.
Austin Powers, Συνταγματάρχης Μilitary Intelligence, Sector 6»***
………………………………………………………………………………………………….
Ο Μανώλης (γνωστός σε μας πια και σαν Σούπερ Κασιμάτης) κοίταξε το ρολόι του σταθμού της Πλατείας Συντάγματος (πρώην Πλατεία Στάη της Χώρας). Η ώρα ήταν 11 και τέταρτο. Αγνοούσε τι έγραφε ο αξιωματικός των Βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, όμως δεν είχε σημασία. Ήξερε, καλύτερα ίσως από κάθε άλλον, τι είχε συμβεί στα πολυαγαπημένα του Κύθηρα. Κι εκείνος, για άλλη μια φορά, δεν είχε κάνει απολύτως τίποτε για να βοηθήσει. Ο τελευταίος χρόνος ήταν ένας εφιάλτης. Μετά την λήξη της επιστράτευσης που τον ανάγκασε σε 10μηνη θητεία στο νεοσύστατο Νοτιοκυθηραϊκό στρατό, ξαναγύρισε στις ταπεινές καθημερινές του ασχολίες. Έπιασε δουλειά ως ανειδίκευτος εργάτης στο εργοτάξιο της ΤσιριγοΝτίσνεϋ, του νέου θεματικού πάρκου που ξεκίνησε να χτίζεται στη θέση του κατεστραμμένου κάστρου της Χώρας.
Η στολή του Σούπερ Κασιμάτη βρισκόταν καταχωνιασμένη σε μέρος που δεν θυμόταν πια και ο ίδιος. Ούτε και ήθελε να θυμάται καθώς οι συμπατριώτες του δεν έχαναν ευκαιρία να χύσουν δηλητήριο για τον Σούπερ Πορδέα (έτσι τον αποκαλούσαν οι πλέον άξεστοι από τους συντοπίτες του). Παντού άκουγε τα χειρότερα. Στη δουλειά, στο καφενείο, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση. Δεν τους αδικούσε. Όχι, όχι, είχαν δίκιο.
Ο συρμός σταμάτησε, οι πόρτες άνοιξαν και ο Μανώλης μπήκε μέσα. Το βαγόνι ήταν άδειο, ως συνήθως. Κανονικά η διαδρομή με μία αλλαγή τραίνου θα του έπαιρνε περίπου μισή ώρα, αλλά τώρα με τους ελέγχους διαβατηρίων και τελωνείου θα έκανε τουλάχιστον μια ώρα να φτάσει στον Avlemonas. Η καθιέρωση της Αγγλικής γλώσσας σαν επίσημης γλώσσας από τους Avlemonites έλυσε μια για πάντα το πρόβλημα της ορθογραφίας του χωριού. Χωριού; Χα! Τρόπος του λέγειν. Από την ημέρα που το μικρό αυτό λιμανάκι το ανέλαβε η COSCO, η φρενήρης οικοδομική δραστηριότητα είχε μεταλλάξει τον Avlemonas σε ένα ευρωπαϊκό Ντουμπάι. Ο πύργος COSCO ορθωνόταν 410 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και συνδεόταν με το εκκλησάκι του Αη Γιώργη με πεζογέφυρα σχεδιασμένη από τον Ανδρέα Καλατράβα, ενώ στο τοπικό χρηματιστήριο ο δείκτης PSAR παρουσίαζε ιλιγγιώδη άνοδο.
Το πρώτο γκραν-πρι της Φόρμουλα 1 στην παραλιακή λεωφόρο είχε μπει στο ημερολόγιο της FIA για τον Μάιο του 2018 (εκτός και αν οι πυροβολημένοι της Ελεύθερης Ώρας είχαν δίκιο και ο κόσμος καταστρεφόταν, οπότε ο αγώνας θα ματαιωνόταν μέχρι νεωτέρας). Στον Avlemonas έμενε πια και ο μέντοράς του, ο κτηνίατρος Γαβρίλης έχοντας ανοίξει υπερσύγχρονη κτηνιατρική κλινική όπου περιέθαλπε τα κατοικίδια των ευκατάστατων Avlemonites, των expatriate συζύγων των ex-patriots σνομπ στελεχών των ναυτιλιακών γραφείων και των Κινέζων μεγαλοστελεχών της COSCO. Στην περίπτωση των τελευταίων τα πράγματα ήταν λίγο μπερδεμένα βέβαια γιατί δεν ήξερες ποτέ αν ήθελαν το ζώο σαν κατοικίδιο ή για άλλο λόγο, αλλά τα λεφτά ήταν καλά και τα γαστριμαργικά γούστα των πελατών δεν ήταν δουλειά του, οπότε ο Γαβρίλης δεν στενοχωριόταν και πολύ. Έτσι και αλλιώς αυτός απλά διηύθυνε την κλινική και ασχολιόταν σχεδόν αποκλειστικά με τα αγαπημένα του χόμπυ, εκτός και αν ερχόταν κάποιος ιδιαίτερος πελάτης, όπως για παράδειγμα ο Ομπάμα ο Β´, ο αγαπημένος σκύλος του μεγαλοεκδότη, καναλάρχη και γνωστού βαρώνου του υπόκοσμου, Κυριακάκη. Σε τέτοια περίπτωση ο Γαβρίλης αναλάμβανε τον ασθενή προσωπικά.
«Avlemonas» ακούστηκε η αυτοματοποιημένη αναγγελία του συρμού. «Terminal Station. Please mind the gap». Ο Μανώλης σηκώθηκε. « Αυλαίμονας. Τερματικός σταθμός. Προσοχή στο κενό» ακούστηκε πάλι η βελούδινα αισθησιακή γυναικεία φωνή. Ο Μανώλης στάθηκε μπροστά στη πόρτα περιμένοντας να ανοίξει. «Αβλέμοναας! Προσέχετεεε, επαδά έχει έναν βύθουλααα!» ακούστηκε για τρίτη φορά η Φωνάρα. Ο Μανώλης θαύμαζε πολύ τους πολύγλωσσους καθώς οι ξένες γλώσσες δεν ήταν το φόρτε του. Εδώ που τα λέμε, παρά τα χρόνια στην Αυστραλία και τη σχέση του με τη Τζέσικα, μιλούσε μόνο Τσιριγώτικα και Ελληνικά και αυτά όχι και πολύ καλά. Κοίταξε το ρολόι του, ένα συλλεκτικής αξίας ψηφιακό Seiko που του είχε κάνει δώρο ο Δαλάι Λάμα κατά τη μοναστική περίοδο του Μανώλη στο Θιβετ. Είχε αργήσει λίγο.
ΤΕΛΟΣ 7ου ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ
STAY TUNED
*Στη περίπτωσή μας όμως, δεν υπάρχει άλλος δρόμος (Litsa Diamandi)
** Το ξαναείπαμε, Εφορεία Προκλασσικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Και Λοιπών Αρχαιοτήτων Που Δεν Είναι Νεώτερα Μνημεία.
*** ΜΙ6 για τους αδαείς.