ΙΟΣ – Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ
«Άφατη μελαγχολία με πλημμυρίζει κι άφατος πόνος, όταν κοιτάζω τις φωτογραφίες της Ίου που τραβήξαμε 40 χρόνια πριν. Σκέφτομαι αυτούς τους ελάχιστους κατοίκους –φτάνουν δε φτάνουν τις 2000 ψυχές– που δεν ένιωσαν την ανάγκη να δημιουργήσουν μιαν αληθινή, μια ουσιαστική κοινωνία ανθρώπων ώστε να συνεργαστούν και να οργανώσουν ένα συνεταιρισμό για να διαχειριστούν από κοινού το μέλλον το δικό τους αλλά και της μικρής στεριανής λουρίδας γης που κατοικούν, κι έτσι να χαρούν στη λογική ενός ήπιου αειφορικού τουρισμού τα οφέλη που τους προσφέρουν άνθρωποι που έρχονται από τα πέρατα του κόσμου με την επιθυμία να βιώσουν, έστω και για λίγο, τη μοναδικότητα ενός αιγαιοπελαγίτικου νησιού, που οφείλουν να το παραδώσουν στις επόμενες γενιές έτσι όπως οι ίδιοι το κληρονόμησαν και να μην ξεπουλήσουν τον τόπο τους που «δεν τους ανήκει» στον πρώτο υπερφίαλο εγωκεντρικό παπάρα…»
Τέος Ρόμβος 2016
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΙΟ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Τις τελευταίες εβδομάδες στη Σαντορίνη συμβαίνει ένα μοναδικό έγκλημα με θύμα τους προστατευόμενους από το ελληνικό κράτος ηφαιστειακούς σχηματισμούς στην μοναδικής αισθητικής αξίας παραλία της Βλυχάδας. Πρόκειται για γεωλογικούς σχηματισμούς, οι οποίοι έχουν σμιλευτεί από τον αέρα και το νερό για πάνω από 3000 χρόνια. Οι γεωλογικοί αυτοί σχηματισμοί είναι διάσημοι σε όλο τον κόσμο και για ένα πρόσθετο λόγο: Είναι φτιαγμένοι από την ίδια ηφαιστειακή τέφρα που κάλυψε τον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου και ο οποίος βρίσκεται αμέσως προς στα δυτικά. Σήμερα, στο όνομα της ‘‘ανάπτυξης’’ και με δεδομένη την ηγετική τουριστική φυσιογνωμία του νησιού της Σαντορίνης, ορισμένοι επιχειρηματίες βεβήλωσαν αυτό το μοναδικό τοπίο. Ήδη από τον Αύγουστο του 2016 έχουν υπάρξει έγγραφες καταγγελίες προς το Αστυνομικό Τμήμα Θήρας για παράνομες οικοδομικές εργασίες σε συγκεκριμένο σημείο και οι οποίες έγιναν εκ νέου αντιληπτές την Τετάρτη 12/10/2016. Ενημερώθηκε άμεσα ο ίδιος ο Δήμαρχος αλλά δυστυχώς ολιγωρίες των αρμόδιων υπαλλήλων δεν οδήγησαν σε άμεση διακοπή των εργασιών παρόλη την εξόφθαλμη καταπάτηση του Νόμου που προστατεύει την περιοχή.
[…]
Μέσα στα τελευταία 40 χρόνια τουριστικής ανάπτυξης στο νησί μας, το τοπίο του έχει γίνει αγνώριστο. Ήρθε η στιγμή για όλους μας να αναλογιστούμε πως οραματιζόμαστε αυτόν τον τόπο μετά από χρόνια. Τσιμεντοποιημένο πλήρως, έχοντας χάσει κάθε παραδοσιακό χαρακτήρα και την σπάνια ομορφιά του; Ήδη το ποσοστό δόμησης στο νησί είναι το 11% της συνολικής του επιφάνειας. Αυτό το ποσοστό μόνο με την Αττική μπορεί να συγκριθεί! Το γεγονός ότι ασύδοτοι επιχειρηματίες έχουν στραφεί σε περιοχές που μέχρι τώρα ήταν ανεκμετάλλευτες είναι ένα ακόμα δείγμα ότι η Σαντορίνη έχει φτάσει σε σημείο που αναπτύσσεται μόνο θυσιάζοντας τα τελευταία της κομμάτια προστατευμένης γης. Πρέπει να στραφούμε σε αποφάσεις και δράσεις που θα προστατέψουν το φυσικό κάλλος του τόπου μας, άλλωστε αυτό το φυσικό κάλλος είναι εκείνο που μας φέρνει στις πρώτες θέσεις τουριστικών προορισμών παγκοσμίως και δίνει δουλειά στις επιχειρήσεις και στα σπίτια μας.
ΚΑΙ ΕΠΟΝΤΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΝΗΣΙΑ
Και πρώτο το νησί όπου πρωτοσυναντήθηκαν οι δύο μπούληδες
Στην αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου θα αναφερθεί εκτενέστερα ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στη Νίσυρο, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Ακόμα, ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει την ενσωμάτωση της ρήτρας νησιωτικότητας στο Σύνταγμα, ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης. Όπως σημειώνεται, η ρήτρα νησιωτικότητας αποτελεί πάγιο αίτημα των νησιωτών, καθώς από αυτή απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις του κράτους προς τους κατοίκους των νησιών. Επίσης, ο πρωθυπουργός θα παραθέσει τη δέσμη μέτρων που η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει για τους κατοίκους των νησιών.
Δέσμη μέτρων για την υγεία, τις μεταφορές, την παιδεία, τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα στα νησιά εξήγγειλε από τη Νίσυρο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. «Η παρουσία μου σε ένα ακριτικό νησί του Αιγαίου δεν είναι μόνο συμβολική, αλλά και βαθύτατα ουσιαστική. Πρέπει να δείξουμε έμπρακτα την έγνοια μας για το μισό της Ελλάδας, το Αιγαίο, και για όλα τα νησιά και να δείξουμε τη στήριξή μας στους νησιώτες που τους θυμόμαστε μόνο τα καλοκαιρία» τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην απαλλαγή νησιών από την αύξηση του ΦΠΑ, σημειώνοντας πως αυτό το μέτρο αφορά τα νησιά όλης της περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, από τη Σαμοθράκη ως το Καστελόριζο, όπως είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος ειδικότερα στο ανατολικό Αιγαίο, είπε ότι οι κάτοικοι φυλάνε Θερμοπύλες στα ανατολικά μας σύνορα και ταυτόχρονα στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στο επίκεντρο του πακέτου μέτρων βρίσκεται η επιχειρηματικότητα, η υγεία, η παιδεία, οι μεταφορές και ο τουρισμός.
Όπως προανήγγειλε θα ενεργοποιηθεί το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ προωθείται προς υπογραφή και το Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες να μπει στην ατζέντα της προεδρίας της Μάλτας η προώθηση της νησιωτικότητας ως θεμελιώδους πολιτικής για την ΕΕ. Σχετικά με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για τον επανασχεδιασμό του βασικού δικτύου ακτοπλοΐας για την καλύτερη μετακίνηση των νησιωτών. Το πρώτο στάδιο, όπως είπε, είναι η διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, αλλά και με τον κλάδο της ναυτιλίας.
ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΕΡΙΣΚΕΨΙΑ ΕΝΟΣ ΠΟΛΛΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΥ
Ή –για να θυμηθούμε τον Γκριμπογέντωφ– Δυστυχία απ’ το πολύ μυαλό
Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι, πως «τo να χάσουμε μερικά νησιά δεν είναι κάτι σπουδαίο, τα ξαναπαίρνεις ή δεν τα παίρνεις…» Συγκεκριμένα, ο κ. Ζουράρις δήλωσε: «Νομίζετε ίσως ότι δεν απειλούμαστε τώρα ως χώρα, μόνο κάποια νησιά μάς ζητάει ο Ερντογάν. Και να χάσουμε μερικά νησιά δεν πειράζει. Τα νησιά θα τα ξαναπαίρνουμε πάντοτε. Τη γλώσσα έχει σημασία να μην μας πάρουν», και συμπλήρωσε πως η ελληνική γλώσσα απειλείται από παρακμή και υπονόμευση και «τελεί υπό απειλήν». Σε μια προσπάθεια να καλύψει τον υφυπουργό, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έσπευσε να διευκρινίσει πως «αυτό που είπε ο υφυπουργός δεν αφορούσε τα ελληνικά νησιά, αλλά τα ελληνικά πράγματα γενικά».
Με αναφορά στο αριστοτελικό «σχήμα καθ’ υπερβολή» επεδίωξε ο υφυπουργός Παιδείας να κατευνάσει τις αντιδράσεις. «Στον Αριστοτέλη λέγεται σχήμα καθ’ υπερβολή» είπε ο Κώστας Ζουράρις για την επίμαχη φάση που προκάλεσε σάλο η οποία όπως αποδόθηκε επί λέξει ως εξής «Και να χάσουμε κάποια νησιά δεν είναι σπουδαίο», παραδεχόμενος ευθέως ότι την είπε. «Είμαι λόγιος και όπως καταλαβαίνει και η κουτσή Μαρία εκτός από κάποιους δημοσιογράφους που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ότι ο Ζουράρις δεν μπορούσε να τα πει αυτά και δεν μπορούσε να τα εννοεί αυτά που εννόησε ο δημοσιογράφος» τόνισε ο κ. Ζουράρις.
Όταν ρωτήθηκε γιατί έκανε αυτή τη δήλωση ισχυρίστηκε ότι «το έκανα για να δείξω τη γελοιότητα των απαιτήσεων των Τούρκων», αλλά και τη «μηδαμινότητα των επιχειρημάτων πολλών ατόμων στην Ελλάδα που πιστεύουν ότι υπάρχει πραγματική απειλή. Υπάρχει εμφύλιος σπαραγμός στην Τουρκία και παρατεταμένη κρίση. Φοβούνται στην Τουρκία να απογειώσουν αεροσκάφος γιατί υπάρχει περίπτωση να μην γυρίσει». Όσο για την αναπαραγωγή της δήλωσης ο υφυπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι «να αναπαραχθεί η δήλωση αυτή. Θα δείξουν τον συντελεστή ηλιθιότητας τους. Μην απασχολείς τον Ζουράρι και τον ελληνικό λαό με ανοησίες».