«Τα Κύθηρα ποτέ δε θα τα βρούμε»

της Κατερίνας Μαριάτου

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Τι να τα κάνω τα εξελιγμένα βιντεάκια και τα διαφημιστικά σποτ τίγκα στα aerial footage*, εκείνα που μας δείχνουν αδειανές τις παραλίες του νησιού, τραβηγμένες προφανώς μια ηλιόλουστη μέρα του χειμώνα, παραλίες απροσέγγιστες, αγνές, που κάνουν μάγια με την παρθενικότητά τους στον θεατή και του λένε: «έλα σε μένα», «ανακάλυψέ με», «ζήσε με», όταν, από πριν καλά καλά μπει η σεζόν, μαθαίνω ότι έχουν αρχίσει να διώχνονται οι ελεύθεροι κατασκηνωτές από τα σημεία του νησιού που φημίζονται για αυτό; Δεν αποτελεί φυσικά έκπληξη από τη στιγμή που, ήδη από πέρυσι, ο Δήμος το είχε θέσει ως σημαία της τουριστικής του πολιτικής (βλ. και παλιότερο άρθρο ). Όμως τώρα που συμβαίνει, ήρθε και η στιγμή που εξοργίζει.

Αμέσως μόλις πληροφορήθηκα ότι οι διωγμοί ξεκίνησαν, ενημέρωσα παρέα τεσσάρων φίλων μου, που ετοιμάζονταν να έρθουν στο νησί για τρεις εβδομάδες ελεύθερο κάμπινγκ στη λίμνη της Παλαιόπολης. Στενοχωρήθηκαν, αλλά όχι για πολύ. Αφού σκέφτηκαν τις εναλλακτικές τους, με πήραν πίσω τηλέφωνο και γελαστά μου τραγούδησαν: «τα Κύθηρα ποτέ δε θα τα βρούμε». Το ακύρωσαν, θα πάνε στα Ψαρά. (Και για την ιστορία, τους πρότεινα να επιμείνουν στην επιλογή των Κυθήρων, έστω νοικιάζοντας δωμάτιο, κάπου μακριά από τον α-φιλόξενο Αβλέμονα, όμως η απάντηση ήταν ρητή: δεν είναι το οικονομικό. Σιγά μην υποστούμε τόση ταλαιπωρία με το αυτοκίνητο και το πλοίο για να πάμε σε ενοικιαζόμενα…)

Είναι παράδοξο να το παίρνω τόσο προσωπικά, όταν ποτέ μου δεν επέλεξα αυτόν τον τρόπο παραθερισμού αλλά και ποτέ δε συνδέθηκα με συμφέροντα της τουριστικής βιομηχανίας. Το μόνο που δεν θέλω, είναι να μπω στην ατέλειωτη αντιπαράθεση αν οι κατασκηνωτές αφήνουν λεφτά στο νησί ή όχι. Η γνώμη μου είναι πως αφήνουν. Αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό ώστε να αποφασίσει το νησί και ο Δήμος να δείξουν τουλάχιστον ανοχή απέναντί τους, αν όχι να τους καλωσορίζουν. Όσο για την καραμέλα της νομιμότητας, αυτή αποδεικνύει το ποιόν αυτού που την επικαλείται, ειδικά όταν το κάνει επιλεκτικά. Γιατί, δεν είδα καμμιά ανακοίνωση πως στα Κύθηρα απαγορεύεται η ανασφάλιστη εργασία! Ή ότι στον Δήμο Κυθήρων απαγορεύεται να οδηγείς χωρίς κράνος, ή να καπνίζεις σε κλειστούς και δημόσιους χώρους! Αυτοί, δεν είναι νόμοι; Και μάλιστα νόμοι με πραγματικό ανθρωπιστικό αντίκρισμα!

Θυμάμαι, όταν ήμουν μικρή, γύρω στα δώδεκα, πήγαινα μαζί με την κατά έξι χρόνια μεγαλύτερή μου αδερφή κάθε μέρα, ξημερώματα στην παραλία της Φυρρή-Άμμου στην Αγία Πελαγία. Μας άρεσε να βρισκόμαστε ήδη στο νερό τη στιγμή που ο ήλιος θα πρόβαλλε από τον ορίζοντα στα ανοιχτά του Κάβο Μαλλιά. Θυμάμαι πόσο σιγανά περπατούσαμε στην άμμο και πόσο προσπαθούσαμε να μην πλατσουρίζουμε με θόρυβο για να μην ξυπνήσουμε τους κατασκηνωτές που υπήρχαν πάντοτε στη Φυρρή-Άμμο και μαζί τους ακόμα και άνθρωποι με σκέτους υπνόσακους, που κοιμόντουσαν κάτω από το ξενοδοχείο «τ’ Αστέρια». Για εμάς δεν ήταν τουρίστες, ούτε –εννοείται- πελάτες. Ήταν οι μουσαφιραίοι μας. Και θέλαμε να περάσουν καλά, όπως όλοι οι μουσαφιραίοι που φιλοξενούσαμε κάθε καλοκαίρι στο σπίτι μας (πολλές φορές και στρωματσάδα) και έστησαν σιγά σιγά μια μικρή στρατιά εραστών του Τσιρίγου.

Δεκαετίες μετά από τα ειδυλλιακά καλοκαίρια της παιδικής ηλικίας, είμαστε όλοι βουλιαγμένοι στη μιζέρια της οικονομικής καθίζησης. Οπωσδήποτε μας λείπουν τα χρήματα. Και στους ξενοδόχους και τους παραθεριστές και σε όσους δεν έχουν ούτε για να βγουν έξω από την πόρτα τους. Όμως τα χρήματα, δεν είναι αυτοσκοπός και σίγουρα για αυτά δεν αξίζει να θυσιάζουμε την ουσία. Για αυτό και οι επαγγελματίες του κλάδου, από τους επιχειρηματίες μέχρι τους εμπνευστές της τουριστικής προβολής, είναι πλέον καιρός να κατανοήσουν πως ο τουρισμός δεν είναι μπίζνα, όπως εύκολα εννοείται. Είναι φιλοξενία. Και όσο πιο φιλόξενος είσαι, τόσο περισσότερα χρήματα κερδίζεις! – Παράδοξο; Και όμως, κανόνας… 

 

* (άσχετο, αλλά κάποια στιγμή, αυτή τη μόδα «έχω και drone, πάμε μια βόλτα;» που μας έχει γεμίσει πλάνα από τον ουρανό που πηγαίνουν πάνω-κάτω, πέρα δώθε, σαν να είσαι κολλημένος σε ένα χέρι που κάνει το σταυρό του, μήπως να τη «ψάχνανε» σκηνοθετικά λίγο περισσότερο οι ενδιαφερόμενοι; Και ο Ινιάριτου έχει ελικοπτεράκι, αλλά πού και πού κολλάει και κανένα προσγειωμένο πλάνο…)

Der Chaoten-Trupp: V.l.: Topper Harley (Charlie Sheen), Ramanda (Valeria Golino), Admiral "Tug" Benson (Lloyd Bridges) und Kent Gregory (Cary Elwes).

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

12 σκέψεις για το “ «Τα Κύθηρα ποτέ δε θα τα βρούμε»

της Κατερίνας Μαριάτου

  1. Αγαπητη κ. Μαριατου,

    Μηπως θυμαστε αν στα νιατα σας καθως πηγαινατε πρωι πρωι στην Φυρη, προσεχατε να μην πατατε πανω στις ανθρωπινες ακαθαρσιες, πεταμενα μισοθαμενα προφυλακτικα κλπ? Γιατι εμεις εδω στην λιμνη ετσι αναγκαζομαστε να κανουμε.

    Αν ειστε τοσο πολυ φανατικη υποστηρικτρια των ελευθερων κατασκηνωτων μηπως να αρχιζατε μια καμπανια για την δημιουργια οργανωμενου καμπινγκ με σκαμμενες τουαλεττες και στοιχειωδη υγιεινη? Και ισως μια καποια επιβλεψη στην παντος ειδους διακινηση?

    Οπως θα γνωριζετε, οταν αρχιζει να βγαινει η φημη για εναν τοπο οτι ολα επιτρεπονται, αρχιζει ενα κατρακυλισμα χωρις τελος, τυπου Εξαρχειων. Στο τελος, ουτε με βαρκα δεν θα μπορουσες να περασεις απο την λιμνη, απο την βρωμια και την αισχυνη, που συντομα θα ξεχειλιζε προς Αυλαιμωνα.

    Δοξα τω Θεω λοιπον που ο δημαρχος μας φροντιζει το θεμα, και ευτυχως, χιλιες φορες που δεν θελουν να ερθουν οι φιλοι σας. Και πειτε τους να προειδοποιησουν και αλλους παρομοιους, αν μπορουν να αλλαξουν τον προορισμο τους. Δεν θα μας λειψουνε καθολου!

    Θα ενεθαρρυνα οποιον ασχολειται με social media να διαφημισει το γεγονος, οτι οι ελευθεροι κατασκηνωτες θα απειλουνται με προστιμα στην λιμνη. Εγω παντως σας υποσχομαι οτι καθημερινα θα εξεταζω την περιοχη με τα κυαλια μου απο τον Αυλαιμωνα και αναλογως θα ειδοποιω την Αστυνομια.

    • Κυρία Λαζαράτου,

      πολύ θα ευχόμουν κατι τύποι σαν και σας να μην πατοούαν στο νησί..
      Τα κόπρανα των κατασκηνωτών τα αφομιωνει η φύση…
      Εσείς αναλοίωτη ρυπαίνετε όλο το χρόνο το νησί

      Χ. Στάθη..

  2. Να που έμαθα και κάτι καινούριο από την κ. Λαζαράτου.
    Σεξ στις παραλίες κάνουν μόνο οι ελευθεροσκηνίτες. Μάλιστα…..
    Μάλλον αυτοί πρέπει να φταίνε και για όλα τα σκουπίδια στις παραλίες. Αποτσίγαρα, μπουκαλάκια νερού, καφέ, σακούλες.
    Εγώ προσωπικά, αν ζούσα σε μια παραλία θα φρόντιζα προφανώς να την κρατάω καθαρή. Δεν θα αφόδευα εκεί που την άλλη μέρα θα ξάπλωνα. Και φαντάζομαι ότι το ίδιο κάνουν και οι ελευθεροσκηνίτες.

  3. με το ίδιο θέμα στην παρούσα ιστοσελίδα έχουν διατυπώσει παρόμοιες -αν όχι πανομοιότυπες- ιδέες μέχρι τώρα τουλάχιστον τέσσερις αρθρογράφοι μας και έπονται και άλλοι. Η διαφορά των κειμένων μας εντοπίζεται στη γλώσσα, το μέγεθος, το συναισθηματικό φορτίο, τον τόνο καταγγελίας και ένα σωρό στοιχεία που συνθέτουν το προσωπικό ύφος του καθενός μας. Το ότι με επιλέξατε προς σχολιασμό και συνεπώς διάλογο, σημαίνει μάλλον πως το κείμενό μου σας είναι πιο προσιτό από τα υπόλοιπα. Είναι από τις συνέπειες που δεν μπορείς -δυστυχώς- να ελέγξεις ούτε να προβλέψεις γράφοντας…

  4. Θεωρω ντροπη και βδελυγμα τα οσα λεει η κα Μαριατου.
    Οσοι γεννηθηκαμε διπλα στη θαλασσα Κυθηρων και φιλοξενησαμε και ζησαμε ανεμελα οπως εσεις στις παραλιες και με ανοιχτες τις πορτες για ολους και κυριως Ιταλους campers.
    Απο οταν ημουν πιτσιρικας θυμαμαι τους ψαραδες να κυνηγαν με το κουπι γυμνοστηθες και λοιπες στο Διακοφτι προφανως γιατι αλλη ενημερωση λογω πολιτιστικης διαφορας και ελλειψεως social media δεν ειχε γινει εφικτο να γινει κατανοητη σε καποια μειοψηφια επισκεπτων.
    Δεν ειμαστε ρατσιστες απλα δημοκρατικα οι πολιτες του νησιου εχουν αποφασισει οτι ο χαρακτηρας του νησιου να ειναι αυτος,οικογενειακος τουρισμος χαμηλου προφιλ και αντιμετωπιση του με τα πενιχρα μεσα που διαθετουμε.
    Βαση της κοινης λογικης δεν μπορει να αντιμετωπισει η πλειοψηφια τα σκουπιδια των «τσαμπαζηδων» και ειναι εν δυναμει προκληση ειδικα μετα τον ΕΝΦΙΑ να ματωνει η ιδιοκτησια του αλλα ταυτοχρονα να ειναι και ξεφραγο αμπελι.
    Ειναι υποκρισια απο μερους σας ενω ξερετε την δυναμικη του νησιου ενω ποτε δεν ευνοηθηκαμε με χαμηλο ΦΠΑ και καλυτερη προωθηση του αρχαιου πολιτισμου μας να σαμποταρετε λεκτικα ενα νησι που παντα ανεχεται μεχρι ενα threshold τουρισμο οπως ο γυμνισμος και το ελευθερο camping.
    Δεν νομιζω να χρειαζεται να κανουμε δημοψηφισμα για να σας πεισουμε για κατι που θελει μονο απλη λογικη και θα πρεπει να το σεβαστειτε, τι να κανουμε Κυθηρexit?Aν εχεις διαβασει την ιστορια των Κυθηρων θα δεις οτι περναμε και μονοι μας καλα παρα τις επιδρομες ειτε Barbarossa ειτε Dragonerarossa.

  5. δεν είμαι σε θέση να κρίνω την ορθότητα των παρακάτω αλλά το ταίριασμα των συμπτωμάτων με έβαλε σε πειρασμό
    Πρωκτικό στάδιο: […….] Η καθήλωση στο στάδιο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική αγάπη για την τάξη και την καθαριότητα, ενδιαφέρον για την οικονομία και τη φιλαργυρία καθώς και υπερβολική ισχυρογνωμοσύνη.

  6. Παρακαλώ σεβαστειτε τις αποφασεις της ολομελειας του 15ου Παγκηθηραικου Συνεδριου Συνταγματικής Αναθεώρησης που ρητά ανακήρυξε το νησί σε προορισμό οικογενειακού τουρισμού χαμηλού προφίλ.

  7. Νασαι καλα Χαρουπογλου aka Χαρουπη που γραφεις και στο ποστ του Γιανναρα μας κανεις υπερηφανους που συμμορφωθηκες με το Συνταγμα που υπηρετησαν μεγαλοι προγονοι μας οπως Κασιματης Τσιτσιλιας και αλλοι Κυθηριοι στο ονομα των οποιων οφειλουμε να προστατευσουμε τον χαρακτηρα του νησιου που οραματιστηκαν και απεδειξαν με τα εργα και κειμενα τους.

  8. Με το λιώσιμο των πάγων θα λήξει αυτή η ανούσια σύγκρουση απόψεων και θα πάψουν τα νησιά να είναι τα προπύργια αιμομιξιων και σκοταδιστικών αντιλήψεων, δομωντας έτσι ένα κλειστό, δυστοπικο σύμπαν, με ολίγην από ¨κουλτουρα¨ και ιστορία, την οποία μάλιστα ξένοι την ανακάλυψαν. Οι ντόπιοι πλυθησμοι ποτέ δε συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία (παρά μόνο κλέβοντας καμία αρχαία πέτρα για να φτιάξουν κάνα ξωκλήσι για να παντρέψουν τις θυγατέρες τους). Από την άλλη τι να πεις για τη μόδα του ελεύθερου κάμπινγκ? Μια μόδα για επιρρεπείς στην κατανάλωση μοδων. Μια μόδα άθλια όπως όλες οι μόδες. Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με τη σύγκρουση ανάμεσα στην ιδεοληψία-ψυχαναγκασμό του ελεύθερου κάμπινγκ (¨μονο έτσι έρχεσαι κοντά στη φυση¨, μια φύση που την ξεχνά και τη βιάζει τον υπόλοιπο χρόνο) και την γνωστή λογική του ¨να βγάλουμε κάναμε φράγκο από τους βλαμμενους τουριστες¨. Άλλωστε κάθε τόπος έχει το δικό του target group. Άλλοι γουστάρουν ¨οικογενειακο τουρισμό χαμηλού προφιλ¨, άλλοι ¨γκει τουρισμο¨, άλλοι ¨στρειτ τουρισμο¨, άλλοι ¨φασιστικο τουρισμο¨, άλλοι ¨αναρχοφρικ τουρισμο¨, άλλοι ¨θρησκευτικο τουρισμο¨. Πάντα όμως σύμφωνα με την ολομέλεια κάποιου παν-κάτι συνεδρίου. Μα δεν μας αφήνετε ήσυχους !!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *