Πολιτική, εκπαίδευση, αστυνομία, ναυτιλία είναι μόνο μερικές κατηγορίες που μπορούν εύκολα να επηρεαστούν, όπως όλα δείχνουν, από ένα καιρικό πλήγμα, και μάλιστα στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Τόσες πολλές διαστάσεις, σε τόσο πολλούς και διαφορετικούς κλάδους της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής. Όπως για παράδειγμα συνέβη με τον χιονιά των τελευταίων ωρών που έχει σαρώσει την χώρα και ακούει στο όνομα «Αριάδνη».
Η αλήθεια είναι πως πολλά πρόσωπα αστράφτουν από χαρά στην όψη του κατάλευκου μανδύα που ντύνει ομοιόμορφα όλες τις επιφάνειες της χώρας. Κάποιοι άλλοι ελπίζουν σε επιδείνωση του καιρού ως ευκαιρία σύντομης απόδρασης από την καθημερινή ρουτίνα της δουλειάς, λίγες μόλις ημέρες μετά το γιορτινό κλίμα των Χριστουγέννων. Και γιατί όχι άλλωστε;
Όμως εκεί έξω υπάρχει και μια άλλη πλευρά, σκληρότερη. Μια μερίδα ανθρώπων που υποφέρει. Οι Ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, Ευπαθείς ή Ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως τους χαρακτηρίζει και επίσημα ο Συνήγορος του Πολίτη. Πρόκειται για ομάδες του πληθυσμού που έχουν περιορισμένη ή μηδενική πρόσβαση σε κοινωνικά και δημόσια αγαθά και δυσκολεύονται ή αδυνατούν σε πολλά επίπεδα και σε διάφορους τομείς να έχουν ποιότητα ζωής, όπως στέγη, εργασία, εκπαίδευση, ασφάλιση κλπ.
Αφορά σε αστέγους, ανέργους / μακροχρόνια άνεργους, άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), πάσχοντες (σοβαρά παθολογικά προβλήματα, ψυχικές ασθένειες), αποφυλακισμένους, χρήστες και πρώην χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, οροθετικούς, άτομα από θρησκευτικές ή πολιτισμικές μειονότητες, ρομά / τσιγγάνους, μονογονεϊκές οικογένειες, ανήλικους παραβάτες, κακοποιημένες γυναίκες, θύματα εμπορίας (trafficking), πρόσφυγες, μετανάστες, παλιννοστούντες, πληγέντες από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές (πυρόπληκτοι, σεισμοπαθείς, πλημμυροπαθείς)*.
Άνθρωποι που, όταν οι φωτογραφίες και τα videos στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης έπεφταν με ενθουσιασμό και πυκνότητα μεγαλύτερη κι απ’ την δριμύτερη χιονόπτωση, προσεύχονταν να αποκοιμηθούν το συντομότερο δυνατόν και να ξυπνούσαν όταν πλέον θα έχει έρθει η Άνοιξη. Να μη βίωναν το ψύχος που διαπερνά με οξύτητα κάθε πόρο του σώματός τους. Κάποιοι πράγματι κοιμήθηκαν μα δεν ξύπνησαν ποτέ…
Κι αυτή είναι η πραγματικότητα που μερικές φορές ξεχνάμε. Δεν πρέπει. Αυτοί οι άνθρωποι ζουν –προσπαθούν κοντά, ανάμεσα και δίπλα μας. Ας τους βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε.
Αν δεις άστεγο, τηλεφώνησε στο 1595 και θα τον βοηθήσεις
να βρει πρόσβαση σε τροφή, νερό και στέγη.
We keep going!
* Ακολουθώ την κατηγοριοποίηση που κάνει ο Συνήγορος του Πολίτη και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, 2014