Τι είναι το ΚυΘέατρον;
Το ΚυΘέατρον1 είναι μια θεατρική ομάδα φοιτητών, Κυθηρίων στην καταγωγή, Κυθηρίων κατ’ επιλογήν και μη Κυθηρίων, ένα δυναμικό σχήμα ανοιχτό και εξελισσόμενο.
Πώς ξεκίνησε;
Ο Παναγιώτης Μαρσέλος βίωνε επί 5 χρόνια την θεατρική πράξη στα Κύθηρα, στα δύο θεατρικά σχήματα του νησιού μας, σε παραστάσεις με τον Γιώργο Κανέλλη και την Φωτεινή Παπαδοπούλου. Και ξαφνικά βρίσκεται στην Αθήνα, να φοιτά στο πανεπιστήμιο, απομονωμένος από τις παλιές παρέες. Εκεί, σκέφτεται, μαζί με άλλους δύο Κυθήριους, τον Χάρη Πετρόχειλο και τη Μαρία Δουκίδου, να φτιάξουν μια θεατρική ομάδα. Τότε είναι που δέχομαι το τηλεφώνημά τους.
– Δάσκαλε, μπορείς να μας βοηθήσεις;
Και μόνο με το ‘‘δάσκαλε’’ είχα φύγει να τους συναντήσω.
Κι έτσι, μέσα στην καρδιά της Αθήνας, στήθηκε μια μικρή φωλιά κυθηραϊκού πολιτισμού, μια ομάδα συνεργασίας και δημιουργίας, αγωγής και έκφρασης.
Πρώτη μας προσπάθεια στο σανίδι: o «Ράφτης Κυριών» του Γάλλου συγγραφέα Ζωρζ Φεϋντώ2. Ο Φεϋντώ έχει φτιάξει μια κωμωδία καταστάσεων, μια ξεκαρδιστική φάρσα που συντρίβει τον μικροαστισμό, στον ηθικισμό και την υποκρισία της καλής κοινωνίας.
Στην παράστασή μας πρωταγωνιστεί ο Τάκης Μαρσέλος σε σκηνοθεσία Γιώργου Κανέλλη. Μαζί τους η Μαρία Δουκίδου, ο Χάρης Πετρόχειλος και πολλοί άλλοι ηθοποιοί. Σας περιμένουμε3 να θυμηθούμε τα παλιά και να γελάσουμε με την καρδιά μας.
Και το ταξίδι συνεχίζεται…
Υ.Γ. Για το τέλος, φυλάξαμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον συμπαραστάτη ποιητή Γιώργο Δρυμωνιάτη.
1.
Είναι μια ομάδα νέων παιδιών που στον καιρό της μιζέριας και της μαυρίλας που βιώνει ο τόπος, έχουν βαλθεί να ταράξουν τα νερά. Ομορφιά, χάρη, καλή διάθεση, συντροφικότητα, σεβασμός, γοητεία, θέληση, απλότητα είναι αυτά που θα τραβήξουν αμέσως όποιον τους συναναστραφεί. Υπάρχουν όμως κι άλλα, πολλά -απ’ ό,τι λένε- όπως το ταλέντο. Μέλει να τα δούμε. Μας το υποσχέθηκαν. Ετοιμάζουν την δουλειά τους και ανυπομονούν να μας την παρουσιάσουν. Εννέα άνθρωποι που ξεχειλίζουν από αγάπη γι’ αυτό που κάνουν και δε νοιάζονται για τις θυσίες που απαιτούνται. Άλλωστε είναι νέοι ακόμη και ονειροπόλοι κι έχουν τη δύναμη να παλέψουν. Δεν έχουν εγκαταλείψει τα όνειρά τους, τα κυνηγάνε, παλεύουν, συγκρούονται. Συμπαραστάτης, κυβερνήτης, συμβουλάτορας αλλά και συνοδοιπόρος, η κεφαλή της ομάδας, ο Σκηνοθέτης. Ο Άρχων κι ο αφανής. Τους ευχόμαστε καλά ταξίδια, ευχάριστες διαδρομές, αγαπημένες παραστάσεις. Ελπίζουμε να μας δίνουν πάντα το περίσσευμα της αγάπης τους γι’ αυτό που κάνουν και να μας ομορφαίνουν τον κόσμο μας.
Βαγγέλης Μίχος
2.
Georges Feydeau (1862-1921), Γάλλος θεατρικός συγγραφέας. Στην περίοδο της Μπελ-Επόκ έκανε μεγάλες επιτυχίες στη θεατρική σκηνή του Παρισιού. Τα έργα του εξακολουθούν να είναι μέρος του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου. Μερικά από αυτά: «Επ’ αυτοφώρω μοιχεία», «Ράφτης Κυριών», «Ξενοδοχείο ο Παράδεισος» «Η κυρία του Μαξίμ». Υπήρξε ο μαιτρ της θεατρικής φάρσας. Οι κωμωδίες του χαρακτηρίζονται απαξιωτικά από τους σοβαροφανείς θεατράνθρωπους σαν βουλεβαρδιάρικες, αλλά το γεγονός είναι ότι είναι πανέξυπνες, έχουν καταιγιστική δράση και μπορεί να είναι εξαιρετικά απολαυστικές.
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος έχει γράψει: Ο Φεϋντώ είναι κύριος εκπρόσωπος της γαλλικής, κλασικής πια, φάρσας, που είναι καθαρό θέατρο. Υπακούει στην αριστοτελική διαπίστωση ότι είναι δηλαδή μίμηση πράξεως και όχι μίμηση ανθρώπων. Έχει λοξή ματιά, διαβολικό ρυθμό, ανατρεπτική διάθεση, παιδική αφέλεια, παιγνιώδες χιούμορ και σκανδαλώδη πρόθεση. Κύριος στόχος της τα μικροαστικά και αστικά ήθη, η σεμνοτυφία, η υποκρισία και η κάθε μορφής ασέλγεια των χορτάτων.
3.
Το ΚυΘέατρον θα παρουσιάσει την κωμωδία του Φεϋντώ «Ράφτης Κυριών» το Σάββατο 9 Ιουλίου (21:30) στο Ζείδωρο στο Καψάλι και την Κυριακή 10 Ιουλίου (19:00) στον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο στη Χώρα.