Η τράπουλα είναι ήδη μοιρασμένη;
του Μάνου Τριφύλλη

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Τράπουλα μοιρασμένηΑντιγράφω από άρθρο της Κας Ελ. Πετροπούλου στην εφημερίδα «Ημερησία» αναδημοσιευμένο στα «Κυθηραϊκά Νέα»:

Περιορισμένο ενδιαφέρον

Μετά τη ‘‘μαζική αποπομπή’’ των προηγούμενων διοικήσεων,
υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι η ‘‘τράπουλα είναι ήδη μοιρασμένη’’.

Υπονομευτικά στη προσπάθεια τής κυβέρνησης για στελέχωση των νοσοκομείων του ΕΣΥ φαίνεται ότι λειτούργησε η μαζική αποπομπή των προηγούμενων διοικήσεων. Και αυτό γιατί τα πρώτα στοιχεία δείχνουν περιορισμένο ενδιαφέρον αιτήσεων για κάλυψη των νέων θέσεων, αφού υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι η ‘‘τράπουλα είναι ήδη μοιρασμένη’’ και κανένα ικανό στέλεχος δεν θα ήθελε να λάβει μέρος σε προαποφασισμένες διαδικασίας.
[…]
Έτσι, στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Αττικής, αίτηση κατέθεσαν 364 υποψήφιοι. […] Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 στην αντίστοιχη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του υπουργείου Υγείας για διοικητές νοσοκομείων, είχαν υποβληθεί στην 1η ΥΠΕ Αττικής περίπου 500 αιτήσεις από υποψηφίους.

Το συμπέρασμα μου: Εάν είχαν αποπεμφθεί σταδιακά και όχι μαζικά οι διοικητές, εάν ίσχυε το σύστημα 4-2-1, δηλαδή 4 ΝΔ – 2 ΠΑΣΟΚ – 1 ΔΗΜΑΡ όπως την περασμένη φορά με βάση επίσημα ντοκουμέντα, εάν παρενέβαιναν τα βουλευτικά γραφεία των τότε κυβερνώντων με τα ραβασάκια, εάν ίσχυαν οι σεβαστοί μισθοί τής τότε περιόδου, ΤΟΤΕ θα είχαμε μεγάλο ενδιαφέρον για τις θέσεις διοικητών νοσοκομείων. Επιπλέον, με το παλαιό σύστημα αλώβητο, τα ικανά στελέχη θα έμεναν στην θέση τους για να συνεχίσουν το έργο τους, που (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) διέλυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με την καθοδήγηση των ηγετών Λοβέρδου και Αδώνιδος. Προφανώς, τώρα, που εκτός από πτυχίο ζητούνται μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες, πενταετής εμπειρία διοίκησης και απλήρωτη συμμετοχή στην κοινωνική δράση θα τοποθετηθούν … οι ανίκανοι! Θαυμάστε την αντικειμενική και ανεξάρτητη δημοσιογραφία που υπερασπίζεται και η ΕΣΗΕΑ με τις ανακοινώσεις της.

Δυστυχώς το άρθρο φωτίζει έμμεσα μια αλήθεια. Η ανηλεής προπαγάνδα των ΜΜΕ, που συσκοτίζει το παρελθόν και διαστρεβλώνει τις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας, σε συνδυασμό με τα ασφυκτικά οικονομικά πλαίσια, που δεν επιτρέπουν μεγάλες παρεμβάσεις, κάνουν επιφυλακτικούς εκείνους που θα ήθελαν να πάρουν μέρος στην αναβάθμιση της δημόσιας υγείας της πατρίδας μας.

Όσον αφορά την τοπική κυθηραϊκή κοινωνία, ακούγονται υποψηφιότητες που απέχουν παρασάγγας από τα κριτήρια του Υπουργείου. Θα έλεγα, μάλλον, ότι πληρούν τα κριτήρια τού παρελθόντος που θέλουμε να γκρεμίσουμε για να αποκτήσουμε ικανή δημόσια διοίκηση. Έχω την πεποίθηση ότι η αρμόδια επιτροπή θα έχει και υποψηφίους που ενδιαφέρονται αληθινά να προσφέρουν, με προσόντα ανάλογα της υπεύθυνης θέσης την οποία θα αναλάβουν ώστε το ‘‘Τριφύλλειο Νοσοκομείο’’ να γίνει ελκυστικό στην προσέλευση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και να εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε.

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Μία σκέψη για το “Η τράπουλα είναι ήδη μοιρασμένη;
του Μάνου Τριφύλλη

  1. ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΝΑ ΥΠΟΚΡΙΝΟΜΑΣΤΕ;

    Δεν είμαι από εκείνους που θα αμφισβητήσουν την δυνατότητα της κάθε κυβέρνησης, άρα και της σημερινής, να τοποθετεί σε θέσεις στελέχη τα οποία πιστεύουν την πολιτική της και είναι έτοιμα να την εφαρμόσουν.
    Σχετικά λοιπόν με την αντικατάσταση των διοικήσεων των νοσοκομείων, όχι μόνο των Διοικητών, αλλά και των μελών του ΔΣ τα οποία τοποθετούνται από την κυβέρνηση, ήθελα να προσθέσω τις σκέψεις μου με όσα είναι γνωστά μεν, αγνοούνται δε.
    Η Αριστερά, σαν αντιπολίτευση,
    ήταν από τις πολιτικές δυνάμεις εκείνες οι οποίες ζητούσαν, η τοποθέτηση σ” αυτές τις θέσεις να γίνεται με αξιοκρατικά κριτήρια και να υπάρχει προκαθορισμένη θητεία!
    Οι κυβερνήσεις του παρελθόντος υιοθετώντας το λογικό αυτό αίτημα νομοθέτησαν σχετικά και έθεσαν σε εφαρμογή τον νόμο.
    Με αυτό τον νόμο επελέγη και το προηγούμενο ΔΣ του Νοσοκομείου του νησιού μας.
    Η θητεία των μελών, των οποίων η θέση είναι τιμητική και άμισθη, έληγε τον ερχόμενο Φεβρουάριο ενώ του Διοικητού τον Αύγουστο του 2017.
    Τώρα όμως η αριστερά είναι στην κυβέρνηση και προφανώς ξέχασε αυτά που έλεγε ως αντιπολίτευση και για το ζήτημα αυτό.
    Αντικατέστησε τρείς μήνες νωρίτερα τα μέλη του ΔΣ και ζήτησε από τον Διοικητή να αξιολογηθεί από επιτροπή η οποία συστάθηκε γιαυτό τον σκοπό, να αξιολογήσει δηλαδή, τους διοικητές των νοσοκομείων, αν κριθούν κατάλληλοι να ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι να ολοκληρωθεί η θητεία τους.
    Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κυθήρων αξιολογήθηκε ικανός από την επιτροπή και έγινε θετική εισήγηση στον Υπουργό.
    Μάλιστα τότε υπήρξαν και δημοσιεύματα τα οποία εμφάνιζαν την παραμονή του ως βεβαία.
    Ο Υπουργός με δικά του προφανώς κομματικά κριτήρια τον καρατόμησε.
    Τι την ήθελε την επιτροπή και την αξιολόγηση;
    Όσα ανέφερα μέχρι τώρα δεν είναι ούτε προπαγάνδα των ΜΜΕ, ούτε διαστρέβλωση των προθέσεων του Υπουργείου, είναι η αληθινή πραγματικότητα.
    Επειδή στο δημοσίευμα υπάρχει αναφορά στην αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, θέτω τον προβληματισμό.
    Δεν έχουμε το θάρρος να αναγνωρίσουμε ότι ΝΑΙ στα Κύθηρα με την κατασκευή και λειτουργία του νέου Νοσοκομείου αναβαθμίστηκαν οι υπηρεσίες υγείας;
    Δεν έχουμε το θάρρος να αναγνωρίσουμε το έργο του αποπεμφθέντα Διοικητή;
    Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ήταν δική του η εμπνευσμένη ιδέα για κατασκευή νέου Νοσοκομείου, δική του προσπάθεια η υλοποίηση του έργου και δική του επίσης επιτυχία, στην δεύτερη θητεία του, ο εξοπλισμός, η μετεγκατάσταση και λειτουργία στη σημερινή του μορφή.
    Αν αυτά οι κομματικοί αρμόδιοι του νησιού δεν τα αναγνωρίζουν, δεν κατανοούν την παρακαταθήκη που βρίσκουν, πως θα μεταφέρουν στους υπεύθυνους Υπουργούς και θα υπερασπιστούν, την ιδιαιτερότητα του νησιού μας στον ζήτημα αυτό;
    Οι ευθύνες τους είναι τεράστιες, το 2010 με παρόμοιες λογικές, η αντικατάσταση της διοίκησης παρολίγο να κοστίσει στο νησί ανεπανόρθωτα.
    Παρολίγο να μετατραπεί το Γενικό Νοσοκομείο σε κέντρο υγείας με ένα γιατρό.
    Αυτό είναι το διακύβευμα, οι υπεύθυνοι του ΣΥΡΙΖΑ στα Κύθηρα θέλω να πιστεύω ότι θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή, γιατί δεν αρκεί μόνο η επιστημονική κατάρτηση για μια τέτοια θέση.
    Με την σκέψη ότι, οι καταστάσεις έρχονται και παρέρχονται ας πορευθούν, Πόντιοι Πιλάτοι δεν γίνεται να υπάρξουν.
    Θα δούμε αν ο Τσιριγώτικος πατριωτισμός θα κερδίσει τον Συριζαίικο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *