Μια νήσος αθώων σε μια χώρα ενόχων
του Δημήτρη Κουτραφούρη

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Πληροφορηθήκαμε την απόφαση του Εφετείου: όλοι αθώοι! Η αγγλοσαξωνική ετυμηγορία μάλλον είναι πιο εύστοχη. Όχι ‘‘innocent’’ –ποιος άλλωστε μπορεί να βεβαιώσει για ένα εσωτερικό στοιχείο ηθικής φύσεως;– αλλά ‘‘not guilty’’. Σε έναν κόσμο εγωισμού κι ανταγωνισμού, σε ένα σύστημα αδικίας κι ανισότητας κανείς μας δεν είναι αθώος˙ πόσω μάλλον στο πεδίο των δημοσίων έργων και δη στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία πρωταγωνιστεί σε όλες της μετρήσεις διαφθοράς του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

2016.01.18-1Όταν ξεφορτώνεται κανείς από πάνω του ένα πολυετές, δυσβάστακτο βάρος, επιτυγχάνοντας να αποδείξει (δύο φορές, ύστερα από δεκάδες αναβολές, ενώπιον διαφορετικών συνθέσεων) κάτι το οποίο στα μάτια του μοιάζει αυτονόητο, δεν μπορούμε να μην συν-χαρούμε. Ίσως, αυτή την στιγμή, φανεί ανοίκεια οποιαδήποτε παρέκβαση. Αλλά, το ‘‘πρόβλημά’’ μας με τον Μάκρα (σε αντίθεση με όσους κινούνται από μικροπολιτική εμπάθεια) δεν είναι ούτε προσωπικό ούτε ποινικό˙ είναι ιδεολογικό και αυτό δεν αποτελεί αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης. Δεν είναι δηλαδή ότι τον θεωρούσαμε περισσότερο ένοχο από τους υπολοίπους˙ αλλά ότι παραμένει επίμονα κι απροσάρμοστα φιλελεύθερος σε μιαν επικίνδυνη εποχή. Ο Μάκρας είναι ο συνεπέστερος εκφραστής του νεοφιλελευθερισμού στα Κύθηρα. Και μάλιστα σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη εποχή. Εξηγούμαι:

Η κρίση έχει θέσει επιτακτικά την ανάγκη τολμηρών αναπτυξιακών μέτρων. Κάθε πολιτική συζήτηση έχει υποχωρήσει μπροστά σε μιαν οξεία επενδυτίτιδα, δηλαδή την ακατάσχετη ρητορική περί ονειρικών επενδύσεων άνευ όρων, άνευ ορίων και άνευ περιορισμών. Έτσι, η ανάγκη μετατρέπεται σε μυθολογία. Εδώ ελλοχεύει μια ευκαιρία για γρήγορο κέρδος για τους ατσίδες του μεταπρατικού καπιταλισμού κι ένας τεράστιος κίνδυνος για την κοινωνία, την δημοκρατία και την οικολογία.

Αν συνυπολογίσει κανείς την δυσμενή συγκυρία με τις ασφυκτικές πιέσεις των Θεσμών – Εντολοδόχων της διεθνούς τάξης πραγμάτων, με την μνημονιακή μεταστροφή Τσίπρα και με την ανάδειξη του νεοφιλελεύθερου Μητσοτάκη, ίσως αντιληφθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσεται ο ιός της επενδυτίτιδας: μείωση αμοιβών και δικαιωμάτων για τους εργαζομένους, εξόντωση συνταξιούχων, διαδικασίες fast-track στην κόψη της νομιμότητας, όλα για να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα μήπως και η χώρα καταστεί επιτέλους δελεαστικός τόπος για κάποιους υποθετικούς παράκλητους κεφαλαιούχους.

Τώρα είναι περισσότερο από ποτέ η ώρα που όσοι σκέφτονται αριστερά πρέπει να αγωνισθούν για να μην θυσιαστούν θεσμικές κατακτήσεις (συνταγματικές εγγυήσεις όπως η διάκριση των εξουσιών και οι ατομικές ελευθερίες, νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτισμικών αγαθών), εργασιακά και πολιτικά δικαιώματα, ηθικές και πολιτικές αρχές και αξίες στο βωμό μιας επιτακτικής και βεβιασμένης ανάπτυξης η οποία θα ωφελήσει μεμονωμένα ιδιωτικά συμφέροντα.

2016.01.18-2Αυτό είναι το διακύβευμα της διάσωσης της χώρας αλλά και των πολιτών της που ταλανίζονται από ένα ακόμα πιο άδικο, ασήκωτο και μακροχρόνιο βάρος (βάρος οικονομικό, ηθικό, επαγγελματικό, φορολογικό, κοινωνικό, ψυχολογικό) και αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο της αθωότητας πέρα από μικρότητες και νομικισμούς.

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

3 σκέψεις για το “Μια νήσος αθώων σε μια χώρα ενόχων
του Δημήτρη Κουτραφούρη

  1. Αγαπητοί Δημιουργοί της Dragonera Rossa εύχομαι καλή επιτυχία στη σελίδας σας.
    Πιστεύω ότι μέσα στους στόχους σας είναι η δημιουργία ενός ακόμη βήματος ενημέρωσης και προβολής γύρω από θέματα που επιλέγετε, ως τέτοια την καλοσωρίσω.
    Ομολογώ δε ότι μέχρι τώρα βρήκα ενδιαφέροντα θέματα και αξιόλογες τοποθετήσεις συνεργατών της σελίδας.
    Με έκπληξη τώρα βλέπω ότι μου κάνετε την τιμή να ασχοληθείτε με την αφεντιά μου!
    Αφορμή έδωσε η προχθεσινή αθωωτική απόφαση του Εφετείου Πειραιά, όχι όμως για να προβάλει το γεγονός της αθώωσης, αλλά τις ιδεολογικές διάφορες του Φιλελευθερισμού, του οποίου όπως αναφέρει ο συντάκτης είμαι ο κύριος εκφραστής στα Κύθηρα, με την Αριστερά την οποία εκφράζει προφανώς η σελίδα.
    Είναι αναγκαίο να διευκρινήσω ότι οι διώξεις που υποστήκαμε δεν είχαν σχέση με τέτοιου είδους ιδεολογικές διαφορές. Οι διώκτες μας είχαν προσωπικά οικονομικοπολιτικά κίνητρα και όχι ιδεολογικά.
    Επίσης το «Αθώοι» του Εφετείου αφορά τις συγκεκριμένες κατηγορίες οι οποίες άδικα μας είχαν απαγγελθεί.
    Πράγματι ξεφορτωθήκαμε ένα δυσβάσταχτο βάρος με πανηγυρικό τρόπο, χρειάστηκαν συνολικά 14 συνεδριάσεις δικαστηρίων για να διερευνηθούν ενδελεχώς όλες οι πτυχές της υπόθεσης.
    Και αθωωθήκαμε επειδή ακριβώς απεδείχθη από την διαδικασία ότι ο Δήμος μας αποτελούσε εξαίρεση από τον κανόνα, του τι δηλαδή ακούγεται ότι συμβαίνει στην τοπική αυτοδιοίκηση και στα δημόσια έργα στην πατρίδα μας.
    Εκείνο που δυσκολεύομαι να κατανοήσω είναι το «ιδεολογικό πρόβλημα» που έχετε μαζί μου.
    Βεβαίως υποστηρίζω ότι την λύση στο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί μας και η πατρίδα μας λύνεται μόνο με ΑΝΑΠΤΥΞΗ! Διαφωνείτε;
    Βεβαίως υποστηρίζω ότι για να έχουμε ανάπτυξη στο νησί μας και στην πατρίδα μας, χρειάζονται ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ! Διαφωνείτε;
    Βεβαίως υποστηρίζω ότι στο νησί μας και στη πατρίδα μας το περιβάλλον δεν είναι τώρα, για κανενός είδους επένδυση, ΦΙΛΙΚΟ! Διαφωνείτε;
    Βεβαίως υποστηρίζω ότι για να διανεμηθεί πλούτος πρέπει πρώτα να παραχθεί, για να έχει δηλαδή κάποιος αύξηση στην αμοιβή της εργασίας του πρέπει να εργάζεται, η ανεργία του καταργεί κάθε δικαίωμα! Διαφωνείτε;
    Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά τέτοια παράδειγματα με τα οποία δεν μπορείτε να διαφωνήσετε.
    Είναι ανάγκη τώρα περισσότερο από ποτέ να αγωνιστουμε γιατί το νησί μας παρακμάζει, μαραζώνει, οι νέοι αλλά και μεγαλύτεροι παίρνουν τον δρόμο της ξενιτιάς, η απογοήτευση είναι το κυρίαρχο συναίσθημα, η ερημιά στους οικισμούς του νησιού τσακίζει κάθε αισιοδοξία.
    Σε ένα νησί πτωχοποιημένων γερόντων παρηκμασμένο, κανείς δεν θα ασχοληθεί για τις συνταγματικές εγγυήσεις, τις ατομικές ελευθερίες, την προστασία του περιβάλλοντος, και των πολιτισμικών αγαθών. Θα είναι πιό εύκολα να τα καταπατήσουν αυτοί που τα επιβουλεύονται.
    Αυτά διαπιστώνει το μάτι ενός φιλελευθέρου πολίτη, αν το δικό σας αριστερό μάτι δεν τα βλέπει, διευκολύνετε την μετατροπή του τόπου σε δελεαστικό χώρο για επενδύσεις άνευ όρων και ορίων, χωρίς δικαιώματα εργαζομένων και με αμοιβές ψίχουλα.
    Χωρίς να υπονοώ ότι ενοχοποιούνται οι σκέψεις ας κρίνουν όποιοι τα διαβάσουν τι είναι αθώο και τι ένοχο!

  2. Kythera could become independent, produce own food, have water, if you guys secure energy then you don’t need to be attached to the bloodsucking establishment. This crisis is not political, it’s mainly ethical. This term sounds alien to many, should not be like that. Independence is absolutely necessary if not mandatory.

    Politics have lost connection with logic, Politicians, modern sterilized neoliberal technocrats, selling off everything for a short eyed profit as a reward that can keep their asses on the chairs. Focusing on the Hellenic reality, this sterilization has another factor as it’s not commerce that can benefit the nationals, it’s a bargain for serving foreign interests. This is called investment in modern media approaches.
    Revolt now.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *