Ρύπανση – απορρύπανση
του Κοσμά Μεγαλοκονόμου
Πηγή: Εφημερίδα «Κυθηραϊκά»

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Είδαμε να μαυρίζουν οι θάλασσες μας, οι παραλίες μας, τα βράχια μας, οι αμμουδιές μας, ακόμα κι οι βάρκες μας μαύρισαν, μα πιότερο μαύρισαν οι καρδιές μας. Κάποιο πλοίο, άγνωστο ακόμα, δίχως να ξέρουμε και την αιτία, άφησε μεσοπέλαγα πετρέλαιο και πίσσα που ο βοριάς έσπρωξε και εναπόθεσε στην Αγία Πελαγία.

Σκοτείνιασε η ματιά μας από όσα βλέπαμε κι ο νους μας από απελπισία. «Καταστροφή»! η γενική εντύπωση. Εκεί που από τα γεννοφάσκια μας κολυμπάμε, εκεί που έχουμε τις αναμνήσεις μας, εκεί που οι καλοκαιρινοί μας επισκέπτες απολαμβάνουν ήλιο και θάλασσα… τώρα κατράμι.

Τ’ άλλο πρωί είδαμε έναν άνθρωπο μ’ ένα φαράσι και με σακούλες να μαζεύει τον ρύπο. Τι μπορεί να κάνει μ’ ένα φαράσι, αναρωτηθήκαμε; Κι όμως… ο Παναγιώτης Ζαντιώτης σε λίγο χρόνο είχε καθαρίσει έναν διάδρομο, ώστε ο καθένας μπορούσε να φτάσει στη θάλασσα δίχως να λερωθεί.

Δεξιά κι αριστερά, όμως, είχαν μείνει μακρές μαύρες κι άραχλες ζώνες. Άρχισε να καθαρίζει ο νους μας. Κάποια αχτίδα φώτισε εκείνη την πλευρά του, που βρίσκεται το κέντρο της βούλησης που επιζητά τη νίκη. Ναι!!!… η πίσσα μπορεί να νικηθεί. Την άλλη μέρα πιο πολλοί παρουσιάστηκαν με φαράσια. Ο διάδρομος έγινε πλάτωμα καθαρής άμμου και τη ματιά δεν την αιχμαλώτιζε πια η μαυρίλα, μα νησίδα χρυσόμαλλης άμμου. Τις επόμενες ημέρες πλήθαιναν οι γεμάτες με ρύπο σακούλες και συνεχώς συρρικνώνονταν οι μαύρες ζώνες.

11148626_489673797903489_2958763023344290150_n

«Το μάτι δειλό… μα το χέρι τολμηρό», είχαμε διαβάσει παιδιά σ’ ένα κείμενο σχολικού αναγνωστικού που αναφερόταν στο επίκαιρο λιομάζωμα. Θυμηθήκαμε τούτο το σοφό ρητό, που επιβραβεύει τη θέληση και την καταπολέμησης της οκνηρίας. Η οριστική κάθαρση της Αγίας Πελαγίας έχει δρόμο, γιατί απαιτούνται ακόμα κι άλλες αλληλοδιάδοχες εργασίες. Οι σακούλες πρέπει να μπουν μέσα σ’ άλλες για μεγαλύτερη ασφάλεια της μεταφοράς τους. Οι δεύτερες σακούλες σε μεγάλους σάκους που γερανός θα τους φορτώσει σε φορτηγό όχημα και να μεταφερθεί η ρυπαρή άμμος σε ειδικό εργαστήριο εξουδετέρωσης των πετρελαιοειδών ρύπων. Επίσης από εξειδικευμένο συνεργείο να γίνει καθαρισμός των βράχων και όσων άλλων έχουν «μολυνθεί».

Έγινε η αρχή, θα ολοκληρωθεί κι η Αγία Πελαγία θα γίνει πεντακάθαρη. Στην αρχή της κάθαρσης είναι αφιερωμένο τούτο το σημείωμα… γιατί από εθελοντές ξεκίνησε και τούτο το ξεκίνημα, στις μέρες μας, πρέπει να διαλαλείται. Όμως και το τέλος της απορρύπανσης πρέπει να πανηγυρίσουμε και βέβαια δεν μπορεί να είναι άλλο από το να βρεθεί το ένοχο πλοίο και να εφαρμοστούν όσα οι νόμοι προβλέπουν. Αν τούτο δεν συμβεί, είναι σχεδόν σίγουρο πως σύντομα θα έχουμε κι άλλες πίσσες στις παραλίες μας.

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss