Πέριξ του τίτλου: Δραγονάρα
του Δημήτρη Κουτραφούρη

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Αντιδραγονάρα

«Η Μικρή Δραγονάρα ή Αντιδραγονέρα βρίσκεται νοτίως του ακρωτηρίου Μαλέα της Πελοποννήσου, στο ανατολικότερο τμήμα του νησιού των Κυθήρων. Η νησίδα αυτή είναι η πρώτη στεριά που αντικρίζει ο ναυτικός ερχόμενος από το Ακρωτήριο του Μαλέα και η τελευταία που αφήνει πίσω του, όταν κατευθύνεται βορειοανατολικά για να τον διαπλεύσει.

Το σημαντικότερο εύρημα αποτελεί ένα σύνολο 250 χάλκινων νομισμάτων που εντοπίστηκαν διασκορπισμένα γύρω από το έγκοιλο όπου πραγματοποιήθηκε η ανασκαφή, προερχόμενα από διάφορες ακτές του τότε γνωστού κόσμου. Τα νομίσματα που έχουν συλλεχθεί και είναι αναγνωρίσιμα προέρχονται από 37 πόλεις και βασίλεια του Αιγαίου, ευρύτερα της Μεσογείου αλλά και της Μαύρης Θάλασσας, από τις ακτές της Ισπανίας έως την Αίγυπτο των Πτολεμαίων και την Χερσόνησο της Κριμαίας.»*

Στη Μικρή Δραγονάρα βρέθηκαν δεκάδες χάλκινα κέρματα απ’ όλες τις χώρες της Μεσογείου, τα οποία οι ναυτικοί άφηναν στο ιερό του γαιήοχου (= κοσμοσείστη) Ποσειδώνα που υπήρχε πάνω στη βραχονησίδα, για να τον εξευμενίσουν πλησιάζοντας απ’ τις νότιες θάλασσες ή για να τον ευχαριστήσουν αφού είχαν περιπλεύσει τον καβο-Μαλιά. Πλοία που πλήρωσαν και σώθηκαν κι άλλα -όπως εκείνο που κουβαλούσε στα σπλάχνα του έναν Έφηβο, ένα Φιλόσοφο κι έναν Αστρολάβο- που πλήρωσαν και βούλιαξαν, τα ωραία σκαριά τους άθλια ναυάγια, οι άγκυρες τους, τα κανόνια τους, ο θρυλικός Μέντωρ με τον σακατεμένο Παρθενώνα σακατεμένος τώρα πια κι εκείνος να κοιμάται στο βυθό, πλοία που σίγουρα δεν γνώριζαν και δεν κατέβαλαν το εισιτήριο σαν το σύγχρονο ποντισμένο αξιοθέατο του Διακοφτίου.

Τ’ ολοπρώινο φως της επερχόμενης μέρας που ξεμυτίζει απ’ τη θάλασσα λούζει στο κόκκινο την ανατολικότερη γη των Κυθήρων. Μικρή Δραγονάρα ή Αντιδραγονάρα, η ανήλικη οικοδέσποινα υποδέχεται το ηγεμονικό άστρο του συστήματός μας. Μικρή Δραγονάρα ή Αντιδραγονάρα, μια κοσμογυρισμένη πριμαντόνα της αρχαιολογίας μας…

* Το εντός εισαγωγικών κείμενο αποτελεί απόσπασμα δημοσιεύματος των αρχαιολόγων Άρη Τσαραβόπουλου και Γκέλης Φράγκου (Helike 2013).

Η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο ανήκει στον Γιώργο Διδυμιώτη.

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss