Ανταποκρίσεις από την Λέσβο (μέρος 3ο)
της Σοφίας Νέζη

Εδώ γεννιέται ένα νέο έθνος. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο: Νορβηγοί, Αυστραλοί, Παλαιστίνιες, Γερμανοί, Καναδοί, Ιρλανδοί, ένας Ιρανο-Σουηδός, Αμερικανοί, Ισραηλινοί, ένας Ούγγρος, πολλές Αγγλίδες, μια Καλιφορνέζα, μια Σέρβα (ονόματι Ντραγκάνα), Ολλανδοί, Γιαπωνέζοι διασώστες, οδηγοί, γιατροί, φύλακες, φωτογράφοι, διερμηνείς στην επιμελητεία, στα μαγειρεία, στην αυτοσχέδια παιδική χαρά, όλη τη νύχτα περιμένοντας τις βάρκες, όλη τη μέρα επιθεωρώντας το πέρασμα με κυάλια. Ένα νέο έθνος γεννιέται πέρα από κράτη και ΜΚΟ, κι αυτό γίνεται στα μέρη απ’ όπου ξεκίνησε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. Το έθνος του Ανθρώπου.

Lemmy, Rest In Power
του Γιώργου Διδυμιώτη

Η πρώτη μου συναυλία. Με τον Θύμιο και τον Γιάννη. Πιτσιρίκος, φορτωμένος με άγχος μήπως μπλέξω σε τίποτα φασαρίες. Ο θείος μου μας πήγε με το αυτοκίνητο μέχρι την οδό Μάρνης. Τον παρακαλούσαμε να μας αφήσει λίγο πριν, για να μη μας δουν και πουν «κοίτα τους φλώρους, τους έφερε ο μπαμπάς τους» και ρεζιλευτούμε.…

Ανταποκρίσεις από την Λέσβο (μέρος 1ο)
της Σοφίας Νέζη

Φεύγουμε από το βούρκο του ψευτοπατριωτικού λαϊκισμού και συναντάμε την Ελλάδα που ακόμα και στα δύσκολα μάς κάνει υπερήφανους και χαρούμενους. Αλλά πριν απ’ όλα να γνωρίσουμε πού πάμε. Στις αποσκευές ένας χάρτης της Λέσβου, λίγες πληροφορίες για τις Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην διάσωση και υποδοχή των προσφύγων, δυο-τρεις σημειώσεις για τον «Πλάτανο», για τον…

Τρίγωνα, κάλαντα, κάμερες παντού!
του Γιώργου Καλοβυρνά

Κάποια «ΖΩΑ» αποφάσισαν και έπραξαν, να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους με γκράφιτι. Αυτό προφανώς δυσαρέστησε των Δήμαρχο και κάποιους ακόμα, νοικοκυραίους. Έχετε απεριόριστο δίκαιο. Δεν είναι δυνατόν να εκφράζεται κάποιος, τόσο πρόστυχα και ανάγωγα απέναντι στο νόμιμο δικαίωμα (και ηθικό;) της θέσης πάρκινγκ, του Δημάρχου και Αντιδημάρχου. Το περιγράφει εξάλλου και ο νόμος, όπως ο…

Για το νόημα των Χριστουγέννων
του παπα-Κώστα Λαγού

«Δε γράφεις κάτι για το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων, να το βάλουμε στην ιστοσελίδα μας;» Αυτό μου είπε ο αγαπητός μου φίλος Δημήτρης, και … μπαμ! Το ‘‘όνειρο’’ (σχεδόν) κάθε παπά έγινε πραγματικότητα: θα γίνω opinion-maker της τοπικής κοινωνίας, γράφοντας κατεβατά, βαθυστόχαστα και θεολογικότατα! Ετοίμασα λοιπόν τις πηγές μου, άρθρα και κείμενα Αγίων, Μητροπολιτών, θεολόγων…

Ένας άνθρωπος μαλακός και τσαλακωμένος
του Σταμάτη Σταματίου

Πήγε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στα γραφεία της εφημερίδας «Ἀκρόπολις» για να παραδώσει ένα χριστουγεννιάτικο διήγημα. Ο Σταμάτης Σταματίου δεν τον αναγνώρισε και μάλιστα σχημάτισε την εντύπωση ότι ήταν κάποιος άπορος που πήγε να πάρει τις δέκα δραχμές για τα Χριστούγεννα, όπως όλοι οι φτωχοί της εποχής. Ο Παπαδιαμάντης τις πήρε, αλλά ήθελε να δώσει και…

Ένα νησί ανοχής
(από την ανοχή στην αγάπη)
της Κατερίνας Μαριάτου

Το πιο όμορφο πράγμα που συνοδεύει στη σκέψη μου την ιδέα του Τσιρίγου είναι ότι στεκόταν πάντα, μέχρι και σήμερα, ένα πιστό καταφύγιο για κάθε λογής ανήσυχες και κατατρεγμένες ψυχές. Ο ντόπιος λαός, αν και συντηρητικός στους τύπους και τους τρόπους, εμπνέεται, φαίνεται, από τους διασταυρούμενους ανέμους που φυσούν από Ανατολή και Δύση και στέκεται…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΠΟΙΗΣΗ
1. Μικέλης Άβλιχος (1844-1917)

επιλέγει – σχολιάζει ο Δημήτρης Κουτραφούρης

Οι τέχνες του λόγου παύουν να είναι ασκήσεις ύφους και αποκτούν πρακτικό νόημα όταν κομίζουν μια πρόταση -έστω και υπόρρητα διατυπωμένη- για την ανθρώπινη κατάσταση. Κι η πολιτική γίνεται ουσιαστική ανθρώπινη δραστηριότητα όταν θέτει ως αίτημα την ανικανοποίητη δίψα του ανθρώπου γι’ αλήθεια˙ και για ομορφιά, που δεν είναι παρά η αισθητή όψη της αλήθειας.…