Η Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών σχετικά με τις εξελίξεις του κορονοϊού

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις της πανδημίας με την διασπορά του κορονοϊού.
Σε πρώτο πλάνο είναι η εξαιρετική κατάσταση υγείας και κοινωνίας.  Η απίστευτα τραγική εικόνα σε δημόσια νοσοκομεία και άλλες μονάδες υγείας, οι ελλείψεις σε προσωπικό, σε υποδομές, υλικά, αναλώσιμα, μόνο οργή και φόβο μπορεί να προκαλέσει.Το «ελληνικό φιλότιμο», η «προσωπική – ατομική ευθύνη», η «πειθαρχία» στις οδηγίες που δίνονται και η απομόνωση στα σπίτια μας, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας. Οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι στο θέαμα-ακρόαμα,έχουμε ήδη νιώσει στις πλάτες μας τα κενά και τις ελλείψεις των κρατικών υποδομών στον τομέα αυτό, ξέρουμε καλάτι σημαίνει  ατομικό κόστος υγείας.  Άλλωστε τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Σήμερα λειτουργούν μόνο 570 κρεβάτια ΜΕΘ για τις τρέχουσες και έκτακτες ανάγκες ενώ πριν από την εμφάνιση της επιδημίας του κορονοϊού απαιτούνταν 3.500.
Ταυτόχρονα, οι Σκηνοθέτες και οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι στο θέαμα-ακρόαμα αντιμετωπίζουν σημαντικές οικονομικές δυσκολίες σε όλους τους τομείς. Από την Πέμπτη 12/03 με επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης έκλεισαν όλοι οι χώροι μαζικής ψυχαγωγίας (θέατρα, κινηματογράφοι, μουσικές και θεατρικές σκηνές). Διακόπηκαν και αναβλήθηκαν γυρίσματα λόγω συναθροίσεων με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας ακόμα και ταινίες στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας και αποπεράτωσης. Μέτρα που αν και αναγκαστικά στο πεδίο της πρόληψης, δημιουργούν στους εργαζόμενους και τους δημιουργούς στο θέαμα –ακρόαμα το φόβο της αυριανής μέρας που δεν αφορά μόνο την πανδημία αλλά και το πως θα διαμορφωθεί η εικόνα της εργασίας και της δημιουργίας στο χώρο μας. Απαράδεκτη παραμένει η στάση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας που ακόμα δεν έχει πάρει απόφαση για τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά σετ και κάποιες εταιρείες παραγωγής που υποχρεώνουν σκηνοθέτες, ηθοποιούς, τεχνικούς και άλλους εργαζόμενους να υπογράψουν οικειοθελή αποχώρηση. Κανένας συνάδελφος να μην υπογράψει απόλυση ή οικειοθελή αποχώρηση.
Μπροστά στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια, δεν θα κλείσουμε τα στόματά μας στο όνομα της «εθνικής ομοψυχίας» και της «ατομικής ευθύνης» που επικαλείται η κυβέρνηση για να εμποδίσει κάθε διεκδίκηση και να αποκρύψει τις ευθύνες της, όπως και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ ενίσχυσαν την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της  Υγείας , όπως και του Πολιτισμού, για να στηρίξουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών  ομίλων.
Οι πρόσφατες εξελίξεις επιβάλλουν τη λήψη όλων των αναγκαίων και αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και πιο συγκεκριμένα:

 • Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτιαΜονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για να μπορεί να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
 • Πλήρη εξοπλισμό όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος σε όλους.
 • Άμεση επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ το 2013 και να στελεχωθούν άμεσα, με μόνιμο προσωπικό και όχι με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα νοσοκομεία.
 • Επίταξη υποδομών του ιδιωτικού τομέα για τις πρόσθετες ανάγκες νοσηλείας.
 • Μονιμοποίηση όλου του προσωπικού που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κλπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον κορονοϊό.

  Τα αναγκαία μέτρα πρόληψης από τον κορονοϊό δεν θα δεχτούμε να αξιοποιηθούν για να επέλθουν νέα  πλήγματα στον δοκιμαζόμενο χώρο των δημιουργών και των  εργαζόμενων στον χώρο του πολιτισμού,  σε όφελος της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Σε κάθε περίπτωση, απαιτούμε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα έκτακτης οικονομικής στήριξης όλων των εργαζομένων και ειδικότερα  στον οπτικοακουστικό τομέα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα επιπρόσθετα προβλήματα που δημιουργούνται.   
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 1. Μείωση των προϋποθέσεων για επίδομα ανεργίας και Εποχικό Βοήθημα. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να συμπεριλάβει όλους τους συναδέλφους ανεξάρτητα από τη μορφή των εργασιακών μας σχέσεων και τον τομέα απασχόλησης «Θέατρο-Κινηματογράφος-Τηλεόραση» .
 2. Στις περιπτώσεις που οι μεγαλοπαραγωγοί ακύρωσαν παραγωγές σε Θέατρο-Κινηματογράφο-Τηλεόραση, είναι και δική τους ευθύνη η αποπληρωμή των σκηνοθετών, ηθοποιών, τεχνικών και άλλων εργαζόμενων καθώς και η ασφαλιστική τους κάλυψη έως το τέλος της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας.
 3. Οι αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου μας (Σκηνοθέτες – Παραγωγοί και μικροί αιθουσάρχες) να απαλλαγούν:  α)από την καταβολή εισφορών για την ατομική τους ασφάλιση για το επόμενο 4μηνο, χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων, β) να διαμορφωθεί αφορολόγητο όριο στις 15.000 ευρώ και να μην καταβληθεί το τέλος επιτηδεύματος, προκειμένου να μπορέσουν οι ίδιοι να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές συνέπειες που ήδη αυξάνονται.
 4. Σε κάθε επαναπροβολή θεατρικών, κινηματογραφικών έργων, σειρών κλπ. να αποδίδονταιπνευματικά και συγγενικά δικαιώματα στους συντελεστές τους.
 5. Άμεση αναστολή των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων για τους επόμενους 4 μήνες. Να μη χαθεί καμία ρύθμιση λόγω μη δυνατότητας αποπληρωμής των τρεχουσών δόσεων για το 4μηνο σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΕΗ, άλλους λογαριασμούς.
 6. Διαγραφή τόκων, προστίμων και μέρος το κεφαλαίου για χρέη σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.
 7. Άμεση άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, δεσμευμένων λογαριασμών, κατασχέσεων κλπ. εις βάρος τους.
 8. Παράταση προθεσμίας των συμβολαίων προς την ΕΡΤ και το ΕΚΚ λόγω παύσης γυρισμάτων.
 9. Μέτρα ασφάλειας και προστασίας στους συναδέλφους της ιδιωτικής και δημόσιας τηλεόρασης με ευθύνη των εργοδοτών.
 10. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των κατασχέσεων, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου και νερού.

Μένουμε δυνατοί! Κανένας μόνος! Νικάμε τον φόβο! Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων μας !Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *