Κακοδιοίκηση στην αδειοδότηση ιδιωτικών έργων
Δελτίο Τύπου της Συνέλευσης Οικοδομικού Κλάδου Κυθήρων

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Για επικοινωνία με την Συντονιστική Επιτροπή : syntonistiki.kythira@gmail.com

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σήμερα, 29 Σεπτεμβρίου 2018, στο Κεραμωτό Κυθήρων, με αυτοοργανωμένη  πρωτοβουλία κατοίκων των Κυθήρων και ύστερα από ανοικτή δημόσια πρόσκληση, διενεργήθηκε ανοιχτή Συνέλευση των εργαζομένων στον ευρύτερο χώρο της κατασκευής, (μηχανικών, τεχνιτών, εργατών, εμπόρων) με θέμα την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς κατά την αδειοδότηση των ιδιωτικών οικοδομικών έργων.

Αφού έγινε ενημέρωση, συζήτηση και υποβολή προτάσεων, η Συνέλευση ομόφωνα αποφάσισε:

 1. Διαπιστώνουμε :
  1. Την επαναλαμβανόμενη και συστηματική άρνηση των αρμοδίων υπηρεσιών και γνωμοδοτικών συλλογικών όργανων ( της ΥΔΟΜ Δήμου Πειραιά, τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και το ΣΑ ΠΕ Νήσων) να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους : τις πολύμηνες έως πολυετείς καθυστερήσεις, τις ατεκμηρίωτες αρνητικές γνωμοδοτήσεις, τις παράλογες αξιώσεις, την υπέρβαση αρμοδιοτήτων και γενικά την υπεροπτική εκ του μακρόθεν συμπεριφορά, την επίδειξη εξουσίας, την άγνοια των βασικών συνθηκών της αρχιτεκτονικής και των τοπικών συνθηκών και την αδιαφορία για την πραγματική οικονομία συγκεκριμένων υπαλλήλων της διοίκησης και μελών των συλλογικών οργάνων.
  2. Την συνεχιζόμενη απώλεια πολύτιμων πόρων για τον τόπο μας από τις καθυστερήσεις (που φτάνουν μέχρι και την ακύρωση) ιδιωτικών έργων. Την αδικαιολόγητη ζημιά στην τοπική και ευρύτερη οικονομία που στερεί τη δυνατότητα επιβίωσης από εργαζόμενους σε όλο το φάσμα της οικοδομής.
  3. Τη μαζική καταστροφή της αρχιτεκτονικής μας παράδοσης με την συστηματική παραβίαση της εθνικής νομοθεσίας και των διεθνών συμβάσων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τοπίου, καθώς η τακτική των αρμόδιων υπηρεσιών αφενός καθιστά απαγορευτική την επισκευή και επανάχρηση των ιστορικών κτιρίων, αφετέρου διακόπτει την εξέλιξη με την ποινικοποίηση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής δημιουργίας.
  4. Την πάγια, συστηματική και δηλωμένη άρνηση του Δήμου Κυθήρων να ιδρύσει Υ.ΔΟΜ. Την επιδεικτική αποχή της διοίκησης του Δήμου από κάθε θέμα που σχετίζεται με την έκδοση αδειών με επίρριψη κάθε ευθύνης στον ασκούντα διοικητική εξυπηρέτηση Δήμο Πειραιά αλλά και εν γένει την πλήρη άγνοια και αδιαφορία της για τα ζητήματα της οικοδομής στο νησί.
 2. Καταθέτουμε διοικητική καταγγελία συνοδευόμενη από συγκεκριμένα αιτήματα στους εποπτεύοντες φορείς: το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, την κεντρική διοίκηση και τους συλλογικούς φορείς για τις αντικανονικές συνθήκες που επικρατούν στην ΥΔΟΜ, στο ΣΑ ΠΕ Νήσων και στις αρχαιολογικές υπηρεσίες.
 3. Ιδρύεται Συντονιστικό Όργανο του κλάδου της κατασκευής για την υλοποίηση και τον συντονισμό δράσεων και ενεργειών που αποφασίζονται από αυτήν και από τις επόμενες συνελεύσεις του κλάδου., και το οποίο οργανώνει σειρά παρεμβάσεων με φυσική παρουσία των μελών της Συνέλευση όπου και όποτε κριθεί σκόπιμο.

 

Για την Ανοιχτή Συνέλευση

Το Προεδρείο

Α.Μαριάτος

Δ.Κυριακόπουλος

Χ.Σοφίου

 

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *