Έβαλαν αλυσίδες, έριξαν λάδια, έσπασαν τους αφαλούς των κλειδαριών…
από τον ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ και το FlashNews.gr

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Μια απερίγραπτη οργανωμένη προσπάθεια έλαβε μέρος από αγνώστους στο 1ο Γυμνάσιου Ελευθερίου Βενιζέλου με σκοπό να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του μαθήματος Αλβανικών στο σχολείο.

Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας της Σχολικής Επιτροπής κ. Αντώνης Βαρδάκης η εικόνα που ήρθαν αντιμέτωπη ήταν πρωτοφανής:

“Είχαμε μία ενημέρωση το πρωί από ένα μέλος του Δ.Σ. ενός συλλόγου στον οποίο έχει γίνει παραχώρηση και γίνονται μαθήματα μπάσκετ στο χώρο, ότι έχουν γίνει βανδαλισμοί στο σχολείο. Ήρθα στο σχολείο στις 10 το πρωί για να έχω εικόνα τι γινεται και είδα μια εικόνα πρωτοφανή. Είχαν ριξει λάδια αυτοκινήτου σε ολες τις εισόδους του σχολείου και από εκεί και πέρα είχαν κλειδώσει όλες τις εισόδους με αλυσίδες και λουκέτα. Είχαν επίσης σπάσει πόρτες, και τους αφαλούς των κλειδαριών ώστε να μη μπορεί να ανοίξει το σχολείο”.

Οι συγκεκριμένες ενέργειες αποδεικνύουν οτι υπήρχε οργανώμένο σχέδιο. Όμως, ο σκοπός τους δεν επιτεύχθηκε.

“Ήρθε συνεργείο 5 ατόμων του Δήμου για να καθαρίσει ο χώρος, ειδοποιήθηκε και η πυροσβεστική αλλά μας είπαν ότι θα ήταν καλύτερα να ρίξουμε κάποιο χώμα για να καλύψουμε το λάδι που είχε απλωθεί. Μαζί με τον Διευθυντή και με έναν κλειδαρά, καταφέραμε επιτέλους περίπου στις 3.30, μετά από πανω από 6 ώρες εργασίας να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση ώστε να μπορέσουμε να υποδεχτούμε τους μαθητές στο σχολείο”.

 

Την άποψή τους καταθέτουν σε ανακοίνωσή τους, καθηγητές και καθηγήτριες του σχολείου. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Ως εκπαιδευτικοί λειτουργοί που εργαζόμαστε, αρκετοί από εμάς πολλά χρόνια, στο 1ο Γυμνάσιο Ελ. Βενιζέλου Χανίων (Χρυσοπηγής), με αίσθημα δημοκρατικής ευθύνης θέλουμε να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα για τα δυσάρεστα γεγονότα που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο σχολείο μας με αφορμή το αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών μεταναστών 2ης και 3ης γενιάς από την Αλβανία να μαθαίνουν την μητρική τους γλώσσα σε αίθουσες που παραχωρούνται γι’ αυτόν τον σκοπό από τους κατά τόπους Δήμους σ’ όλη τη χώρα.

Καταρχάς πρέπει να σημειώσουμε ότι ήδη από τον Οκτώβριο του 2017 είχε προταθεί από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων η συμμετοχή του σχολείου μας στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, κάτι που είχε γίνει αποδεκτό από τον Διευθυντή του σχολείου μας. Απ’ ό,τι πληροφορηθήκαμε εκ των υστέρων δεν είχε υποβληθεί αίτημα από τη Σχολική Κοινότητα στον Δήμο Χανίων για την παραχώρηση της αίθουσας, η οποία και δεν είχε συγκληθεί γι’ αυτόν τον σκοπό. Αντίθετα ο Σύλλογος Διδασκόντων μετά από μια πολύ σύντομη ενημέρωση από τον Διευθυντή του σχολείου που έγινε τον Οκτώβριο του 2017, χωρίς να συζητήσει το θέμα διεξοδικά και χωρίς να πάρει καμία απόφαση βρέθηκε προ τετελεσμένων γεγονότων, αφού δεν γνώριζε απολύτως τίποτα για την επίσημη έναρξη των μαθημάτων την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018, στην οποία -παρεμπιπτόντως- δεν είχε καν κληθεί να παρευρίσκεται. Συνεπώς,  εκτός του ότι δεν τηρήθηκε καμία νόμιμη διαδικασία για την υλοποίηση αυτής της δράσης, δε δόθηκε από παιδαγωγική σκοπιά και καμία δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς του σχολείου να προετοιμάσουν τα παιδιά, ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία αυτού του προγράμματος γλωσσομάθειας που προβλέπεται από Διεθνείς Συνθήκες.  

Θέλουμε σ’ αυτό το σημείο να τονίσουμε πως ως εκπαιδευτικοί διδάσκουμε τις ανθρωπιστικές αξίες και υπερασπιζόμαστε τη δυνατότητα τα παιδιά των μεταναστών που ζουν στον τόπο μας να μαθαίνουν την μητρική τους γλώσσα, όπως συμβαίνει και με το πλήθος των ελληνικών κοινοτήτων στο εξωτερικό που απολαμβάνουν αυτό το δικαίωμα. Γνωρίζουμε, όμως, από την πείρα μας ότι, για να στηριχτεί ένα τέτοιο πρόγραμμα και να λειτουργήσει με επιτυχία, απαιτείται η δημοκρατική λειτουργία του σχολείου, η ολόπλευρη συμμετοχή του Συλλόγου των Διδασκόντων στην υλοποίησή του και ο δημοκρατικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της σχολικής κοινότητας, όπως είναι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και οι μαθητές/-τριες του σχολείου μας, κάτι που σε καμία περίπτωση δε συνέβη.

Ως εκπαιδευτικοί υπερασπιζόμαστε ένα ανοιχτό στη γνώση σχολείο χωρίς αποκλεισμούς και αυτές τις αξίες μοχθούμε καθημερινά να μεταδώσουμε στους μαθητές και στις μαθήτριές μας. 

Τελικώς, η εκδήλωση υποδοχής των μαθητών πραγματοποιήθηκε και οι μαθητές έκαναν το μάθημά τους.

Όμως η αστυνομία οφείλει να βρει τους θρασύτατους δράστες που ενάντια στη δημοκρατικά εκφρασμένη βούληση μαθητών, καθηγητών και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χανίων προσπάθησαν να επιβάλλουν με τη βία τη βούλησή τους.

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *