Τα Χελιδόνια στην Ολυμπία
του Γιώργου Διδυμιώτη

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Ο Δανός σκηνοθέτης Γκαμπριέλ Άξελ είχε δηλώσει κάποτε: «Στοιχηματίζω όλα μου τα υπάρχοντα, πως κανένα παιδί που συμμετέχει στο Φεστιβάλ Ολυμπίας δεν πρόκειται ποτέ στη ζωή του να γίνει εγκληματίας!»

Η κινηματογραφική ομάδα του Λυκείου Κυθήρων, για δεύτερη χρονιά συμμετείχε και πρωταγωνίστησε στο φεστιβάλ Ολυμπίας. Απέσπασε συνολικά τρία βραβεία και δεκάδες καλές κριτικές από όσους είδαν την ταινία “Χελιδόνια”. Στη Δραγονέρα έχουμε γράψει ξανά για το φεστιβάλ Ολυμπίας και έχουμε τονίσει τη σημασία του να συμμετέχει ή έστω να παρακολουθεί κανείς αυτή τη σπουδαία γιορτή για παιδιά και νέους. Ωστόσο, η διακήρυξη του φετινού, 20ού φεστιβάλ, δίνει ακριβώς το πλαίσιο και τις αρχές που διέπουν αυτό το μοναδικό γεγονός και μας δίνει να καταλάβουμε πόσο και για ποιους λόγους είναι σημαντική η διάκριση των παιδιών από τα Κύθηρα. Δεν είναι απλά ένας κερδισμένος διαγωνισμός. Γιατί σημασία δεν έχει μόνο να βραβευθείς αλλά και το ποιος σε βραβεύει.

«Αν θέλει κάποιος να δει πώς γεφυρώνονται ηλικίες, διαφορετικότητες, αντιφάσεις και κοινωνικές αντιξοότητες, επιβάλλεται να παρακολουθήσει το ένα και μόνο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους στον Πύργο. Η διάχυσή του στην κοινωνία της πόλης και η ακτινοβολία του στο διεθνές κοινό και σε όλον τον κόσμο, το καθιστούν ένα από τους πιο χρήσιμους και δημιουργικούς θεσμούς της χώρας και πέρα από αυτήν.

Στην εβδομάδα που προηγήθηκε, παρακολουθήσαμε θαυμάσιες ταινίες από όλον τον κόσμο, παιδιά, εκπαιδευτικούς και δημιουργούς από κάθε προέλευση, που συναντήθηκαν, απόλαυσαν και γιόρτασαν μαζί την ελευθερία της έκφρασης, της συμμετοχής και της διαδραστικότητας. Η συμμετοχή των νεαρών θεατών που γέμισε τις αίθουσες της διοργάνωσης μας εξέπληξε ευχάριστα, αποδεικνύοντας ότι ο κινηματογράφος εξακολουθεί να προσελκύει και να κοινωνικοποιεί τους νέους ανθρώπους στην εποχή της «κινητής οθόνης».

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και νέους, αποτελεί ένα υπόδειγμα για όλους εμάς, για τους θεατές, τους δημιουργούς και τους πολίτες. Ειδικά σήμερα, η διοργάνωση αυτή γεννά αισιοδοξία σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της ιστορίας μας.

Οι σκοτεινές αίθουσες του Πύργου και της Δυτικής Ελλάδας, δεν παρουσιάζουν την καθημερινότητα μέσα από ένα ροζ σύννεφο: οι ταινίες του Φεστιβάλ δεν φοβούνται να αποκαλύψουν στα παιδιά όλες τις πτυχές της αληθινής ζωής. Τα αγόρια και τα κορίτσια του κόσμου, άλλωστε, δεν ζουν κλεισμένα σε μια αποστειρωμένη γυάλα – είναι, δυστυχώς, τα πρώτα και πιο ευάλωτα θύματα των επιλογών που κάνουν οι μεγάλοι. Καταπιάνονται με μια ευρεία γκάμα θεμάτων που απασχολούν τα παιδιά και τους νέους (σχέσεις, σχολικό περιβάλλον, εθισμοί, απώλεια, οικολογία, αναπηρία, διαφορετικότητα, παιδική εργασία κλπ.), αλλά και με όλες τις όψεις του σύγχρονου κόσμου, που έχουν άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στη ζωή των παιδιών. Ταυτόχρονα στηλιτεύουν την βία απ’ όπου κι αν προέρχεται – εδώ, δεν έχουν θέση η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός – διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF και η UNESCO για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, δηλαδή εμπνέονται από αγάπη για τον Άνθρωπο, τη Ζωή και τη Φύση, αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των νέων και βοηθούν στην αλληλοκατανόηση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα. Αποκλείονται ταινίες που προωθούν τη βία, το ρατσισμό, τον πόλεμο και το σεξισμό. Φυσικά ένα πλήθος ταινιών υμνούν, συχνά με χιούμορ, και την χαρά της ζωής: τον πρώτο έρωτα, την φιλία, την αγάπη προς τα ζώα, την αδελφική αγάπη, την συντροφικότητα και την χαρά του παιχνιδιού και της εξερεύνησης.»

Επίσης, όπως τόνισε και η εκπρόσωπος της κινηματογραφικής ομάδας κατά τη βράβευση, τα παιδιά καταφέρνουν να κάνουν σινεμά σε ένα τόπο που δεν έχει σινεμά. Μάλιστα, η ίδια η υπουργός πολιτισμού, δείχνοντας εντυπωσιασμένη από την παρουσία της ομάδας των Κυθήρων, υποσχέθηκε ότι θα συμβάλλει στο να φτιαχτεί κινηματογράφος στα Κύθηρα.

Δείτε το παρακάτω απόσπασμα:

Για την ιστορία, το σκεπτικό της Κριτικής Επιτροπής για την Camera Zizanio αναφέρει: “όλες οι ταινίες που είδαμε εκφράζουν θέματα που απασχολούν την ηλικία μας. Ειδικότερα, όσες επιλέξαμε είχαν μηνύματα κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, προωθούσαν τη φιλία και τη συνεργασία με ένα πρωτότυπο αλλά και διασκεδαστικό τρόπο”.

Στο εφετινό φεστιβάλ διαγωνίστηκαν 69 ταινίες (21 μεγάλου μήκους και 48 μικρού και μεσαίου μήκους) από 47 χώρες. Οι ταινίες αυτές συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα μεγάλου μήκους (13), μικρού μήκους μυθοπλασίας (16), μικρού μήκους animation (20) και ντοκιμαντέρ (20).

Από πέρυσι, το Τμήμα Ντοκιμαντέρ (Kids & Docs), το οποίο έχει ξεχωριστή διεθνή κριτική επιτροπή (καθώς και πολυμελή παιδική κριτική επιτροπή), φιλοξενείται στην Αμαλιάδα, πράγμα που σημαίνει πως το φεστιβάλ Ολυμπίας ουσιαστικά απαρτίζεται πλέον από τρία φεστιβάλ: Το φεστιβάλ στον Πύργο, που φιλοξενεί τα διαγωνιστικά τμήματα μυθοπλασίας και animation, τη γιορτή του ντοκιμαντέρ στην Αμαλιάδα, και την Camera Zizanio.

Στη δημοφιλή πλέον Camera Zizanio, η οποία φέτος συμπλήρωσε 17 χρόνια «ζωής», διαγωνίστηκαν 238 ταινίες που έχουν δημιουργήσει μαθητές σχολείων από 40 χώρες, μια επιλογή που έγινε από ένα σύνολο πλέον των 1.800 ταινιών που υποβλήθηκαν φέτος. Στο ελληνικό τμήμα προβλήθηκαν 123 ταινίες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας και οι οποίες κατανέμονται ηλικιακά, 38 για την κατηγορία Α (έως 12 ετών), 44 για την κατηγορία Β (13-16 ετών) και 30 για την κατηγορία Γ (17-20 ετών). Η ταινία ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ, συμμετείχε στην Camera Zizanio και πήρε το 1ο βραβείο καλύτερης ταινίας (ταινίες παιδιών από 17 έως 20 ετών), ειδική Μνεία από το Συνήγορο του Παιδιού και ένα Βραβείο/υποτροφία της σχολής Κινηματογράφου Σταυράκου.

Κλείνουμε το κείμενο με ένα βίντεο που φτιάχτηκε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για να συνοδεύσει την τελετή λήξης του φεστιβάλ.

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *