Εργατική Πρωτομαγιά του Γιώργου Καλοβυρνά

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν γνωρίζει τι σημαίνει Πρωτομαγιά.

Οι περισσότεροι έχουν την εντύπωση ότι η Πρωτομαγιά είναι άλλη μία παγκόσμια ημέρα εορτασμού, σαν την ημέρα καρκίνου, σαν την ημέρα της γυναίκας ή σαν την ημέρα μπριζόλας. Είναι γεγονός ότι η 1η Μαΐου προϋπήρξε ως ημέρα εορτασμού διαφόρων παγανιστικών θρησκειών. Συγκεκριμένα, η πρωτομαγιά για τους Έλληνες σημαίνει τον εορτασμό της Άνοιξης, ή αλλιώς την νίκη του Καλοκαιριού ενάντια στον Χειμώνα.

Κι όμως, υπάρχει κάτι πολύ μεγαλύτερο πίσω από αυτόν τον εορτασμό. Υπάρχει η εξέγερση χιλιάδων ανθρώπων, με την απαίτηση της καθιέρωσης του 8ώρου, σε αντίθεση με το 10ωρο έως και 12ωρο, 6ήμερης εργασίας, που ίσχυε μέχρι τότε. Είναι η ημέρα που έγινε δηλαδή η μεγάλη συγκέντρωση/απεργία των εργατών, για την διεκδίκηση του 8ώρου.

Δύο χρόνια πριν, το 1884, τα σωματεία είχαν ορίσει μονομερώς, την 1η Μαΐου του 1886, ως ημέρα εφαρμογής του 8ώρου.

Έτσι το 1886, την 1η Μαΐου, άρχισε η γενική απεργία στις Η.Π.Α. Μισό εκατομμύριο κόσμος συμμετείχε στην διαμαρτυρία. Όμως στις 3 Μαΐου η αστυνομία αντέδρασε στις προσπάθειες των απεργών να αποτρέψουν τους απεργοσπάστες. Το αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος 2 έως 6 απεργών, από σφαίρες τις αστυνομίας.

Αυτό που συνέβη όμως, στις 4 Μαρτίου ήταν, ήταν το σημείο καμπής για την παγκόσμια εργατική ιστορία. Οι απεργοί κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν, όχι μόνο για τα αιτήματά τους, αλλά και για τον φόνο των εργατών-απεργών την προηγούμενη μέρα. Όμως κάποιος από το πλήθος πέταξε ένα δυναμίτη προς την μεριά των αστυνομικών. Η ενέργεια αυτή είχε ώς συνέπεια τον θάνατο 8 αστυνομικών και 4 διαδηλωτών.

Οι αρχές, γρήγορα, ενοχοποίησαν 8 αναρχικούς ως υπαίτιους της ενέργειας αυτής. Η δικη-παρωδία που έγινε τους κατέστησε ενόχους για συνωμοσία. 4 από αυτούς κατέληξαν στην κρεμάλα. 1 αυτοκτόνησε, σε 3 μετατράπηκε η ποινή σε ισόβια, και ένας καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση.

Από τότε πολλά έχουν ειπωθεί. Η πλειοψηφία έχει παραδεχθεί ότι υπήρξε σκοπιμότητα πίσω από το αποτέλεσμα της δίκης αυτής. Δεν υπήρξαν ποτέ βασικά στοιχεία για την ενοχή των κατηγορουμένων.

Από το 1889, η δεύτερη διεθνής αποφάσισε να γιορτάζει την 1η Μαΐου ως εργατική ημέρα. Και ενώ οι πρωτοστατούντες προέρχονται από τις τάξεις των αναρχικών, των κομουνιστών και των σοσιαλιστών, η μέρα αυτή έχει καθιερωθεί πια ως εορταστική σε όλες, σχεδόν, τις χώρες της υφηλίου.

Η 1η Μαΐου είναι η μόνη καθιερωμένη απεργία που πληρώνει τους εργάτες ως αργία.

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *