ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ
και πέρα από αυτά


του Φοίβου Τσαραβόπουλου

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Τα Κύθηρα είναι ένα νησί που ξέρει να κρύβει καλά τα μυστικά του˙ το δηλώνει, άλλωστε, και το ίδιο το όνομά του!
Πριν από λίγα χρόνια ξεκίνησε μια προσπάθεια να ξεκλειδώσουν τα μυστικά αυτά μέσω των μονοπατιών. Σε συνεργασία με το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης, η ομάδα της Paths of Greece έθεσε σε λειτουργία το πρόγραμμα Kythera Hiking το οποίο σκοπεύει να αναδείξει τις ιδιαίτερες φυσικές, ιστορικές και πολιτισμικές ομορφιές των Κυθήρων. Το νησί άρχισε ήδη να αναπτύσσεται ως πεζοπορικός προορισμός. Είναι όμως, πλέον, επιτακτική ανάγκη να διευρυνθεί το δίκτυο των πεζοπορικών διαδρομών, με ποιοτικά κριτήρια, και να συνοδευτεί από ακόμη περισσότερες δράσεις προβολής.
Στο πλαίσιο αυτό, σας αποστέλλω πρόσφατο δημοσίευμα και σας παρακαλώ να το κάνετε όσο το δυνατόν ευρύτερα γνωστό μέσω της σελίδας σας η οποία ασχολείται με θέματα ποιοτικής ανάπτυξης, καθώς επίσης κριτικής προσέγγισης της ιστορίας και του πολιτισμού των Κυθήρων.

Φοίβος Τσαραβόπουλος

(0)

ΠΗΓΗ: The Huffington Post (24-2-2016)
http://www.huffingtonpost.gr/2016/02/24/life-paths-of-greece_n_9296738.html?utm_hp_ref=GREECE 

PATHS OF GREECE

Μπορούν τα παραδοσιακά μονοπάτια της Ελλάδας να γίνουν πόλος έλξης τουριστών;

HuffPost Greece | Κατερίνα Νανοπούλου

(1)

Η Ελλάδα είναι μία από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου. Έχει βουνά, ποτάμια, θάλασσες και τέτοια φύση που μόνο η θέα της είναι αρκετή για να σε αφήσει με κομμένη την ανάσα. Αυτό που δεν έχει είναι αρκετά μονοπάτια που να επιτρέπουν σε επισκέπτες και τουρίστες να διασχίσουν πόλεις και χωριά, να ανεβούν βουνά και να απολαύσουν μία εντελώς διαφορετική εμπειρία στην φύση. Κάπου εκεί, έρχεται το Paths of Greece, μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, που, μέσα από το «άνοιγμα» και την σηματοδότηση μονοπατιών, στοχεύει στην ανάδειξη της Ελλάδας ως περιπατητικό προορισμό και να προσελκύσει τουρίστες στην χώρα μας. Ο Φοίβος Τσαραβόπουλος, ένας από τους ιδρυτές και εμπνευστές του Paths of Greece μιλά στην HuffPost Greece.

Τι είναι το Paths of Greece;

Το Paths of Greece ή Μονοπάτια της Ελλάδας, είναι μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) η οποία έχει ως απώτερο στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας ως πεζοπορικό προορισμό σε διεθνές επίπεδο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά ως χώρα στον τομέα των υποδομών πεζοπορίας. Μόλις οι υποδομές ετοιμαστούν τότε θα πρέπει να κάνουμε και την αντίστοιχη στοχευμένη προβολή. Εμείς σε αυτό ακριβώς ειδικευόμαστε. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πεζοπορικές υποδομές υψηλών προδιαγραφών, τις οποίες και προβάλλουμε στο πεζοπορικό κοινό της Ελλάδας και κυρίως του εξωτερικού. Προφανώς, όταν λέμε υποδομές, εννοούμε ως επί το πλείστον παλιά μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι πριν τη γενίκευση της χρήσης του αυτοκινήτου. Μέσα από αυτά τα μονοπάτια αναδεικνύεται ο φυσικός και ο πολιτισμικός (υλικός και άυλος) πλούτος του κάθε τόπου.

(2)

Πότε ξεκίνησε αυτή η ενέργεια;

Η προσπάθειά μας ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια, και εργαζόμαστε κάθε χρόνο πιο εντατικά.

Πόσα μονοπάτια έχετε «ανοίξει» μέχρι σήμερα;

Τον αριθμό των μονοπατιών δεν μπορώ να τον πω με ακρίβεια. Το μήκος των μονοπατιών που έχουμε όμως ανοίξει και σηματοδοτήσει αγγίζει πια τα 300 χιλιόμετρα. Έχουμε εργαστεί σε όλη την Ελλάδα, από τις Πρέσπες και τη Δράμα έως τα Κύθηρα και τη Σίφνο για τις σηματοδοτήσεις. Οι έρευνές μας καλύπτουν ακόμη μεγαλύτερη έκταση, από τη Θράκη έως την Κάσο και την Κρήτη, και προσφάτως, τον Αύγουστο του 2015, μας κάλεσαν στην Κίνα όπου σχεδιάσαμε ένα δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών στην περιοχή του Κανάς.

Με ποιον τρόπο τα μονοπάτια μπορούν να βοηθήσουν τον τουρισμό στην Ελλάδα;

Δημιουργώντας σωστές υποδομές, και με προβολή οργανωμένη και στοχευμένη, η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες πεζοπόρους κάθε χρόνο. Στους αριθμούς δεν υπερβάλλουμε. Χάρη στο πολύ καλό κλίμα της χώρας μας, η πεζοπορία είναι εφικτή κάθε εποχή του χρόνου, αλλά είναι πολύ πιο ευχάριστη την Άνοιξη και το Φθινόπωρο. Έτσι, μέσω της ανάπτυξης της πεζοπορίας επιτυγχάνουμε τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Ταυτόχρονα, καθώς οι πεζοπόροι είναι άνθρωποι μεσαίου και υψηλού βιοτικού επιπέδου, πετυχαίνουμε μεγαλύτερα έσοδα ανά επισκέπτη, τα οποία διαχέονται σε υπηρεσίες όπως η εστίαση, η διαμονή, αλλά και στην αγορά τοπικών προϊόντων, αρκεί να υπάρχει η αντίστοιχη ποιότητα.

Έχουμε περιπατητικό τουρισμό στην Ελλάδα;

Έχουμε μια θεωρία. Καθώς η αστυφιλία είναι σχετικά πρόσφατο φαινόμενο στην Ελλάδα, υπάρχει ακόμη το φαινόμενο της απαξίωσης της πεζοπορίας. Παλαιότερα οι άνθρωποι στα χωριά περπατούσαν γιατί δεν είχαν χρήματα για αυτοκίνητο, γιατί δεν υπήρχαν καλοί δρόμοι. Το περπάτημα ήταν ένας είδος αγγαρείας. Σήμερα, καθώς οι περισσότεροι Έλληνες έχουμε γεννηθεί σε πόλεις, παρατηρείται μια ανάγκη «εξόδου» προς τη φύση, αλλά προς πιο έντονες δραστηριότητες όπως η αναρρίχηση, η ορειβασία, η ποδηλασία βουνού κτλ. Με αργό αλλά σταθερό ρυθμό, όλο και περισσότεροι νέοι, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, ανακαλύπτουν την πεζοπορία. Εκτιμούμε πως τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των Ελλήνων που θα αναζητούν πεζοπορίες.

(3)

Έρχονται από άλλες χώρες στην Ελλάδα για να επισκεφτούν τα μονοπάτια μας; Ποιες χώρες μας προτιμούν;

Πολλοί μας έχουν ανακαλύψει! Αλλά οι περισσότεροι δεν μας γνωρίζουν ακόμη. Εδώ έρχεται και πάλι το θέμα της υποδομής και της σωστής προβολής. Με μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ, ακόμη και στα ελληνικά, οι πληροφορίες για τις πεζοπορικές διαδρομές μιας περιοχής είναι ελάχιστες.
Πώς να μπορέσει λοιπόν ο ξένος που επιθυμεί να επισκεφθεί την Ελλάδα να εμπιστευθεί έναν τόπο ο οποίος του λέει μεν πως έχει μονοπάτια, αλλά ούτε φροντισμένα είναι, ούτε καλή σήμανση έχουν, ούτε και οι πληροφορίες που του δίνει επαρκούν; Ταυτόχρονα, η Ελλάδα θεωρείται ως μια πολύ ζεστή χώρα (σαν να έχουμε καλοκαίρι 12 μήνες το χρόνο – άρα πολλή ζέστη για περπάτημα) και μια χώρα με χαμηλή μεσογειακή βλάστηση, χωρίς δέντρα και γεμάτη βράχια. Τι πιθανότητα επιτυχίας θα είχαν τα ακόλουθα ερωτήματα σε ξένους: α) χιονίζει στην Ελλάδα; β) έχει η Ελλάδα βουνά πάνω από 2400 μέτρα; Έχει η Ελλάδα λύκους και αρκούδες; Οι περισσότεροι θα απαντούσαν όχι ή θα γελούσαν.
Παραδοσιακά, για πεζοπορία μας αγαπούν οι Ολλανδοί, οι Γάλλοι οι Γερμανοί, και σε μικρότερο βαθμό οι Άγγλοι. Αλλά βρίσκει κανείς στα μονοπάτια όλες τις εθνικότητες, από Νεοζηλανδούς, μέχρι Καναδούς, και από Γιαπωνέζους έως Νοτιοαφρικανούς. Σε καμία περίπτωση όμως οι αριθμοί τους δεν είναι αυτοί που θα μπορούσαμε να πιάσουμε ως χώρα εάν είχαμε καλές υποδομές και σωστή προβολή.

Είναι ο περιπατητικός τουρισμός για όλες τις ηλικίες; Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος πριν επιλέξει μονοπάτι ή διαδρομή;

Η πεζοπορία έχει διαφορά με την ορειβασία. Είναι πολύ πιο εύκολη, και αφορά κυρίως στο περπάτημα σε παλιά μονοπάτια και μουλαρόδρομους, που ανέκαθεν τα χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι. Άρα είναι για όλες τις ηλικίες. Μάλιστα, είναι και το μοναδικό άθλημα, μαζί με την κολύμβηση, το οποίο είναι κατάλληλο και για μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους. Σε ένα καλά οργανωμένο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών, είναι απαραίτητο να παρέχονται πληροφορίες για το μήκος μιας διαδρομής, το χρόνο πεζοπορίας, το βαθμό δυσκολίας, την υψομετρική καμπύλη αλλά και ο χάρτης της διαδρομής. Επί τη ευκαιρία, να τονίσουμε πως καλό είναι ποτέ να μην περπατάμε μόνοι, ακόμη και αν η διαδρομή που θα κάνουμε μοιάζει εύκολη.

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *