Εσύ, που θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο
του Γιώργου Καλοβυρνά

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Εσύ που θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο. Εσύ που δηλώνεις ότι αν δεν αλλάξεις τον κόσμο τότε εσύ θα φταις. Πως γίνεται να ανέχεσαι τον ρατσισμό γύρω σου; Πως γίνεται να δέχεσαι τον/την σύντροφό σου, τον πατέρα σου, την μητέρα σου, τον αδερφό σου, την αδερφή σου, να εκφράζονται με ρατσιστικά σχόλια μπροστά στο παιδί σου, για τον «πουσταρά», την «αδερφή», τον «κουνιστό», την «λεσβία», το «τραβέλι». Να κάνεις πλάκα για τον άνθρωπο που βρίσκεται στον νησί σου και είναι «ντίκγκι-ντάγκας», ενώ αυτός/αυτή διδάσκει στο παιδί σου, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο;

Έτσι θα αλλάξεις τον κόσμο; Διαχωρίζοντάς μας; Όλους εμάς που είμαστε «διαφορετικοί»; Γιατί κι είμαι κι εγώ ένας από αυτούς. Και χειρότερος. Γιατί είμαι και Γύφτος και Αλβανός και Αράπης και Μουσουλμάνος και ότι άλλο βάζει ο νους σου. Ναι. Ένα κατακάθι της κοινωνίας, για όλους εσάς τους νοικοκυραίους.

Σε εσένα λοιπόν, κάτι έχουν να σου πουν οι «Υπερήφανοι Γονείς». Οι γονείς που δεν ντρέπονται για τα παιδιά τους. Για τα βλαστάρια τους που έγιναν «ντίγκι-ντάγκες», «λεσβίες» ή οτιδήποτε άλλο επιθετικό προσδιορισμό μπορείς να τους προσάψεις.


Οι «Υπερήφανοι Γονείς» απαντούν με δημόσια επιστολή τους στον Μάρκο Σεφερλή

«Κύριε Σεφερλή,

Ως ομάδα των Υπερήφανων Γονέων αισθανόμαστε πως οφείλουμε να πάρουμε θέση απέναντι στη διαμάχη σας με την κ. Ακρίτα.

Χρόνια τώρα, θίγετε, κοροϊδεύετε και γελοιοποιείτε τα παιδιά μας, αλλά και ανθρώπους που δεν πληρούν τις προδιαγραφές των προτύπων σας. Γκέι, λεσβίες, τρανς, νάνοι, χοντροί, κοντοί, γυναίκες, άσχημοι, κουτσοί, στραβοί, άτομα τέλος πάντων με «κουσούρι», όπως είπατε ο ίδιος, υφίστανται την ανελέητη «σάτιρά» σας.

Αρέσκεσθε στα εύκολα θύματα, αυτά που δεν έχουν βήμα για να εκφράσουν τις αντιρρήσεις και τον θυμό τους, όταν με τον χαβαλέ και την καζούρα, την συνταγή της επιτυχίας σας, δίνετε άλλοθι στο κοινό σας και κατ’ επέκταση στην κοινωνία να τους συμπεριφερθεί ανάλογα.

Μπορεί πράγματι να είστε μεγάλος κωμικός, όπως είπε ο κ. Γεωργουσόπουλος. Το θέμα μας όμως δεν είναι αυτό. Είναι το αν σκεφτήκατε ποτέ να αξιοποιήσετε το ταλέντο και την αμεσότητα της επικοινωνίας με το κοινό σας, παρουσιάζοντας κείμενα που δεν είναι κακοποιητικά, απαξιωτικά και προσβλητικά απέναντι σε ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων, στις οποίες κατά τύχη δεν ανήκετε κι εσείς ο ίδιος.

Θα μπορούσατε ίσως να διακωμωδήσετε ανέντιμους κλέφτες, ψεύτες, νεοναζί, κακούς πολιτικούς. Αλλά αυτοί δεν είναι εύκολοι στόχοι. Η πραγματική σάτιρα όμως έχει στόχο άτομα με δύναμη και θέσεις εξουσίας, όχι ήδη καταπιεσμένα και ευρισκόμενα σε θέση αδυναμίας. Γιατί τότε δεν είναι σάτιρα, είναι κακοποίηση.

Δεν μπορούμε να λογοκρίνουμε τα κείμενά σας, κι ούτε ποτέ θα το κάναμε, θα ήταν αντίθετο στις αξίες και τις αρχές μας. Μπορούμε όμως να τα κρίνουμε. Να απαντάμε κάθε φορά που υπεραμύνεστε αυτού του «χιούμορ» που κακοποιεί, γελοιοποιεί, μειώνει και ενθαρρύνει ανάλογες συμπεριφορές, λειτουργώντας ως κακό πρότυπο. Σας επισημαίνουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί που αποτελούν συνήθη στόχο σας, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έχουν αγωνιστεί πολύ σκληρά για να φτάσουν στο σημείο να ζουν με αξιοπρέπεια. Μια αξιοπρέπεια που ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί ή να χλευάζει, χρησιμοποιώντας μάλιστα σαν άλλοθι την τέχνη.

Η τέχνη προσφέρει παιδεία, ανάταση ψυχής. Ψυχ-αγωγεί, δεν ρίχνει στον Καιάδα όσα άτομα δεν ταιριάζουν με τις εκάστοτε κοινωνικές νόρμες και στερεότυπα. Η τέχνη σέβεται τον άνθρωπο με τη μοναδικότητά του, η τέχνη δίνει χώρο σε όλους. Ανεξαιρέτως.
Ξανασκεφτείτε το λοιπόν.
Μπορείτε σίγουρα και καλύτερα».

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *