Αργός Θάνατος
του Αμπντούλ Ρασέντ Μοχαμαντί

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

 

Το όνομά μου είναι Αμπντούλ Ρασίντ Μοχαμαντί του Κουντούζ, είμαι από το Αφγανιστάν και ζω στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, την Αθήνα εδώ και ενάμιση χρόνο.

Χρήση ναρκωτικών ουσιών: έρευνες δείχνουν ότι 190 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών. Τα θύματα των ουσιών αυτών είναι ως επί το πλείστον νέοι άνθρωποι.

Αλλά το ερώτημα είναι για ποιο λόγο κάποιος γίνεται χρήστης;

Μερικοί νέοι άνθρωποι, που φεύγουν από τις χώρες τους εξαιτίας του πολέμου, φτάνουν στις ευρωπαϊκές χώρες και ναι μεν σκέφτονται πως ο πόλεμος και η δυστυχία έχουν τελειώσει, αντιλαμβάνονται όμως πως ούτε οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να τους προσφέρουν μία άνετη ζωή, τα χρήματα τους έχουν τελειώσει και δεν έχουν κανέναν να τους βοηθήσει…

Απελπισμένοι όπως είναι, πέφτουν θύματα των ναρκωτικών ουσιών…

Μιλήσαμε με έναν από τους νέους που ήρθαν στην Ευρώπη και που πλήττονται από το φαινόμενο αυτό.

Ονομάζεται Γιασίν, είναι 22 ετών και είναι από την εμπόλεμη χώρα του Αφγανιστάν…

Βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια στην Ευρώπη και προς το παρόν ζει σε ένα πάρκο.

Τον ρώτησα γιατί είσαι χρήστης;

Με απέραντη θλίψη μου απάντησε…

Όταν έφτασα στην Ελλάδα, δεν ήξερα καμία άλλη γλώσσα εκτός από τη μητρική μου. Ήθελα να φύγω από την Ελλάδα και να φτάσω στην Ιταλία. Συνεννοήθηκα με έναν από τους λαθρεμπόρους, για να με πάει στην Ιταλία. Με πήγε σε μία πόλη της Ελλάδας, την Πάτρα και με έκρυψε σε ένα φορτηγό. Τα μεσάνυχτα με εντόπισε ο οδηγός του φορτηγού και ειδοποίησε την αστυνομία. Η αστυνομία μου ζήτησε τα χαρτιά μου, όμως εγώ δεν είχα κανένα έγγραφο μαζί μου. Έτσι, με οδήγησαν στη φυλακή, όπου έμεινα για 13 μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτών των 13 μηνών έπαθα κατάθλιψη.

Ένας από τους κρατούμενους με ρώτησε μια νύχτα γιατί ήμουν τόσο λυπημένος. Του αφηγήθηκα τα γεγονότα.

Εκείνος φάνηκε συμπαθής και μου έδωσε ένα χάπι λέγοντάς μου ότι αυτό θα με ανακουφίσει από την κατάθλιψη.

Συναντιόμασταν για πολύ καιρό και έπαιρνα χάπια. Όταν αφέθηκα ελεύθερος από τη φυλακή, ολόκληρο το σώμα μου πονούσε, ήμουν θυμωμένος, δεν ήξερα αν ήμουν εθισμένος. Μία μέρα επισκέφθηκα από μόνος μου ένα νοσοκομείο της Αθήνας.

Εκεί κατάλαβα πως είμαι εθισμένος.

Και η τελευταία μου ερώτηση για τον Γιασίν: Τι μήνυμα στέλνεις σε αυτούς που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τις ναρκωτικές ουσίες;

Θέλω από όλους να μείνουν μακριά από τον καπνό. Θέλω να πω στους νέους, που έχουν καλές ιδέες να τις αξιοποιούν, όταν φτάνουν σε μία ευρωπαϊκή χώρα ακόμα και με τις λίγες υποδομές που έχουν στη διάθεσή τους. Για παράδειγμα, η πρώτη σκέψη που κάνουν οι νέοι όταν έρχονται στην Ευρώπη είναι να πάνε στο σχολείο και να γίνουν επιτυχημένοι. Αυτό θα έπρεπε να κάνουν.

Ένας άνθρωπος μπορεί να πετύχει αυτά που θέλει, μελετώντας.

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *