Γκαλερί Barbur
Dragonera Rossa – μετάφραση από το https://hyperallergic.com/

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

English

A Jerusalem Art Space Is Shuttered by City for Hosting Lecture by Left-Leaning NGO

The Barbur Gallery was targeted by the Israeli Minister of Culture and Mayor of Jerusalem for hosting events with NGO’s dedicated to the end of Palestinian occupation.


Ελληνικά

Ο δήμος της Ιερουσαλήμ σφραγίζει χώρο Τέχνης λόγω φιλοξενίας διάλεξης αριστερής ΜΚΟ.

Η γκαλερί Barbur μπήκε στο στόχαστρο της Ισραηλινής Υπουργού Πολιτισμού και του Δημάρχου της Ιερουσαλήμ για τη φιλοξενία εκδηλώσεων από ΜΚΟ αφιερωμένες στο τέλος της κατοχής της Παλαιστίνης.

Ιερουσαλήμ – Την περασμένη εβδομάδα, το Ειρηνοδικείο της Ιερουσαλήμ αποφάνθηκε για το κλείσιμο της γκαλερί Barbour, μιας μη κερδοσκοπικής καλλιτεχνικής οργάνωσης που λειτουργεί σε δημοτικό ακίνητο για τα τελευταία 13 χρόνια. Ο δικαστής Amir Dahan δέχθηκε το αίτημα του Δήμου της Ιερουσαλήμ να κλείσει τη γκαλερί, παρόλο που  παραδέχτηκε ότι η κίνηση ήταν σε μεγάλο βαθμό πολιτική και όχι διοικητική όπως ισχυρίστηκε ο Δήμος.

Η γκαλερί Barbur έχει στοχευθεί από τον δήμο από τότε που φιλοξένησε διάλεξη από το Breaking the Silence, μια αριστερίζουσα ΜΚΟ που δημιουργήθηκε από βετεράνους ισραηλινούς μαχητές που ζητούν το τέλος της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών. Το Breaking the Silence συλλέγει μαρτυρίες από πρώην Ισραηλινούς στρατιώτες που έχουν παρακολουθήσει ή συμμετείχαν σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Η οργάνωση αποτέλεσε το αντικείμενο συχνών επιθέσεων των νομοθετών, οι οποίοι κατηγόρησαν τα μέλη της για προδοσία. Αναφέρθηκε επίσης οτι η συγκεκριμένη ΜΚΟ ήταν αφορμή για ένα νέο νομοσχέδιο από την Κνεσέτ (το νομοθετικό κλάδο του Ισραήλ) που απαγορεύει στις ομάδες που είναι επικριτικές του ισραηλινού στρατού να εισέλθουν σε σχολεία.

Η εκδήλωση διάλεξης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο προκάλεσε παρόμοια οργή ενάντια στην Barbur Gallery. Η Υπουργός Πολιτισμού Miri Regev δήλωσε μετά την απόφαση ότι «η γκαλερί Barbur έχει δώσει βήμα σε όσους επιδιώκουν να υπονομεύσουν τις αξίες και τα σύμβολά μας και δεν μπορώ παρά να καλωσορίσω το κλείσιμό της». Η Regev ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από τις προσπάθειες του Δήμου να εκδιωχθεί η γκαλερί από τις εγκαταστάσεις της.

Ο Δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Nir Barkat, καθοδηγούμενος από την υπουργό, χρησιμοποίησε διάφορες τακτικές για να αποφύγει την αρνητική απήχηση του περιορισμού του δικαιώματος του οργανισμού για ελευθερία λόγου. Αρχικά, υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου ότι η Barbour αψληφισε μια δημοτική οδηγία με την οποία ο χώρος της γκαλερί προοριζόταν μόνο για «την έκθεση εικόνων, αγαλμάτων κ.λπ. και τη συντήρηση φυτών στον κήπο και όχι μετά τις ώρες λειτουργίας των γκαλερί». Όταν όμως αυτή η τακτική απέτυχε, ο δήμος ισχυρίστηκε ότι χρειάστηκε απλώς να διαθέσει το χώρο για άλλους σκοπούς. Καθ’όλη τη διάρκεια αυτών των κινήσεων, ο Barkat επέμεινε ότι η εντολή έξωσης δεν είχε καμία σχέση με την αμφιλεγόμενη διάλεξη.

Και οι δύο αξιώσεις απορρίφθηκαν ως προπέτασμα καπνού από τον δικαστή Dahan, ο οποίος έγραψε στην ετυμηγορία του: «Είναι ξεκάθαρο ότι η επιδίωξη στη βάση της απαίτησης είναι ότι ο Δήμος δεν αισθάνεται άνετα με τον τύπο της έκφρασης εκεί«. Ο δικαστής εντούτοις ενέκρινε την εντολή έξωσης, αναφέροντας το δικαίωμα του δήμου να αναλάβει τον έλεγχο της περιουσίας του. Μετά την απόφαση, ο δήμαρχος Barakat τελικά αισθάνθηκε ελεύθερος να διατυπώσει τα πολιτικά του κίνητρα: «Δεν θα επιτρέψουμε την εισβολή στα περιουσιακά στοιχεία του δήμου και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να τα χρησιμοποιηθεί για να βλάψει τους στρατιώτες του IDF [Στρατός Αμύνης του Ισραήλ] «, έγραψε σε δήλωσή του.

Η απόφαση εκδόθηκε σε ανοικτή δικαστική ακρόαση με την παρουσία δεκάδων καλλιτεχνών και ακτιβιστών που κυμάτιζαν κύκνους origami σε ένδειξη αλληλεγγύης  στη γκαλερί. (barbur είναι η εβραϊκή λέξη για τον κύκνο.) Με δήλωση στη σελίδα της στο Facebook, η γκαλερί είπε:

«Ο δικαστής αναγνώρισε τα πολιτικά κίνητρα πίσω από τις επιθετικές προσπάθειες  παρακολούθησης και παρέμβασης στις δραστηριότητες της γκαλερί, αλλά παρ ‘όλα αυτά, αποφάσισε να αρνηθεί στη γκαλερί το βασικό δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενώπιον δικαστηρίου … Υποστηρίζοντας έτσι αυτούς που επιθυμούν να καταστρέψουν την ελευθερία του λόγου και να συντρίψουν τα ίδια τα θεμέλια της δημοκρατίας

Ο Yossi Havilio, δικηγόρος που εκπροσωπεί τη γκαλερί, πρόσθεσε μετά την απόφαση την περασμένη Πέμπτη ότι η εμπιστοσύνη του κοινού στο δικαστικό σύστημα θα μπορούσε να κλονιστεί, εκτός αν υπάρξει σωστή έρευνα για τα πολιτικά κίνητρα πίσω από την απόφαση. Ο Havilio, ο οποίος κατεβαίνει για τη θέση του Δημάρχου της Ιερουσαλήμ στις προσεχείς δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο, ζήτησε από το δικαστήριο να αναβάλει την απόφαση για μετά τις εκλογές ώστε να επιτρέψει στο νέο δήμαρχο να αποφασίσει για τη μοίρα της γκαλερί. Ο δικαστής απέρριψε την αίτηση, αλλά δήλωσε ότι ο νέος δήμαρχος θα είναι σε θέση να ανατρέψει την απόφαση. Ο νυν δήμαρχος Barkat δεν θα τρέξει για άλλη θητεία, αλλά οι πιθανότητες του Havilio να κερδίσει τις εκλογές στην ιστορικά συντηρητική πόλη της Ιερουσαλήμ εικάζεται ότι είναι χαμηλές.

Νωρίτερα φέτος, ο δήμος προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να εμποδίσει τη γκαλερί να φιλοξενήσει μια συζήτηση με το Ισραηλινο-Παλαιστινιακό Φόρουμ Bereaved Families (The Parents Circle) και το Κίνημα των Μαχητών για την Ειρήνη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προετοιμασίας για μια κοινή Ημέρα Μνήμης Ισραηλινών-Παλαιστινίων, η οποία αποσκοπεί να τιμήσει τους πεσόντες και από τις δύο πλευρές. Η γκαλερί πραγματοποίησε τη συζήτηση, παρά τις απειλές του δήμου για νομικές ενέργειες. Ένα σπάνιο παράδειγμα αληθινής αντίστασης στην τοπική καλλιτεχνική σκηνή, η γκαλερί Barbur υποσχέθηκε να προσφύγει κατά της απόφασης και να συνεχίσει αδιατάρακτα στον προγραμματισμό της πριν από την προθεσμία έξωσης τον Φεβρουάριο του 2019.


Μετάφραση: Dragonera Rossa

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *