Δημόσιος Φωτισμός και Οπτική Ρύπανση
Συντακτική Ομάδα DR

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Κατηφορίζοντας πρωί πρωί στο Καψάλι, η οσμή του αντιηλιακού  κυριαρχεί στις αισθήσεις  – κυριολεκτικά λάδι η θάλασσα.

Η έξοδος του Ποταμού στον Άγιο Χαράλαμπο ζέχνει -λιγότερο ή περισσότερο ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου- από την ελεύθερη απόληξη του αγωγού της αποχέτευσης στο ρέμα.

Στην Κομπονάδα, στους Φούρνους, στου Λυκοδήμου κλπ υπάρχουν σημεία που δεν μπορείς να σταθείς από τον βόμβο των γεννητριών για τις καντίνες. Ή από την μουσική του «τροπικού» μπιτσόμπαρου.

Όμως φαίνεται οτι πολύ λιγότερο μας απασχολούν αυτού του είδους οι ρυπάνσεις από ότι η οπτική ρύπανση. Για κάποιους λόγους (ίσως επειδή πρόσφατα διανύσαμε την εποχή της εικόνας;) για να αντιδράσουμε στη ρύπανση, συνήθως πρέπει αυτή να ανιχνεύεται από την όρασή μας.

Και επιπλέον φυσικά, πρέπει να προσβάλλει αυτό που θέλουμε να βλέπουμε. Δεν θεωρείται πχ ρύπανση η συστοιχία τροπικών ομπρελών στις παραλίες, όσο ξένη κι αν είναι προς τη φύση του τόπου μας, απλά και μόνο διότι το mainstream μας έχει εκπαιδεύσει στο οτι η καραϊβική ψάθα είναι μια παγκόσμια μορφολογική σταθερά. Ούτε θεωρείται ρύπανση το εκτυφλωτικό λευκό του Avlemonas μιας και ο οικισμός επέλεξε να απευθυνθεί τουριστικά στην μικροαστική μάζα που έχει αφομοιώσει το καταναλωτικό πρότυπο μπλε-άσπρο-βοκαμβίλια-πιθάρια-γατούλες-γεροψαράς-δίχτυα.


Πρόσφατο ζήτημα, ο νυχτερινός φωτισμός.

Μετά την μετατροπή του βορείου τμήματος της Αγίας Πελαγίας σε πάρκινγκ αεροδρομίου, το μοτίβο πήγε να συνεχιστεί στο Καψάλι και κατόπιν στο νότιο τμήμα της Αγία Πελαγίας. ( Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του δημάρχου: «Ο δημοτικός φωτισμός είναι δείγμα σωστής λειτουργίας ενός Δήμου και πλέον στο νησί μας βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Έχουμε ήδη δημοπρατήσει και θα υπογράψουμε τη σύμβαση για τον παραλιακό φωτισμό του Καψαλίου (55.000€) και αναμένουμε τη μελέτη για την ολοκλήρωση του παραλιακού φωτισμού της Αγ. Πελαγίας προς Νέο Κόσμο (60.000€)[…]» )

Επί του θέματος και εν αναμονή της αναγγελθείσας μελέτης, παραθέτουμε επιστολή της Χρυσούλας Σοφίου την οποία συνυπογράφουν πολλοί κάτοικοι της Αγίας Πελαγίας.

στα μμε

 

Συντακτική Ομάδα DR

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *