Υεμένη. Κλήση για βοήθεια
από το Avaaz.org

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Στον καθημερινό μας αγώνα για επιβίωση, το πλοίο που δεν έχουμε και η φωτιά που απέκαψε τον τουρισμό καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα του οπτικού μας πεδίου. Αν βρούμε ένα λεπτό διαύγειας όμως και κοιτάξουμε πέρα από εκεί που νομίζουμε οτι μπορούμε (ή έχουμε καθήκον) να δούμε…

Αναρτούμε έκκληση του Avaaz.org για παροχή οικονομικής βοήθειας.

DR


Για να συνδράμεις οικονομικά πάτησε εδώ.


Αγαπημένοι φίλοι και φίλες,

Πραγματικά η κατάσταση δε θα μπορούσε να είναι χειρότερη.

Στην Υεμένη κάθε 10 λεπτά ένα παιδί πεθαίνει από την πείνα, 500.000 άνθρωποι έχουν πληγεί απ’ τη χειρότερη επιδημία χολέρας που υπήρξε ποτέ — και μια θηριώδης ​​εκστρατεία βομβαρδισμών από τη Σαουδική Αραβία αποκλείει κάθε πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Αυτοί οι αθώοι άνθρωποι ζουν μια βιβλική καταστροφή — αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ακούσει καν για αυτόν τον εφιάλτη, επειδή οι Σαουδάραβες έχουν αποκλείσει τους ξένους δημοσιογράφους από τη χώρα. Θέλουν να κρατήσουν τα εγκλήματά τους μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έτσι ώστε οι κυβερνήσεις μας να συνεχίσουν να τους πουλάνε τανκς, πυραύλους και όπλα.

Και τα καταφέρνουν… Οι ηγέτες μας κάνουν τα στραβά μάτια. Όμως το Avaaz κατέχει μια μοναδική θέση, γιατί οι πόροι μας προέρχονται από απλούς ανθρώπους χωρίς πολιτική ατζέντα. Μπορούμε να γίνουμε η σανίδα σωτηρίας για το λαό της Υεμένης:

Στέλνοντας κρυφά δημοσιογράφους στη χώρα για να βγάλουμε στη φόρα όσα συμβαίνουν εκεί
Απαιτώντας από πλούσιες χώρες να στείλουν αμέσως ανθρωπιστική βοήθεια
Πιέζοντας χώρες όπως ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο να σταματήσουν το εμπόριο όπλων που πυροδοτεί αυτά τα εγκλήματα

Το θλιβερό είναι ότι, αν δε βοηθήσουμε εμείς, δε θα το κάνει κανείς. 20 εκατομμύρια (!) συνάνθρωποί μας στην Υεμένη χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια — στήριξε με όποιο ποσό μπορείς και θα πιάσουμε αμέσως δουλειά:

Η εγκληματική εκστρατεία βομβαρδισμού της Υεμένης από τη Σαουδική Αραβία κρύβει πίσω της έναν πόλεμο εξουσίας με το Ιράν. Οι Σαουδάραβες λένε ότι υπερασπίζονται τη «νόμιμη» κυβέρνηση της Υεμένης εναντίον μιας ομάδας ανταρτών. Η αλήθεια είναι πως δεν τους ενδιαφέρει η υπεράσπιση της δημοκρατίας, αλλά η επιρροή στην ευρύτερη περιοχή.

Οι αθώοι άμαχοι της Υεμένης είναι τελικά τα θύματα, όπως ακριβώς και τα αδέρφια τους στη Συρία… αλλά χωρίς το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Η Υεμένη ήταν ήδη η φτωχότερη χώρα της περιοχής, αλλά πλέον νοσοκομεία, σχολεία και γειτονιές ολόκληρες έχουν γίνει συντρίμμια. Το πιο τρελό είναι ότι τώρα η Σαουδική Αραβία μπλοκάρει και τον ανεφοδιασμό αεροπλάνων του ΟΗΕ που είναι έτοιμα να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια!

Και, το χειρότερο, οι Σαουδάραβες δεν ενεργούν μόνοι τους. Πολλές από τις κυβερνήσεις μας τους βοηθούν παρέχοντας όπλα, στρατιωτικές συμβουλές, ακόμη και χερσαία στρατεύματα. Ο Τραμπ μόλις υπέγραψε μια νέα αμυντική συμφωνία 100 δισ. δολαρίων! Για τους ηγέτες μας η σαουδαραβική φιλία και το πετρέλαιο μοιάζουν πιο σημαντικά από τις ανθρώπινες ζωές στην Υεμένη.

Δεν μπορούμε να είμαστε συμμέτοχοι. Αν αρκετοί από εμάς στηρίξουμε σήμερα, μπορούμε να δείξουμε στο λαό της Υεμένης ότι δεν είμαστε σαν τις κυβερνήσεις μας, ότι νοιαζόμαστε για την απελπιστική κατάσταση που βιώνουν και ότι θα αγωνιστούμε για να σταματήσουμε το βομβαρδισμό αθώων αμάχων. Υπάρχουν κάποιες θαρραλέες ομάδες ανθρώπων που προσπαθούν να πετύχουν ακριβώς αυτό, αλλά μέχρι στιγμής κανείς δεν το έχει καταφέρει. Ας ενώσουμε επειγόντως τις δυνάμεις μας, πριν χειροτερέψει κι άλλο η κατάσταση:

Έχουμε δύο επιλογές: Να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να ευχηθούμε να σωθεί με κάποιον τρόπο η Υεμένη. Ή να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά: να ξεσηκωθούμε και να φωνάξουμε για τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν φωνή.

Με ελπίδα,
Danny, Rewan, Alice, Wissam, Nataliya και όλη η ομάδα του Avaaz

Περισσότερες πληροφορίες:

Υεμένη: Τα κρούσματα της χολέρας ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο – ΕΡΤ
Υεμένη: Ο ξεχασμένος πόλεμος στη σκιά των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας – Ζούγκλα
«Είναι ένας αργός θάνατος»: Η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο (στα Αγγλικά) — The New York Times
Πόλεμος της Υεμένης: Κίνδυνος χολέρας για περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά (στα Αγγλικά) — BBC
Κάθε 10 λεπτά ένα παιδί στην Υεμένη πεθαίνει από αίτια που μπορούν να αποφευχθούν (στα Αγγλικά) — UNICEF
Πόλεμος της Υεμένης: Πόσο άσχημη είναι η ανθρωπιστική κρίση; (στα Αγγλικά) — BBC
Στη Σαουδική Αραβία, ο Τραμπ προσεγγίζει τα σουνιτικά κράτη εις βάρος του Ιράν (στα Αγγλικά) — The New York Times
Η αναμενόμενη στρατιωτική επίθεση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη πιθανότατα θα προκαλέσει μαζικό λιμό (στα Αγγλικά) — VICE
.

 

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *