Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ιατρική κάνναβη
από το TVXS

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Πριν από λίγες ημέρες το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι δίνει το πράσινο φως για την αποποινικοποίηση της ιατρικής κάνναβης.

Σε λίγες επίσης ημέρες ξεκινά το αντιαπαγορευτικό φεστιβάλ με κύριο αίτημα την απελευθέρωση της χρήσης της κάνναβης με βασικό επιχείρημα τα επιτυχημένα αντίστοιχα παραδείγματα του εξωτερικού.

Με αυτή την αφορμή, βρήκαμε τον γιατρό Γιώργη Οικονομόπουλο και του ζητήσαμε να μας εξηγήσει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ιατρική κάνναβη.

Ο εγκέφαλος παράγει τη δική του κάνναβη;

Το κορμί μας παράγει την κάνναβη. Σε όλο μας το σώμα υπάρχει το ενδοκανναβιδοειδές σύστημα που είναι ο ρυθμιστής της ομοιόστασης, δηλαδή της ισορροπίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος. Παράγει ενδοκανναβιδοειδή που προσλαμβάνονται από συγκεκριμένες «κλειδαριές» στο σώμα μας. Από τις ίδιες αυτές «κλειδαριές» προσλαμβάνονται και τα φυτοκανναβιδοειδή, τα συστατικά της κάνναβης δηλαδή. Για αυτό έχει και θεραπευτικές ιδιότητες το φυτό για πολλές διαταραχές, όπως φλεγμονές, σπασμούς, πίεση, πόνους και λοιπά.

Ποια είναι τα συστατικά των φαρμάκων που παράγονται από κάνναβη;

Αυτά που κυκλοφορούν μέχρι στιγμής έχουν τα συστατικά του φυτού. Όταν νομιμοποιηθεί επίσημα και από τον ΕΟΦ, θα έχει και συνθετικά συστατικά από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Είναι συστατικά που βοηθούν σε ασθένειες πρωταρχικά. Ύστερα υπάρχουν και συστατικά που χρησιμοποιούνται σε κρέμες, αρώματα και άλλα καλλυντικά.

Σε ποιες ασθένειες έχει αποδεδειγμένα θεραπευτικά αποτελέσματα;

Γλαύκωμα, σκλήρηνση κατά πλάκας, επιληψία, νόσο του Κρόν, κάποιους καρκίνους… Η κάνναβη δεν κάνει τίποτα. Το ενδοκανναβιδοειδές σύστημα τα κάνει όλα, και η κάνναβη το μιμείται και το ενισχύει. Υπό περιπτώσεις, μπορεί να συνταγογραφηθεί και σε παιδιά, καθώς αντιμετωπίζει πολύ αποτελεσματικά την παιδική επιληψία.

Υπάρχει συνιστώμενη δόση;

Εκτός από τις ψυχώσεις και τους καρκίνους, τα κανναβιδοειδή είναι εξατομικευμένα. Συνήθως με πολύ μικρές δόσεις βλέπουμε αποτελέσματα. Στις επιληψίες, για παράδειγμα, με μια-δυο σταγόνες CBD σταματούν τελείως οι κρίσεις. Σε πιο βαριές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν δέκα σταγόνες, αυτό όμως μπορούν να το ρυθμίσουν και οι ίδιοι οι συγγενείς του ασθενούς.

Ποιες είναι οι παρενέργειες των φαρμάκων αυτών;

Τα φυσικά προϊόντα, και όχι τα συνθετικά, δεν έχουν καμία παρενέργεια. Ρίχνουν ελαφρά την πίεση για κανά δυο ώρες και τα ψυχοτρόπα συστατικά προκαλούν την λεγόμενη… μαστούρα!

Ο Ιατρικός Σύλλογος τι λέει για όλα αυτά;

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου μέχρι πέρυσι υποστήριζε πως δεν έχει καμία θεραπευτική ιδιότητα, όμως τώρα βγήκε το Υπουργείο Υγείας και είπε τα αντίθετα…

Υπάρχουν ειδικευμένοι γιατροί στην Ελλάδα;

Η «ειδίκευση» σε αυτόν τον κλάδο έρχεται με τα δείγματα γραφής. Δηλαδή με τα επιτυχημένα θεραπευτικά αποτελέσματα. Με αυτή την έννοια δεν έχει υπάρξει στην Ελλάδα πλατιά ιατρική εργασία με την θεραπευτική κάνναβη. Ελπίζουμε να υπάρξει στο μέλλον.

Εν τέλει, πρέπει να υπάρξει η άρση της απαγόρευσης;

Θέλει και ερώτημα;

ΠΗΓΗ: tvxs

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

3 σκέψεις για το “ Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ιατρική κάνναβη
από το TVXS

 1. Δύο-τρείς ερωτήσεις που μου προκάλεσε το άρθρο που αναδημοσιεύετε:
  Τι ακριβώς είναι η ιατρική κάναβης κάποιο είδος του φυτού, άλλο απο αυτό που ξέρουμε? (Cannabis sativa)?
  Σε ποιές χώρες είναι αποποινικοποιημένη η »χρήση» της κάναβης?
  Τα οικονομικά οφέλη για μια κοινωνία (φορολογία) είναι λόγος για αποποινικοποίηση εξαρτησιογόνων ουσιών?
  Τα οικονομικά οφέλη απο την καλλιέργεια (Ζωνιανά) γιατί να μην είναι εξίσου σοβαρός λόγος αποποινικοποίσης ?
  Τι εννοεί το άρθρο πως την δοσολογία ορίζουν οι συγγενείς του ασθενούς συμβαίνει αυτό και σε άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα που έχουν θέμα κατάχρησης?
  Στις ασθένειες που αναφέρονται, συνταγογραφούνται άλλα φάρμακα… έχουν αποδειχθεί κατώτερης αποτελεσματικότητας?
  Τα φυσικά προιόντα δεν έχουν παρενέργειες, αλήθεια?

  Μάλλον οι ερωτήσεις μου είναι ρητορικές και αφορούν την ευκολία αναδημοσίευσης παρόμοιων άρθρων.
  Αλλά για τους φιλομαθείς, υπάρχει η ετήσια (φετινή) έκθεση του ΟΗΕ στο διδίκτυο, (εύκολα),ανακοιώνεται επίσημα και αναδημοσιεύεται, κάθε χρόνο …..Βέβαιως η κουβέντα είναι τεράστια σχετικά με την αποποινικοποίση της χρήσης και οπως λέμε, δεν είναι λάθος η απάντηση, είναι λάθος η ερώτηση…. τα υπόλοιπα είναι ΜΕΓΑΛΑ κέρδη.

  «Νομιμοποίηση της ιατρικής και ψυχαγωγικής χρήσης της κάνναβης

  Αξίζει να σημειωθεί, σε αντίθεση με το πόρισμα για την ιατρική κάνναβη που προσφάτως έδωσε το υπουργείο Υγείας στη δημοσιότητα, όπου δίνεται το πράσινο φως για διαδικασίες που θα επιτρέπουν «την άμεση πρόσβαση και των ασθενών στην Ελλάδα στα κανναβινοειδή προϊόντα», η έκθεση της επιτροπής του ΟΗΕ, αναφέρει το εξής: Το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Χρήση Ναρκωτικών, στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η κάνναβη δεν πληροί επί του παρόντος τα κριτήρια αποδεκτής ιατρικής χρήσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι δεν υπάρχει αποδοχή πως η χρήση της υπό ιατρική παρακολούθηση είναι ασφαλής. Επί πλέον η ουσία παρουσιάζει υψηλές πιθανότητες κατάχρησης.

  Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή, επισημαίνει την ανάγκη σαφούς και καλά μελετημένου συστήματος παραγωγής και διάθεσης της ουσίας, ώστε να αποτρέπεται η εκτροπή της, σε περίπτωση νομιμοποίησή της για ιατρικούς σκοπούς.

  Η Επιτροπή αναφέρει ότι η ευελιξία που προσφέρουν οι διεθνείς Συμβάσεις για τον έλεγχο των ναρκωτικών στα κράτη «έχει τα όριά της και δεν εκτείνεται μέχρι τη ρύθμιση της χρήσης κάνναβης για μη ιατρικούς σκοπούς» και παραθέτει στοιχεία από πολιτείες των ΗΠΑ που νομιμοποίησαν τη χρήση κάνναβης για μη ιατρικούς σκοπούς, τα οποία δείχνουν αύξηση της χρήσης της ουσίας.

 2. Στό καταπληκτικό «ΌΛΑ όσα πρέπει να γνωρίζουμε» υποννοείται οτι υπάρχουν κι αυτά που «ΔΕΝ πρέπει να γνωρίζουμε»….
  Για παράδειγμα, θα προσέθετα με αληθινή αγωνία «σε τι κόσμο θα φερουμε τα παιδιά μας», εάν δεν ήταν αποδεδειγμένο οτι η χρήση της κάνναβης βλάπτει τη γονιμότητα.

 3. Κλασσικη περιπτωση οπου καποιος γκουρου του εναλλακτικου οτιδηποτε εχει κορφολογησει ο,τι του αρεσε και δεν παραθετει καμμια πηγη ή ολοκληρωμενες και αποδεκτες απο την επιστημονικη κοινοτητα ερευνες που να αποδεικνυουν τους ισχυρισμους του (για να μην αναφερουμε και καποιες μεγαλοστομες κοτσανες οπως πχ «το σωμα μας παραγει κανναβη»). Καποιες ερευνες εχουν βρει καποια θεραπευτικα οφελη απο τη χρηση κανναβινοειδων σε καρκινικα κυτταρα in vitro αλλα σε καμμια περιπτωση αυτα που ισχυριζεται το αρθρο. Ετσι προχειρα να αντιγραψω κι εγω λοιπον απο αλλη πηγη -οπως δηλαδη κανουν και το tvxs και ο κος Οικονομοπουλος: «In one study, the researchers determined that it would take a concentration of cannabinoids of approximately 10 µmol/L to cause the death breast cancer cells in cell culture. This converts to around 3.14mg/L of THC. So, you’d have to assume that to kill any breast cancer cells, you’d need at least a blood level of 3.14 mg/L to achieve breast cancer cell death. So how close to that 3.14 mg/L can we get by just smoking a joint or two? According to research, smoking one joint will give you a blood level of THC of around 1.3-6.4 ng/mL serum, or about .00013-.00064 mg/L. In other words, to get an anti-cancer effect, you need to light up around 1000 joints per day.» Για 1000 την ημερα χωρις βεβαιωμενο αποτελεσμα απο διασταυρωμενες και διαπιστωμενες ερευνες (περαν του οτι θα χρειαστει να εχεις το εργοστασιο του Καρελια) δεν μου ακουγεται καλο… Κατι ακομη: Ο ακτιβιστης κλπ Γιωργης Οικονομοπουλος δεν ειναι γιατρος: συμφωνα με το βιογραφικο του τελειωσε την Ιατρικη «χωρις να ζητησει τιτλο». Οκ… Εν κατακλειδι ενας πιασαρικος τιτλος αρθρου και πολυ wishful thinking που λεμε και στο χωριο. Μακαρι να βγει κατι καλο απο αυτο στο μελλον αλλα προς το παρον καλο ειναι να διασταυρωνουμε λιγο τα στοιχεια και και να ελεγχουμε την εγκυροτητα των γραφομενων και των πηγων μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *