Ασυγχώρητος ο αγώνας για Ανεξαρτησία
αναδημοσίευση από τον Δρόμο της Αριστεράς

Επιλέγει και προτείνει ο παπα-Κώστας Λαγός

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Προχθές (15-1-2017), μία μέρα πριν ολοκληρωθεί η καμπάνια «βομβαρδισμού» του Λευκού Οίκου με τηλεφωνήματα και ηλεκτρονικά μηνύματα για την απελευθέρωση του Πορτορικάνου πολιτικού κρατούμενου Όσκαρ Λόπεζ Ριβέρα, εκπρόσωποι του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης παρέδωσαν σε εκπρόσωπο του απερχόμενου προέδρου Ομπάμα 100.000 επιπλέον υπογραφές πολιτών που υποστηρίζουν αυτό το αίτημα. Άλλες 108.000 υπογραφές είχαν υποβληθεί απευθείας στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου, σε επείγουσα αίτηση απονομής χάριτος. Όμως, παρόλο που ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποχρεούται να απαντήσει σε αιτήματα τα οποία υπογράφονται από τουλάχιστον 100.000 πολίτες, ο Ομπάμα δήλωσε … αναρμόδιος!

oscar-lopez-rivera-2

Ο Όσκαρ Λόπεζ Ριβέρα, που την προηγούμενη εβδομάδα έγινε 74 ετών, καταδικάστηκε για «συνωμοσία κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ» επειδή αγωνιζόταν για την Ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο. Και παραμένει φυλακισμένος εδώ και 35 χρόνια, παρόλο που δεν βαρύνεται με «βίαιες πράξεις»… Το κύμα αλληλεγγύης προς τον «Μαντέλα της αμερικανικής ηπείρου», όπως τον αποκαλούν ηγέτες των λατινοαμερικάνικων χωρών που επίσης ζητούν την απελευθέρωσή του, διογκώνεται – παρά την εκδικητική στάση των βορειοαμερικανικών αρχών και του ίδιου του «δημοκράτη και ανθρωπιστή» Ομπάμα, του μόνου που θα μπορούσε ακόμη και την ύστατη ώρα να του δώσει επιτέλους χάρη.

Αυτήν την εβδομάδα έγιναν τρεις οι κάτοχοι του Βραβείου Νόμπελ για την Ειρήνη που απευθύνθηκαν στον Ομπάμα ζητώντας του να απελευθερώσει τον Όσκαρ Λόπεζ Ριβέρα. Μετά τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ και τον πρώην πρόεδρο του Ανατολικού Τιμόρ Ζοζέ Ράμος-Όρτα, και ο Νοτιοαφρικάνος αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου με ανοιχτή επιστολή του τόνισε: «Πρόεδρε Ομπάμα, το να κρατήσετε κι άλλο τον ηλικιωμένο Όσκαρ Λόπεζ Ριβέρα στο κελί του θα συνιστούσε μια μεγάλη αδικία προς όλους τους λαούς της Λατινικής Αμερικής».

oscar-lopez-rivera-3

Ο Ομπάμα έχει δώσει χάρη σε χιλιάδες καταδικασμένους του κοινού ποινικού δικαίου, και ο νόμος προβλέπει την απελευθέρωση ακόμη και δολοφόνων ή βιαστών εάν εκτίσουν 7 χρόνια κάθειρξης. Αυτά βέβαια δεν ισχύουν για τους πολιτικούς κρατούμενους που τόλμησαν να τα βάλουν με τη «Χώρα της Ελευθερίας». Πόσο μάλλον όταν αρνούνται να κάνουν δήλωση μετανοίας και υποστηρίζουν ότι «κάθε άνθρωπος που είναι υποζύγιο αποικιοκρατών έχει το δικαίωμα να ασκήσει την ελεύθερη βούλησή του και την ανεξαρτησία του, χρησιμοποιώντας όλες τις διαθέσιμες μεθόδους».

ΠΗΓΗ: Δρόμος της Αριστεράς

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Μία σκέψη για το “ Ασυγχώρητος ο αγώνας για Ανεξαρτησία
αναδημοσίευση από τον Δρόμο της Αριστεράς

Επιλέγει και προτείνει ο παπα-Κώστας Λαγός

  1. Ενώ οι ελπίδες θάμπωναν όσο περνούσαν οι εβδομάδες και οι μέρες, την περασμένη Τρίτη ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο Πορτορικανός αγωνιστής θα αφεθεί ελεύθερος χωρίς όρους στις 17 Μαΐου! Η απελευθέρωση άνευ όρων ήταν σημαντικό στοιχείο, δεδομένου ότι ο Όσκαρ Λόπεζ Ριβέρα είχε στο παρελθόν αρνηθεί προτάσεις για απονομή χάριτος με αντάλλαγμα να «εκφράσει τη μετάνοιά του» για τον αγώνα του ενάντια στην αποικιακή υπερδύναμη. Την ίδια μέρα, ο Ομπάμα ανακοίνωσε και τη δραστική μείωση της ποινής της τρανσέξουαλ στρατιωτικού Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία είχε καταδικαστεί σε 35 χρόνια κάθειρξης επειδή διέρρευσε στα Wikileaks εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα της Ουάσιγκτον. Θα αποφυλακιστεί κι αυτή στις 17 Μαΐου.

    Πηγή: Δρόμος της Αριστεράς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *