Ο αγώνας των Ινδιάνικων Φυλών
για τους ιερούς τόπους και το νερό τους

του παπα-Κώστα Λαγού

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

«Είναι καλύτερο να έχεις λιγότερη βροντή στο στόμα
και περισσότερο κεραυνό στο χέρι.» Ρητό των Απάτσι

Άλλο ένα κεφάλαιο γράφεται αυτές τις ημέρες στο μακραίωνο σήριαλ της καθυπόταξης – εξόντωσης (υπό το πρόσχημα του εκδυτικισμού – διαφωτισμού) των Ινδιάνων (ναι, ο πολιτικά ορθός όρος ‘‘Ιθαγενείς της Αμερικής’’ μας μάρανε). Ένα μεγαλόπνοο έργο, ένας πετρελαϊκός αγωγός (DAPL), που θα συνδέει τους σχιστόλιθους της Β.Ντακότα με τα διυλιστήρια του Περσικού Κόλπου είναι σχεδόν έτοιμο. Μεγάλα κέρδη, θέσεις εργασίας, μείωση κόστους. Ένα μόνο μικρό πρόβλημα υπάρχει: ο αγωγός θα περάσει κάτω από τη λίμνη Oahe και τα εδάφη των Standing Rock Sioux. Η παράπλευρη απώλεια του έργου θα είναι να καταστραφούν ιεροί τόποι και νεκροταφεία της φυλής αλλά και να μολυνθεί το νερό που πίνουν. Αρχικά η φυλή των Standing Rock Sioux ξεσηκώθηκε μόνη της, αλλά στη συνέχεια κατόρθωσαν να συσπειρώσουν γύρω τους άλλες εκατό και παραπάνω φυλές καθώς και έναν μεγάλο αριθμό σωματείων, συλλόγων κλπ. Τελευταίος σύμμαχός τους ο Serj Tankian, μαζί με άλλους Αρμένιους της Διασποράς, οι οποίοι έχοντας μνήμες από την Γενοκτονία τους, εξέφρασαν επίσημα την αλληλεγγύη τους στις Φυλές.

sacred-nature-2

Οι ειρηνικές διαδηλώσεις μέχρι τώρα έχουν απαντηθεί με βία από τους υπαλλήλους ασφαλείας της Energy Transfer Partners (η εταιρεία που εκτελεί το έργο), με σκληρά μέτρα από το γραφείο του Σερίφη της Κομητείας και με αδιαφορία από την πολιτειακή κυβέρνηση. Ο δε αγαπημένος των απανταχού δεξιο-αριστερών liberals (οι οποίοι ξελιγώθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του εις τας Αθήνας), Μπαράκ Ομπάμα, τους δούλεψε κανονικά. Αφού υποσχέθηκε πολλά και δεν έκανε τίποτα, είχε το θράσος να δηλώσει, μετά τις εκλογές και ενώ πακετάρει τα πράγματά του, ότι ο αγωγός μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση. Βέβαια, η εταιρεία, αμέσως, αρνήθηκε τέτοιο ενδεχόμενο και έτσι ούτε η τελευταία απάτη των Δημοκρατικών έπιασε τόπο. Τουλάχιστον, οι ψυχασθενείς του Τραμπ είναι ξεκάθαροι. Δεν τους νοιάζουν οι Ινδιάνοι, τα ιερά τους και το νερό τους.

Για τους Ινδιάνους, η υπόθεση τείνει να εξελιχθεί σε ορόσημο της ιστορίας τους. Πρόκειται για μια τελευταία, ίσως, πράξη αντίστασης απέναντι στις γενοκτονικές επιθέσεις που εξαπολύει εναντίον τους ο Δυτικός κόσμος. Μία επίθεση ύπουλη, ανάλογη της σφαγής των βισόνων (1874-1884) και των εξαναγκαστικών εκτρώσεων(1960-1970). Οι Φυλές μάχονται για τα ιερά τους και τη γη τους. Για να μπορέσουν, όσοι έχουν απομείνει, να ζήσουν με τον δικό τους τρόπο. Ο πόλεμος, όπως κάθε αγώνας, για τους Ινδιάνους είναι πάντα ιερός. Γίνονται θρησκευτικές τελετές και τα καθημερινά αντικείμενα αλλάζουν ονόματα και αποκαλούνται με τα ιερά τους ονόματα. Πιθανότατα να χάσουν και αυτή τη φορά. Ο Δυτικός Πολιτισμός βρίσκεται σε πτώση και πλέον δεν υπάρχει χώρος για ρομαντισμούς και δικαιώματα ιθαγενών. Φάνηκε αυτό και από την δολοφονία της Berta Caceres στην Ονδούρα. Μπορεί να έχουν φτιασιδωθεί κάποια πράγματα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχουν πραγματικά αλλάξει.

sacred-nature-1

Όλα αυτά πιθανότατα να φαντάζουν ξένα, αδιάφορα ή και γραφικά για τους περισσότερους. Άλλωστε, εδώ και δεκαετίες, οι έννοιες Πατρίδα, Γη και Ιερά έχουν εξοβελιστεί. Είναι ντεμοντέ. Από την άλλη, δεν είναι Άριοι, είναι και σκουρόχρωμοι πανάθεμά τους! Άσε που πάνε και κόντρα στην εξέλιξη, στις επενδύσεις και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οπότε το μεγαλύτερο μέρος του ‘‘αγωνιστικού – μαχητικού’’ δυτικού κόσμου σφυρίζει αδιάφορα. Η μάχη είναι δύσκολη, οι σύμμαχοι λιγοστοί, οι οιωνοί κακοί. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι το αποτέλεσμα που δικαιώνει αλλά η μάχη και ο τρόπος με τον οποίο την διεξάγει κανείς. Και οι Ινδιάνοι έχουν αποδείξει ότι δεν τους λείπει θάρρος.


Υ.Γ.1 Για να το συνδέσω, άτσαλα και δυσανάλογα –είναι η αλήθεια– με το θέμα της κεραίας κινητής τηλεφωνίας που έβαλε, νύχτα, ‘‘μέγας τοπικός παράγοντας’’ στην Αγία Πελαγία: είναι απαράδεκτο να υπάρχουν κάτοικοι που να βάζουν ένα ξεροκόμματο πάνω από την υγεία όλων. Ακόμα περιμένουμε τη συνδρομή του Δήμου. Καλά τα έργα, αλλά να μείνει και κάποιος να τα ευχαριστηθεί, έτσι;

Υ.Γ.2 Τα νιάτα αξίζουν όταν ζεις σύμφωνα με τη συνείδησή σου. Αν φοβάσαι ή ντρέπεσαι να κάνεις πράγματα (αν είσαι δηλαδή του ‘‘Να μαζευτούμε να πάτε’’), βράσε ρύζι…

παπα-Κώστας ‘‘Τζερόνιμο’’ Λαγός

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

5 σκέψεις για το “ Ο αγώνας των Ινδιάνικων Φυλών
για τους ιερούς τόπους και το νερό τους

του παπα-Κώστα Λαγού

  1. Πολύ ωραίο άρθρο.
    Για το ΥΓ: Επειδή ακούω σποραδικές διαμαρτυρίες αλλά δεν έχω ολοκληρωμένη εικόνα, υπάρχει κάπου μια παρουσίαση του θέματος για την κεραία που λες; Εννοώ ανάρτηση σε blog, σε ημερήσιο ή ηλεκτρονικό τύπο;

    • Έχει ψεύτικες συντεταγμένες η κεραία.Ο Δήμαρχος είπε ότι θα αναλάβει την υπόθεση αρχικά,μετά είπε ότι θα συνδράμει και τέλος όσο τον είδατε εσείς,τον είδαμε κι εμείς.

      Για την κεραία υπήρξε μια συλλογή υπογραφών και δικαστικές ενέργειες.Δεν έχει υπάρξει κάτι εκτός από αυτό που είχαμε ανεβάσει εδώ.Έβαλαν την κεραία βράδυ(κυριολεκτικά),έδωσαν ψεύτικες συντεταγμένες,ο νόμος είναι θολός,οι φορείς μας δουλέψανε και τώρα το πράγμα πήγε δικαστικά.

  2. Σημαντική νίκη,χθες Κυριακή,πέτυχαν οι Φυλές και οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές καθώς το Μηχανικό του Στρατού των ΗΠΑ αρνήθηκε να δώσει άδεια ώστε να περάσει ο Αγωγός κάτω από τη λίμνη Oahu.Αυτή η νίκη βέβαια μπορεί να αποδειχθεί βραχύβια καθώς οι Δημοκρατικοί φεύγουν (γι’αυτό ίσως πέταξαν την μπανανόφλουδα στο τρελό ξανθό αγόρι) και ο Γίγαντας Τραμπ μπορεί να ανατρέψει την απόφαση.Όπως και να έχει πρόκειται για μια σημαντική νίκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *