Ο Άρης Βελουχιώτης για τους παπάδες και τη θρησκεία
επιλέχθηκε μετά από εντατική ιστορική έρευνα από τον παπα-Κώστα Λαγό

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

aris-velouchiotis

«Θα γδάρουμε τους παπάδες; Μα γιατί; Εμείς βλέπουμε ότι χιλιάδες παπάδες βρίσκονται τώρα στην πρωτοπορία του κινήματός μας και η συμβολή του κλήρου, που στάθηκε στο πλευρό μας, υπήρξε ανεκτίμητη. Μήπως συμβαίνει το αντίθετο; Γιατί αυτοί που εμφανίζονται σαν προστάτες της εκκλησίας, γκρεμίσανε μαζί με τους Γερμανούς και γδέρνουνε παπάδες.

Ο κομμουνισμός, λένε, θα καταργήσει την θρησκεία. Μα η θρησκεία είναι ζήτημα συνείδησης. Πώς θα καταργηθεί λοιπόν; Η κατάργηση της θρησκευτικής συνείδησης είναι πράμα αδύνατο, έστω κι αν ακόμα οι κομμουνιστές θέλανε να την καταργήσουν. Η θρησκευτική συνείδηση δεν καταργείται με απλές διαταγές. Αν συνέβαινε ένα τέτοιο πράμα, αυτό θα έμοιαζε με την διαταγή πού έβγαλε κάποτε ένας αστυνόμος στην Ανάφη, με την οποία απαγόρευε την πάλη των τάξεων!

Το τι θα γίνει στο πολύ μακρινό μέλλον, το πώς θα σκέπτονται οι άνθρωποι τότε, είναι άλλο πρόβλημα. Και κανένας πολιτικός δε μπορεί να βγάλει νόμο για το τι θα πρέπει να γίνει ύστερα από 200 ή 500 χρόνια. Ούτε λοιπόν κι εμείς θα βγάλουμε τέτοιο νόμο. Μας ενδιαφέρει το πώς θα προκόψει ο λαός μας σήμερα κι όχι το τι φιλοσοφικές πεποιθήσεις θα έχει ύστερα από 500 χρόνια.
Συνεπώς καταλαβαίνετε τώρα, ότι αυτοί που διαδίδουν αυτές τις συκοφαντίες επιδιώκουν άλλους σκοπούς, προσπαθώντας με το μέσο αυτό της συκοφαντίας να εξαπατήσουν το λαό και να διαιωνίσουν την κυριαρχία τους πάνω του. Αν μάλιστα εξετάσουμε βαθύτερα το πράμα αυτό, θα δούμε ότι αυτοί είναι άθρησκοι, γιατί σε αυτούς δεν υπάρχει ούτε ίχνος θρησκευτικής συνείδησης κι ο μόνος που λατρεύουν είναι ο Θεός Μαμμωνάς, ο Θεός του χρήματος…»

Από τον λόγο του πρωτοκαπετάνιου Άρη Βελουχιώτη στην πλατεία της Λαμίας.

Το βρήκα στο  sibilla-gr

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

3 σκέψεις για το “ Ο Άρης Βελουχιώτης για τους παπάδες και τη θρησκεία
επιλέχθηκε μετά από εντατική ιστορική έρευνα από τον παπα-Κώστα Λαγό

  1. Πρός αποφυγή παρερμηνειών παπα-Κώστα,σε σχέση με τις θέσεις του ΚΚΕ περί θρησκείας, να επισημάνουμε ότι οι ιδέες του Βελουχιώτη για τους Ιερείς τη Θρησκεία και ίσως και κάποια άλλα θέματα,ήταν αντίθετες με τις θέσεις του κόμματος.άλλωστε το 1945 διαγράφηκε από το Κόμμα με επίσημη δικαιολογία μεν την διαφωνία του με τη Συμφωνία της Βάρκιζας,ανεπίσημα δε για τις πολλές πρωτοβουλίες πέρα από την κομματική πειθαρχία που ανελάμβανε…

    • Μα δεν αναφέρω πουθενά το ΚΚΕ.Ούτε και με ενδιαφέρουν οι θέσεις του(παρ’όλο που το θεωρώ το πιο σοβαρό και τίμιο κόμμα)ή οι θέσεις οποιουδήποτε άλλου κόμματος ή οποιουδήποτε γραφιά που βρίσκεται σε θέση εξουσίας ή του δίνεται βήμα.Με ενδιαφέρει η άποψη ανθρώπων που έχουν να παρουσιάσουν έργο,αγώνες,επιτυχίες και αποτυχίες.

      • Το ανάφερα όμως εγώ,διότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε κάποια ιστορία. Και η ιστορία πίσω από τον Α.Βελουχιώτη είναι το ΚΚΕ,για το οποίο κάποτε τον ανάγκασαν να υπογράψει δήλωση μετανοίας,από το οποίο όμως ουσιαστικά ποτέ δεν έφυγε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *