Ειδώλιο Κουροτρόφου Κυθήρων

του αρχαιολόγου Άρη Τσαραβόπουλου

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Το αγαλμάτιο – ειδώλιο είναι πήλινο με καστανό χρώμα. Αποδίδεται στους Μυκηναϊκούς χρόνους˙ στο Ευρετήριο του Μουσείου χρονολογείται πιο συγκεκριμένα στην ΥΕ ΙΙΙ Β΄ περίοδο (περίπου 1330-1200 π.Χ.). Ανήκει στον τύπο της ‘‘Κουροτρόφου’’ ή ‘‘Βρεφοκρατούσας’’ ο οποίος συνεχίζει έως τα χριστιανικά χρόνια. Για τη χρήση του ειδωλίου δεν μπορούν να ειπωθούν πολλά διότι δεν γνωρίζουμε επακριβώς τις συνθήκες εύρεσης.

2016.06.03.1. (0)

Οι Coldstream – Huxley αναφέρουν: «Clay figurine of kourotrophos type. H. 0,092 cm. Pale orange clay; traces of red-black paint. The mother clasps a large child. Her arms are extremely long, and do not merge with the body. Both figures have pinched noses and hollowed eyes; both heads are modelled in the round. Holes are pierced in the mother’s breasts. The child sits upright, and raises one arm to its breast. Columnar stem, flaring to a base which is concave underneath.
From Palaiopolis. L.H.* iii A2 – B1.»

Για την χρήση, όπως και για την χρονολόγηση, δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή στοιχεία. Γι’ αυτό υπάρχει και η διαφορά μεταξύ της χρονολόγησης των Coldstream – Huxley και της χρονολόγησης του Ευρετηρίου που έχει γραφτεί την δεκαετία του ’70 από μια πολύ καλή αρχαιολόγο που γνώριζε την Μυκηναϊκή περίοδο, την Καίτη Δημακοπούλου.

Η χρήση του ειδωλίου θα μπορούσε να είναι εκείνη της προσφοράς σε τάφο μητέρας ή προσφοράς στην Θεά – Μητέρα, διότι από τα Μινωικά χρόνια στα Κύθηρα λατρευόταν η Μεγάλη Θεά (η οποία είχε και τα χαρακτηριστικά της Μητέρας) και η οποία με την έλευση των Φοινίκων που έφεραν την δική τους Μητέρα – Θεά (την Ιστάρ ή Αστάρτη) μετατρέπεται σιγά – σιγά στην Αφροδίτη αλλά με τα σημιτικά (ανεικονικά) χαρακτηριστικά και γι’ αυτό στο νησί δεν βρίσκουμε έως τα Ύστερα Ελληνιστικά χρόνια (2ος – 1ος αι. π.Χ.) κανένα ειδώλιο ή άγαλμα της Αφροδίτης. Μπορεί, επίσης, αν και απίθανο για την εποχή εκείνη, να ήταν οικιακό ειδώλιο όπως έχουμε σήμερα στα σπίτια εικόνες της Παναγίας.


* L.H. = Late Heladic (Υστεροελλαδική περίοδος).

2016.06.03.1. (1)

ΣΗΜ.: Το ειδώλιο απετέλεσε το πρότυπο για τον σχεδιασμό της σφραγίδας του συλλόγου Φίλων Μουσείων Κυθήρων.

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *