Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
«Victoria»
του Αλέκου Βενέρη

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Η ζωή της νεαρής Victoria τα ξημερώματα μιας μέρας, στο γεμάτο παλμό –ακόμα κι εκείνη την ώρα– σύγχρονο Βερολίνο, είναι η ταινία της εβδομάδας, που φέρει το όνομα της πρωταγωνίστριας. Την βλέπουμε αρχικά να χορεύει μόνη σε ένα club της πόλης. Λίγο αργότερα ακούγονται οι φωνές κάποιας παρέας ανδρών που κάνουν φασαρία˙ τους συναντά έξω από το μπαρ, όταν φεύγει, της προτείνουν να πάει μαζί τους και αυτή απλά τους ακολουθεί. Τις επόμενες δύο ώρες θα κάνει χαβαλέ με την ανδροπαρέα, θα φλερτάρει, θα ερωτευτεί, θα μελαγχολήσει, θα θυμηθεί το παρελθόν της, θα παρανομήσει, θα κινδυνεύσει, θα γίνει αποφασιστική, θα λυτρωθεί, θα γνωρίσει το θάνατο των γύρω της, θα θρηνήσει και στο τέλος θα συνεχίσει μόνη.

Victoria (1)

Η εναλλαγή των καταστάσεων και των συναισθημάτων μάς κρατά σε εγρήγορση. Το soundtrack είναι υποστηρικτικό και δένει τέλεια με τα στενά και τα μπαρ του Βερολίνου. Αυτό όμως που θεωρώ μεγαλύτερο ατού της ταινίας είναι η ανάλαφρη αφήγησή της. Έστω και αν συμβαίνουν τόσα πολλά και σημαντικά στη Victoria, δεν παύουν την ίδια στιγμή να αποτελούν απλώς δυο ώρες και κάτι από τη ζωή της. Η πρωταγωνίστρια θα έχει και άλλες περιπέτειες στη ζωή της, χωρίς να την βαραίνει, απαραίτητα, το παρελθόν. Οι συντελεστές δεν έχουν τη φιλοδοξία να μας στείλουν ένα οποιοδήποτε μήνυμα. Η δράση δεν λαμβάνει χώρα σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον. Η γεμάτη ενέργεια ερμηνεία της Laia Costa είναι αυτό που μένει, το οποίο όμως είναι αρκετό.

Πίσω από την ανάλαφρη απλότητα της κινηματογράφησης κρύβεται η επίπονη τελειότητα συντονισμού του σκηνοθέτη Sebastian Schipper, του καμεραμάν Sturla Brandth Grovlen (που τιμήθηκε με την αργυρή Άρκτο καλλιτεχνικού επιτεύγματος) και των ηθοποιών. Τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία σε μια ταινία που δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μονοπλάνο 138 λεπτών, το μεγαλύτερο μονοπλάνο στην ιστορία του κινηματογράφου.

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *