Το νέο τείχος (2ο μέρος)
«Σήμερα, είναι ημέρα ντροπής»
του Peter Sunde
επιλέγει η Κατερίνα Μαριάτου

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

sweden-borders-reutersΜέρος 1ο

Τα πράγματα που έμαθα να τα θεωρώ δεδομένα μεγαλώνοντας σαν παιδί στην Σουηδία ήταν αυτή ακριβώς η ανοιχτοσύνη. Το αίσθημα ενός «εμείς» χωρίς κανένα αποκλειστικό «αυτοί». Ο κάθε ένας αποτελεί κομμάτι του «εμείς». Η ικανοποίηση να βοηθάς τον πλησίον σου χωρίς να σου το υποδεικνύει κάποιο θρησκευτικό αίσθημα. Η ικανοποίηση να προσφέρεις καλό στην κοινωνία, παρά να καυχιέσαι για αυτό και για τα λεφτά που βγάζεις. Η ικανοποίηση να βρίσκεις τη δύναμη να πεις στους νταήδες πως είναι πράγματι νταήδες. Η συνειδητοποίηση πως τα ιδανικά είναι πιο σημαντικά από το μελλοντικό εμπόριο. Πως οι άνθρωποι είναι πιο σημαντικοί από τα χρήματα. Όλα αυτά ήταν τα πράγματα που αγάπησα στη Σουηδία και στερήθηκα στη Νορβηγία.

Μόλις λίγα χρόνια αφότου έφυγα από τη Νορβηγία, ο Μπρέιβικ προέβη στις ακροδεξιές τρομοκρατικές του επιθέσεις. Και μόλις δύο χρόνια μετά από αυτό, το ρατσιστικό κόμμα εκλέχθηκε στην κυβέρνηση για πρώτη φορά στα χρονικά. Συνέβη μια αλλαγή. Την ίδια στιγμή η συμπεριφορά στη Νορβηγία συνοψίζεται στο ότι όσοι είναι απ’ έξω (και ειδικά από τη Σουηδία) δεν καταλαβαίνουν την νορβηγική κατάσταση. Πολλοί από τους Νορβηγούς φίλους μου φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τη λέξη ‘‘ρατσιστικό’’ για να περιγράψουν ένα κόμμα που είναι ακριβώς αυτό. Προφανώς δεν είναι πολιτικώς ορθόν. Και στη Νορβηγία είναι πολύ σύνηθες να κράζουν τους Σουηδούς πως είναι γαμημένα πολιτικώς ορθοί και να λένε πως δεν μπορείς να μιλάς για οτιδήποτε θέλεις, πως η μετανάστευση αποτελεί ένα πρόβλημα και πάει λέγοντας. Ο νορβηγικός Τύπος αυτολογοκρίνεται όλο και περισσότερο γιατί η Νορβηγία είναι μια τόσο ανοιχτή χώρα, όπου μπορείς να μιλήσεις για ό,τι θες αρκεί να μην αποκαλείς ρατσιστές τους ρατσιστές και να κατακρίνεις την μετανάστευση.

Αυτή είναι η τάση που αισθάνομαι ότι επικρατεί και τριγύρω τώρα. Η Σουηδία ακολουθεί τον ίδιο ακριβώς δρόμο. Το αδιανόητο, να είναι το Σουηδικό ρατσιστικό κόμμα –οι Σουηδοί Δημοκράτες (SD)– μέρος της κυβέρνησης, δεν είναι τόσο αδιανόητο πια. Η δεξιά πτέρυγα, που πρόσφατα απέκλεισε με δηλώσεις της την κυβερνητική συνεργασία με το SD, άνοιξε μαζί του συνεργασίες σε κάποιες πόλεις και περιοχές λιγότερο ή περισσότερο φανερά. Αρχίζει να γίνεται σύνηθες κάποιος σχεδόν να καυχιέται που ψηφίζει το SD, μιας και είναι απόδειξη πως δεν είσαι ‘‘γαμημένα πολιτικά ορθός’’. Και έτσι, το SD βγαίνει τώρα στις δημοσκοπήσεις πρώτο ανάμεσα στους άντρες ψηφοφόρους!

Και σαν το κερασάκι στην τούρτα, σήμερα, η σουηδική κυβέρνηση μόλις έχτισε ένα τείχος. Για να εμποδίσει τη μετανάστευση. Ή, έστω, ανάγκασε τους Δανούς να το κάνουν. Εάν θέλεις να εισέλθεις στην Σουηδία, χρειάζεται να δείξεις ταυτότητα. Με στόχο να αποθαρρύνουν τις μεταναστευτικές ροές. Ο κόσμος που ρωτήθηκε από τα κανάλια πώς βλέπει το τείχος και τους ελέγχους, είναι τώρα πολύ ενοχλημένος καθώς καθυστερεί την επικοινωνία του από και προς τη Δανία. Λιγότερα τραίνα θα αναχωρούν, θα είναι μικρότερα σε μέγεθος. Καθετί σχεδιασμένο για να κρατά κάποιους ανθρώπους έξω. Ο καθένας μπορεί να δει πού οδηγεί αυτό.

939180_03swedenportrait.adapt.1190.1Έχω μπουχτίσει με όλα αυτά. Δεν υπάρχει συζήτηση επί τη βάση ιδεολογιών. Δε γίνεται κουβέντα περί ένταξης. Μιλάνε μόνο για το πώς θα διορθώσουν τη λάθος κατάσταση. Πώς μπορούμε να σταματήσουμε τον πόλεμο και να σιγουρευτούμε πως δεν θα ’χουμε πρόσφυγες; Αυτό το θέμα δεν έχει τεθεί επί τάπητος για όσο διάστημα μπορώ και θυμάμαι γενικά τον Τύπο στη Σκανδιναβία. Και για να προσθέσω ακόμα κάτι ντροπιαστικό σε όλα αυτά, οι σκανδιναβικές χώρες συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους κατασκευαστές όπλων παγκοσμίως. Θέλουν απλώς να βγάζουν κέρδος από τον πόλεμο, αλλά να μην επωμίζονται το κόστος των ανθρώπινων τραγωδιών.

Έχω μπουχτίσει με την άποψη πως οι άνθρωποι είναι ‘‘γαμημένα πολιτικά ορθοί’’. Το να είσαι πολιτικά ορθός είναι κάτι που εκτιμώ. Σημαίνει απλά πως δείχνεις σεβασμό όταν μιλάς. Το φύλο ενός προσώπου ή η καταγωγή του δεν έχει σημασία πάνω στην ιδεολογική συζήτηση που κάνεις. Επομένως, τι στραβό υπάρχει στο να είσαι πολιτικά ορθός; Η μόδα είναι να γίνεσαι απεχθής και όλο και πιο εγωιστικός. Εδώ υπάρχει μια ιδεολογία που κερδίζει έδαφος, που δεν έχει καν περιγραφεί ως τέτοια. Παλιά, συνηθίζαμε να τη λέμε φασισμό, αλλά σήμερα απλά τη λογοκρίνουμε, καθώς είμαστε τόσο ανοιχτοί και καθόλου ‘‘γαμημένα πολιτικά ορθοί’’. Οπότε, δεν μπορούμε να λέμε πια τους φασίστες φασίστες.

Σήμερα είναι ημέρα ντροπής. Σήμερα είναι η μέρα που τα πιο όμορφα πράγματα που αγάπησα στη Σουηδία μού τα πήραν μακριά. Η πιθανότητα να ‘‘την δούμε αλλιώτικα’’ και να κατευθυνθούμε προς μια ανοιχτή, ανεκτική κοινωνία που θα αγαπά και θα νοιάζεται, φαίνεται τουλάχιστον χλωμή. Σήμερα είναι μια μέρα που ήλπιζα ότι ο κόσμος θα ξεσηκωνόταν και θα ξεκινούσε τις διαμαρτυρίες. Την τελευταία φορά που πέρασα τα σύνορα Δανίας – Σουηδίας, αρνήθηκα να δείξω την ταυτότητά μου. Όχι επειδή είχα κάτι να κρύψω, αλλά επειδή ήθελα να δείξω αλληλεγγύη προς τους ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή. Η αστυνομία μού συμπεριφέρθηκε σα να ήμουνα σκουπίδι. Οι γύρω μου είχαν εκνευριστεί που είχα σταματήσει τη σειρά και θα έχαναν την ώρα του Pop Idol.

Όμως έτσι, κάποιοι άνθρωποι που δε θα μπορούσαν σε διαφορετική περίπτωση, κατάφεραν να ξεπεράσουν το εμπόδιο της αστυνομίας. Τα μικρά πράγματα όντως μετράνε, αλλά δεν υπάρχουν πια πολλοί άνθρωποι που κάνουν ούτε καν τα ελάχιστα. Μετατρεπόμαστε σε μια χυδαία κοινωνία, ζώντας με την παλιά μας φήμη πως είμαστε μια ανοιχτή και όμορφη κοινωνία, γεγονός που δεν ισχύει πια. Αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας όπως πάντα, αρνούμενοι να δούμε αυτό που είμαστε και αυτό που τώρα γινόμαστε. Ξεκινά με αθώα αστειάκια και μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά, καταλήγει με τον φασισμό μέσα στην κυβέρνηση. Συγχωρέστε με που είμαι τόσο γαμημένα πολιτικά ορθός, αλλά:
Να πάει να γαμηθεί η Σκανδιναβία!


Το κείμενο επέλεξε, μετέφρασε και προτείνει η Κατερίνα Μαριάτου.

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *