Τρίγωνα, κάλαντα, κάμερες παντού!
του Γιώργου Καλοβυρνά

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

graffiti1Κάποια «ΖΩΑ» αποφάσισαν και έπραξαν, να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους με γκράφιτι.

Αυτό προφανώς δυσαρέστησε των Δήμαρχο και κάποιους ακόμα, νοικοκυραίους. Έχετε απεριόριστο δίκαιο. Δεν είναι δυνατόν να εκφράζεται κάποιος, τόσο πρόστυχα και ανάγωγα απέναντι στο νόμιμο δικαίωμα (και ηθικό;) της θέσης πάρκινγκ, του Δημάρχου και Αντιδημάρχου. Το περιγράφει εξάλλου και ο νόμος, όπως ο κύριος Δήμαρχος αναφέρει. Είναι ξεκάθαρο. Ο Δήμαρχος δικαιούται θέσης πάρκινγκ και θα την διεκδικήσει και θα την απαιτήσει.

2015.12.26Οι απορίες μου είναι οι εξής:

Έχουν όλοι οι πολίτες την δυνατότητα να εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους, απέναντι σε κάθε μορφή εξουσίας, με τον ίδιο τρόπο που η εξουσία προωθεί τα «έργα» της, τις «απόψεις» της και τις «σκέψεις» της;

Ποιας μορφής επιτρέπεται να είναι η αντίδραση των πολιτών; Μια διαμαρτυρία που θα γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο; Θα ακουστεί και θα εισακουστεί; Κατά καιρούς έχουν εκφραστεί απόψεις, πανελλαδικά, για την κατάργηση των διαδηλώσεων, ενώ είναι ήδη παράνομες οι καταλήψεις και προφανώς των γκράφιτι. Τελικά τι μένει σε εμάς τους ταπεινούς πολίτες, δεύτερης κατηγορίας; Μια ανάρτηση διαμαρτυρίας στο φατσοβιβλίο (Facebook) του Δημάρχου;

Κρίνετε εσείς, οι υπέρτατοι κριτές, ως κακόγουστα και προσβλητικά, τα γκράφιτι που έχουν μια κοινωνική και πολιτική άποψη; Ναι αλλά κι εγώ κρίνω ως κακόγουστη την τοποθέτηση της στεφάνου του Πάκη σε βιτρίνα. Με ρώτησε κανείς; Ρωτήθηκε ο Δήμος (και εννοώ οι ποταποί δημότες) αν συμφωνούν με την δαπάνη αυτού του κακόγουστου κατασκευάσματος;

Και εντέλει, γιατί η Δημοτική αρχή και όσοι παρατρεχάμενοι της, εφόσον ενοχλήθηκαν από τα αναφερθέντα γκράφιτι, δεν φρόντισαν για τον σβήσιμό τους και την επαναφορά της «ζημιάς»; Ήταν πολύ ακριβή η «επαναφορά στην τάξη»; Και για να καταλάβω καλύτερα. Η τοποθέτηση καμερών θα κοστίσει λιγότερο; Θα αποτρέψει, στον μέλλον, ανάλογες συμπεριφορές; Θα επαναφέρει την νομιμότητα στον «τόσο»… παραβατικό Δήμο μας;

Υ.Γ. Δημότες των Κυθήρων, μην ανησυχήτε και μην θορυβήστε. Οι κάμερες θα τοποθετηθούν με προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία. Δεν πρόκειται να υπάρξει αυθαιρεσία.

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

8 σκέψεις για το “Τρίγωνα, κάλαντα, κάμερες παντού!
του Γιώργου Καλοβυρνά

 1. Βανδαλισμοί στο Δημαρχείο Κυθήρων {Oh mon Dieu…}

  Βανδάλισαν κάποιοι νεαροί το Δημαρχείο των Κυθήρων! Έγραψαν με σπρέυ κάτι σαχλαμάρες σε δυο τοίχους, μη φανταστείτε τίποτα τρομερό.
  Και αίφνης ανακαλύψαμε ότι η κοινωνία των Κυθήρων κινδυνεύει!Σαθρά τα θεμέλιά της!

  Μάλιστα… Για να το δούμε το θέμα λίγο καλύτερα…

  Α ναι! Βρε δε ντρέπεστε λίγο; Όλοι εσείς που πέσατε από τα σύννεφα και επιζητείτε να βρεθούν οι Βάνδαλοι! Σοβαρά,δεν ντρέπεστε.Πώς την αντέχετε τόση υποκρισία;

  Αυτό είναι το πρόβλημα της κοινωνίας των Κυθήρων. Αυτό;
  Δεν ξέρετε τι ακριβώς υπάρχει στη κοινωνία μας;
  Δεν ξέρετε ότι μεγαλώνουμε τα παιδιά μας ποτίζοντάς τα με το σκεπτικό: «Είσαι εσύ και άλλος κανείς, κάνε ό,τι γουστάρεις».
  Δεν ξέρετε ότι γίνονται κάθε λογής αδικίες και ανομίες και όχι μόνο τις δεχόμαστε αλλά έχουμε και σε περίοπτη θέση αυτούς που τις κάνουν;

  Σας πειράζει το κακόγουστο των συνθημάτων.
  Η κακογουστιά της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού ακόμα και της θρησκευτικής ζωής, μέσω συλλόγων που βρίσκονται στα χέρια μαγαζατόρων και κάθε λογής διψασμένων για αυτοπροβολή, δεν σας πειράζει;

  Η υποκρισία που βασιλεύει δεν σας ενοχλεί;
  Το ότι το νησί δεν έχει να προσφέρει τίποτα ουσιαστικό σε νέους με ευαισθησίες και όνειρα;

  Και να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο θέμα. Δεν ξέρω ποιοι ήταν αυτοί που γράψανε στους τοίχους, αν όμως θέλουν να αλλάξουν τα χάλια γύρω τους να τους πω ένα μόνο πράγμα.
  Με γραπτά, σε τοίχους, χαρτί, υπολογιστές, δεν άλλαξε τίποτα.
  Αλλάξτε εσείς τον τρόπο ζωής που σας παραδίνουν οι προηγούμενοι.

  Κατά τ’άλλα, τόση κίνηση έχει η Χώρα που δε βρίσκετε πάρκινγκ βρε παιδιά;
  ——————————
  παπα-Κώστας Λαγός
  Ι.Ν. Αγίας Πελαγίας
  ——————————

 2. «Όσο και αν κάποιος προσπαθεί με ποιητικό ή λογοτεχνικό ύφος να δικαιολογήσει τις πράξεις αυτές, αυτές ΔΕΝ δικαιολογούνται με κανένα προκάλυμμα.

  Η αυθαιρεσία και η ατιμωρησία έχουν οδηγήσει την Χώρα μας σε επικίνδυνες ατραπούς, στις οποίες δικαιολογείται η ανομία και επιβραβεύεται όποιος κάνει ό,τι γουστάρει, αγνοώντας Νόμους και Κανονισμούς, στο όνομα μιας δήθεν ελευθερίας και μιας κακώς εννοούμενης Δημοκρατίας. Λυπάμαι που ο κύριος αυτός δυσαρεστήθηκε με την αντίδρασή μας, αλλά σε κάθε οργανωμένο Κράτος του Δυτικού – και όχι μόνο – κόσμου η δημόσια περιουσία προστατεύεται και εποπτεύεται με μέσα εποπτείας που προβλέπει ο Νόμος, είτε αυτό αρέσει σε κάποιους είτε όχι.

  Τα αυτονόητα του υπόλοιπου κόσμου παραμένουν δυστυχώς ακόμα αδιανόητα για την Ελλάδα, δεν πειράζει όμως θα μάθουμε!
  Με τη λογική αυτή θα πρέπει να τα αφήσουμε όλα στο μπάχαλο, στο έλεος κάθε ανεγκέφαλου που νομίζει ότι αυτή η πράξη είναι μαγκιά ή επίδειξη αντίδρασης.
  Να τα κάψουμε όλα λοιπόν, να τα διαλύσουμε, να βγάλουμε από παντού τις κάμερες που προστατεύουν τη δημόσια περιουσία – δηλαδή την περιουσία ΟΛΩΝ ΜΑΣ – επειδή αυτό δεν αρέσει σε εκείνους που υποστηρίζουν μια δήθεν ελευθερία, που καμία σχέση δεν έχει με τον δημοκρατικό βίο μιας σύγχρονης δυτικής δημοκρατίας.

  Ας διαβάσουν τον Αριστοτέλη που λέει πότε σταματά η ατομική ελευθερία προς όφελος της συλλογικής ελευθερίας.
  Από τη μία λοιπόν οι κύριοι αυτοί είναι υπέρμαχοι του συμφώνου συμβίωσης – και καλά κάνουν! – από την άλλη όμως αντιδρούν στα μέσα προστασίας της δημόσιας περιουσίας γιατί τα θεωρούν «αντιδημοκρατικά», ο βανδαλισμός είναι δημοκρατικός, η προστασία του Δημαρχείου και των αρχείων μας όχι! Μπράβο!

  Προοδευτισμός και συντηρητισμός ταυτόχρονα! ΕΥΓΕ!
  Και κάτι άλλο.. ας πληροφορηθεί ο κύριος αυτός ότι ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ εκ του Νόμου θέσεις στάθμευσης στην είσοδο του Δημαρχείου γιατί πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση στα οχήματά τους ανά πάσα ώρα και στιγμή. Δεν θα απολογηθούμε για αυτό, ούτε επειδή εφαρμόζουμε το Νόμο!

  Το αυτονόητο ενοχλεί τόσο πολύ; Αυτό είναι το πρόβλημά μας στη σημερινή Ελλάδα;
  Όποιος διαφωνεί μπορεί να θέσει τη διαφωνία του στα αρμόδια όργανα με νόμιμο τρόπο, όποιος διαφωνεί με αυτές τις πράξεις είναι κότα, γιατί δεν έχει τα κότσια να βάλει την υπογραφή του πουθενά, ούτε καν σε ένα κείμενο διαμαρτυρίας!

  Δεν υπερασπίζομαι λοιπόν κανενός το δικαίωμα να καταστρέφει, να σπάει, να διαλύει, να δημιουργεί με τις πράξεις του περιττές δαπάνες στο Δήμο, να προσβάλλει με την δήθεν μαγκιά του το δημόσιο συναίσθημα..

  Τέτοιο δικαίωμα στις Δημοκρατίες ΔΕΝ υπάρχει και ΔΕΝ θα υπάρξει ποτέ. Όσοι το υπερασπίζονται συντηρούν – ηθελημένα ή άθελα – αυτές τις βλακώδεις συμπεριφορές και θέτουν τους εαυτούς τους εκτός δημοκρατικού πολιτεύματος.
  ————————
  Πηγή: kithiraikanea.blogspot.gr

 3. κ. Χαρχαλάκη,

  προφανώς δεν διαβάζετε καλά. Το άρθρο μου είναι καθόλα ενυπόγραφο. Και αν δεν σας είναι ξεκάθαρο, τότε να σας το διευκρινίσω. Το όνομά μου είναι Γιώργος Καλοβυρνάς.

  Έχουμε εμπεδώσει την απαίτησή σας, και την νομιμοποίηση που έχετε, για δέσμευση θέσεων πάρκινγκ έξω από το Δημαρχείο. Δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνεστε!
  Ομολογώ βέβαια ότι δεν κατανοώ ποια είναι η ανάγκη της άμεσης πρόσβασης στα αυτοκίνητά σας. Δεν σας εξυπηρετεί το πάρκινγκ της Χώρας; Αν δεν εξυπηρετεί εσάς, που είστε ένας νέος άνθρωπος, τότε φαντάζομαι ότι δεν εξυπηρετεί και τους γηραιότερους ή ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες. Δεν είστε δα, πυροσβέστης να τρέξετε να σβήσετε κάποια φωτιά. Θα μπορούσατε απλά να προσφέρετε τις θέσεις πάρκινγκ προς χρήση ΑΜΕΑ.

  Τα αυτονόητα του υπόλοιπου κόσμου, στα οποία αναφέρεστε, δυστυχώς είναι αδιανόητα για την Ελλάδα, όπως πολύ σωστά λέτε, σε όλους τους τομείς. Η μετριοπάθεια λοιπόν, είναι ένα αυτονόητο που λείπει από την Δημοτική Αρχή.

  Επίσης, δεν καταλαβαίνω την σχέση του συμφώνου συμβίωσης με το θέμα του «βανδαλισμού». Είστε γνωστός υπέρμαχος των «χριστιανικών ιδεωδών» (ο θεός να τα πει χριστιανικά), αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μας αφορά, και ως Δήμαρχος δεν έχετε δικαίωμα αμφισβήτησης. Και εντέλει, που βρίσκεται ο συντηρητισμός μου σε αυτό το θέμα;

  Ασχοληθείτε λοιπόν με σοβαρότερα προβλήματα που απασχολούν τους Δημότες σας και μην καταναλώνετε φαιά ουσία και χρήματα για κάμερες και άλλα κατασταλτικά μέσα.

  Ευχαριστώ,

  Γιώργος Καλοβυρνάς

 4. Όταν τον Ιούλιο βανδαλίστηκε το Λύκειο και μας κόστισε η αποκατάσταση χιλιάδες Ευρώ ορισμένοι έκαναν μπάνιο στο Καψάλι και σφύριζαν αδιάφορα.

  Όταν σπάσανε τις τουαλέτες στη Χώρα, τους προβολείς στην Πλατεία, όταν βάψανε στον Μέσα Βούργο και σε άλλα σημεία, πάλι οι αντιδράσεις ήταν ελάχιστες.

  Τώρα ξαφνικά όλοι ευαισθητοποιήθηκαν και προσπαθούν να προλάβουν τις κάμερες, λες και έχουν κάτι να φοβηθούν.

  Οι ίδιοι βέβαια όταν κυκλοφορούν σε πόλεις του εξωτερικού – που τα μέσα ηλεκτρονικής προστασίας είναι αυτονόητα και δεδομένα – δεν πάνε στους εκεί Δημάρχους να διαμαρτυρηθούν, ούτε κάνουν λόγο για big brother και άλλες τέτοιες βλακείες.

  Οι ειρωνείες και ο λαϊκισμός δεν πρόκειται να αποτρέψουν τα φαινόμενα αυτά και εγώ προσωπικά δεν είμαι διατεθειμένος να αποδεχθώ την μετατροπή των Κυθήρων σε Χαυτεία επειδή κάποιοι αντιδρούν για κάτι που δεν ξέρουμε και δεν έχουν τα κότσια να έρθουν να θέσουν τις διαφωνίες τους στα δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα που έχει ψηφίσει ο Κυθηραϊκός Λαός.

  Κάθε άποψη τύπου «big brother» και άλλα τέτοια την απορρίπτω και δεν την λαμβάνω υπόψη μου.

  Αν αύριο το πρωί πετάξει κάποιος μια μολότωφ και καούν τα Δημοτολόγια, ΤΙ ακριβώς θα πούμε στον Εισαγγελέα κύριοι ευαισθητοποιημένοι;;;
  Θα πούμε ότι δεν προστατεύσαμε το Δημαρχείο επειδή κάποιοι επιχειρηματολόγησαν κατά των καμερών;;;
  Θα πούμε ότι δεν θέλαμε να παρακολουθήσουμε το δημόσιο χώρο, τον οποίον όμως κατά το Νόμο είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε;;

  Όλοι εσείς οι προοδευτικοί πάτε στο εξωτερικό και δεν λέτε κουβέντα για τις κάμερες, εκεί να σας παραδεχθώ λοιπόν!
  Στο επόμενο ταξίδι σας σε οποιαδήποτε πόλη ή χώρα της Ευρώπης να πάτε να διαμαρτυρηθείτε στον εκεί Δήμαρχο γιατί έχουν κάμερες παντού, στα εμπορικά κέντρα, στα μαγαζιά, στα σινεμά, στους δρόμους, τις πλατείες και τα πάρκα, στα μουσεία τους.

  Αλήθεια ΠΟΙΟΣ από εσάς διαμαρτυρήθηκε για τις κάμερες του νέου Μουσείου;;;
  Εκεί δεν σας ενοχλούν;;;

  Οι κάμερες δεν μπαίνουν για να προσβάλουν την ιδιωτικότητα των ανθρώπων, μακράν ημών τέτοιες απόψεις και πρακτικές.

  Οι κάμερες θα μπουν στα δημοτικά ακίνητα για να προλάβουν και να εποπτεύσουν τυχόν ενδεχόμενα δολιοφθορών και καταστροφής δημόσιας περιουσίας, είναι υποχρέωσή μας από το Νόμο και θα την εφαρμόσουμε κατά γράμμα.
  ———————————————————
  Στράτος Χαρχαλάκης, Δήμαρχος Κυθήρων
  ———————————————————
  Πηγή: kithiraikanea.blogspot.gr

 5. Τελικά νομίζω ότι δουλευόμαστε!

  Κύριε Δήμαρχε, πιστεύετε ειλικρινά ότι με τις κάμερες θα αποτρέψετε το «έγκλημα»;

  Πιστεύετε ότι θα έρθει κάποιος να ρίξει μολότοφ στο Δημαρχείο, φορώντας τα καλά του, ή έχοντας κρεμασμένη την carte de visite του στον λαιμό του; Εκτός αν έχετε συνεργασία με κάποιο CSI (πχ. Los Angeles), οπότε τότε έχετε πιθανότητες να τον βρείτε.
  Το πολύ πολύ να πιάσετε κάποιον μεθυσμένο να ουρεί έξω από το Δημαρχείο σας.

  Τελικά ή είστε εντελώς αδαής ή νομίζετε ότι είμαστε εμείς.

  Ας είναι λοιπόν. Βάλτε όσες κάμερες θέλετε και η ιστορία θα δείξει ποιος έχει δίκαιο.

  Γιώργος Καλοβυρνάς

 6. O λόγος του παπα Κώστα Λαγούγια τα συγκεκριμένα γεγονότα νομίζω καλύπτει απολύτως.Δεν νομίζω πως οι εξαγγελίες μέτρων και παραμέτρων στα fb μπορούν να έχουν κανένα αποτέλεσμα ουσιαστικό.Το απολύτως άθλιο γεγονός της ρύπανσης των τοίχων υπάρχει εδώ και καιρό.

  Στον τοίχο του Κυθηραικού Συνδέσμου, στο Αγγλικό υδραγωγείο στο Καψάλι,σε εξωκκλήσια, στην παιδική χαρά στη Χώρα, έξω απο το Γυμνάσιο, σε ιδιωτικές πόρτες και τοίχους σπιτιών, και δρόμων, (και αναφερόμαστε σε μεγάλης κλίμακας ρυπάνσεις) όσο γινόντουσαν η απάντηση του Δήμου ήταν…..βήξ.
  Απορία ψάλτου, γάρ.

  Τώρα που έγιναν στους τοίχους του Δημαρχείου, αντιδρούμε και εξαγγέλουμε….
  Και με τις υπόλοιπες ρυπάνσεις τι θα γίνει;
  Με τους καθημερινούς βανδαλισμούς στην περιοχή του Καψαλιού;

  Μια κάμερα σε κάθε πόρτα, εκεί έχει φτάσει το Τσιρίγο;
  Και εμείς Τσιριγώτες ταγοί, αυτό μόνο μπορούμε να πούμε και να κάνουμε;

  Είμαστε σαν ομάδα βαθειά προβληματισμένοι και σαν παράταξη έτοιμοι να κάτσουμε σε έναν ουσιαστικό και αληθινό διάλογο με όλους αλλά με ΟΛΟΥΣ.Μικρούς και μεγάλους.Αρμόδια όργανα της πολιτείας και φορείς μαθητών και γονέων.Γιατί υπάρχουν ευθύνες σε όλους.Και μόνο απο όλους μαζί μπορεί να προστατευτεί ο χώρος μας.

  Να ακούσουμε για να καταλάβουμε πρώτα πρώτα, και να πράξουμε μετά, για να εξαλειφθεί αυτό το απολύτως απαράδεκτο φαινόμενο απο το νησί μας.Και πρός αυτό τον στόχο θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια.Μέχρι τότε ας φροντίσουμε να φύγει αυτό το αίσχος απο το Δημαρχείο γιατί δεν τιμά κανέναν ούτε αυτούς που είναι μέσα ούτε αυτούς που είναι απ έξω.

  Για την Ενωτική Πρωτοβουλία. Μανώλης Χάρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *