Τι έγινε; Μήπως μας έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι;
των Zourida Loca – Λοκαλίστας

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss

Πρωτάθλημα Κυθήρων 2015.

Λόγω ασυνεννοησίας με την οργανωτική επιτροπή, δεν δηλώθηκαν εμπρόθεσμα κάποιοι παίκτες μας. Η «Επιτροπή» αρνήθηκε να αναλάβει μερίδιο στην ευθύνη και απαγόρευσε σε έναν φίλο να συμμετάσχει σε όλους τους αγώνες των Λοκαλίστας-Ζουρίδα Λόκα.

Αρχικά, ο καλός μας φίλος και παλιό μέλος της ομάδας, νομίζοντας ότι δεν θα συμμετάσχουμε στο πρωτάθλημα, είχε δεχτεί να παίξει στον Μπυροκοιλιακό. Όταν όμως μας είδε να κάνουμε προπόνηση και να φοράμε τη δοξασμένη φανέλα με τη Ζουρίδα, όλος χαρά, ήρθε να ξαναπαίξει μαζί μας. Από τότε, δεχθήκαμε πολλές φορές απειλές (ακόμα και κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης πριν από αγώνα!) ότι θα ακυρωθούμε, μηδενιστούμε κλπ αν τολμήσουμε να χρησιμοποιήσουμε τον συμπαίχτη και φίλο.

Έπρεπε να πάρουμε μια σημαντική απόφαση και το κάναμε. Αποφασίσαμε ότι το σωστό είναι να παίξουμε με οποιονδήποτε θεωρούμε μέλος της ομάδας και ας μας αφαιρέσουν βαθμούς. Η γενναία και δίκαιη στάση μας επιβραβεύτηκε από όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος καθώς καμιά ομάδα δεν προχώρησε σε ένσταση εναντίον μας. Στον αγώνα μας με τους Παλαίμαχους, μεγαλοπαράγοντας του Μπυροκοιλιακού (με τη διπλή του ιδιότητα και ως μέλος της «Επιτροπής») τους παρότρυνε να κάνουν ένσταση. Προς τιμήν τους, αρνήθηκαν αυτή τη γελοιότητα αν και ηττήθηκαν στο ματς!

Αφού, λοιπόν, ανάλογο ήθος επιδεικνύουν και όλες οι άλλες ομάδες, η «Επιτροπή» εν μέσω του πρωταθλήματος … τροποποίησε τον κανονισμό. Πλέον, ο μηδενισμός μας θα γίνεται αυτεπάγγελτα, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται κάποιος να κάνει ένσταση. Με μια ανακοίνωση που ξεχνάει να αναφέρει ποιος ψήφισε τι και σε ποιο ερώτημα, ουσιαστικά ανακοινώνει ένα νέο κόλπο για να καταφέρουν να τιμωρήσουν τους Λοκαλίστας-Ζουρίδα Λόκα.  Επίσης, ξεχνάει να μας πει ποιος την συνέταξε και αν τα μέλη της επιτροπής έχουν λάβει γνώση για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης. Το παρακάτω απόσπασμα είναι χαρακτηριστικό: «Η μη τήρηση των κανονισμών από κάποια ομάδα δεν υποδηλώνει κάποια ιδεολογική διαφοροποίηση από τις υπόλοιπες ομάδες παρά μόνο ασέβεια προς αυτές και τους κανονισμούς που έχουν ψηφιστεί από όλους.«

Κατόπιν τούτου, παραθέτουμε τις απόψεις μας για το θέμα που προέκυψε αλλά και για τη διοργάνωση γενικότερα.


 

Το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στα Κύθηρα ως ένα ακόμα βήμα προς την ανταγωνιστική κοινωνία ή ως ευκαιρία για επανατοποθέτηση ανθρώπινων αξιών.

Η διενέργεια του φετινού Πρωταθλήματος, σύμφωνα με την πολιτική ατζέντα των Zourida Loca, οφείλει να αναζητά ένα πολυσυλλεκτικό συλλογικό μήνυμα αισιοδοξίας αναγνωρίζοντας ότι βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση όσο αφορά στις ανθρώπινες αξίες και τον αθλητισμό ως εκφραστή των αξιών αυτών. Παράλληλα, η Κεντρική Επιτροπή των Z.L. δηλώνει ότι, σε αντιδιαστολή με τo προηγούμενο πρωτάθλημα, που επέκτεινε στη μικρή κλίμακα του νησιού αρχές του αθλητισμού απευθυνόμενες στη διαρκή αυτοδικαίωση μιας κατ’ εξοχήν star-ομάδας, στο φετινό πρωτάθλημα αναζητά την συλλογική νοημοσύνη, ως την τελευταία απομένουσα εφεδρεία, που μπορεί να συνεισφέρει με μικρές καθημερινές νίκες στην πολιορκία των ανθρώπινων αξιών από την παγκόσμια οικονομική καταδυνάστευση και τον εμπορευματικό παγκόσμιο αθλητισμό ως πειθήνιας θεραπαινίδας της.

Οι Zourida Loca, προτείναμε και επιμένουμε για τα παρακάτω, ως προς τη διοργανώτρια αρχή :

 1. Θα πρέπει να σταματήσει να αντιγράφει «πετυχημένα» πρότυπα παραγόντων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και να εμπιστευτεί την ελεύθερη συμμετοχή στη συλλογικότητα του πρωταθλήματος. Οι παραγοντίσκοι, στην καλύτερη περίπτωση, αντιπροσωπεύουν την ιδιοφυή προσωπικότητά που ξεχωρίζει από το πλήθος και άρα μπορεί μόνο το καθοδηγεί και όχι να το εκφράζει. Στη χειρότερη περίπτωση, που δυστυχώς είναι και η συνηθέστερη, εκφράζει ευτελώς και κωμικοτραγικά προσωπικές μωροφιλοδοξίες, από τις οποίες έχει άλλωστε προωθηθεί και αναδειχτεί, ή/και γνωστές παρέες με προσωπικές ατζέντες.

 2. Η αναρτήσεις στον ηλεκτρονικό χώρο, θα πρέπει να σταματήσουν να αποτελούν διαφημιστικό υλικό συγκεκριμένων ομάδων και εκκολαπτόμενων μικρό-στάρ παραγοντίσκων, που ζήλωσαν την αίγλη των εθνικών στάρ του ποδοσφαίρου.

 3. Ο τελικός (τέλος = σκοπός) ρόλος της διοργανώτριας αρχής είναι να αφυπνίσει τις λανθάνουσες δυνάμεις των συναθλητών, που με τη σειρά τους πρέπει να ενεργοποιήσουν την κοινή λανθάνουσα νοημοσύνη και την κοινωνική δυναμική για τους κοινούς χώρους ζωής.

 4. Το παραγόμενο ποδόσφαιρο στα γήπεδα των Κυθήρων, θα πρέπει να αναδείξει την κοινή νοημοσύνη (sensus communis) που είναι ενσωμ ατωμένη στο λαϊκό αθλητισμό των μικρών οικισμών μας και στον συνολικότερο τρόπο διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου με όρους συνέργειας, αειφορίας και σεβασμού της συμβατότητάς του σε σχέση με τις ανθρώπινες ανάγκες, ως άμεση έκφραση των κοινωνικών ανθρώπινων αξιών. Αυτή η κοινή νοημοσύνη, ενσωματωμένη στη μνήμη των αυτοοργανωμένων πρωταθλημάτων του παρελθόντος και ακόμα ενυπάρχουσα σήμερα, αφορά την ηθική/εθική της κοινότητας παρά την αισθητική της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού.

 5. Πολύτιμη συνιστώσα αυτής της πρότασης αποτελούν οι παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ των παικτών, που πρέπει να αναδειχτούν ως αποθετήρια αθλητικών αξιών και σύμβολα κοινωνικής συμβίωσης και ανθρώπινων αξιών. Μακριά από την συστηματικά και επίμονα επιχειρούμενη αδρανοποίησή τους με τη μετατροπή τους σε ανταγωνιστικά «ποδοσφαιρικά σκηνικά», οι παραδοσιακοί, εκ πεποιθήσεως ερασιτεχνικοί, αθλητικοί δεσμοί εκφράζουν πραγματικές υλοποιημένες λύσεις και προτάσεις για κατ’ αναλογία υπόδειξη, για όλα σχεδόν τα σημερινά προβλήματα του αθλητισμού διεθνώς, όπως:

 1. Την προβληματική με τον διεθνισμό (globality / locality). Το τοπικό ποδόσφαιρο εκφράζει την τοπικότητα ως αξία που εντάσσεται στο διεθνισμό και όχι τοπική εκδοχή του.

 2. Το αθλητικό αποτύπωμα και την συν-αγωνιστική συνείδηση.

 3. Τη σχέση επαγγελματικού / ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

 4. Την αμεσότητα της πολιτισμικής έκφρασης, χωρίς τη διαμεσολάβηση της αισθητικής των συρμών και την αντιγραφή ‘διεθνών μορφών’

 5. Το αδιέξοδο της γιγάντωσης των ποδοσφαιρικών ομάδων και το ασύμβατο της ποιότητας ζωής με μεγάλα μεγέθη συλλόγων.

 6. Tην απο-ενοχοποίηση του παραδοσιακά μη ανταγωνιστικού αθλητισμού της υπαίθρου και την -μέσω του αθλητισμού- ανάδειξη της τοπικότητας ως βασικής συνθήκης της ανθρώπινης κατοίκησης.

Ύστερα από τα παραπάνω καθίσταται σαφές οτι αποτελεί σαφή ιδεολογική διαφοροποίηση των Zourida Loca η επιλογή υπεράσπισης των ανθρωπίνων σχέσεων, όταν αυτές απειλούνται από την κατεστημένη σοβαροφάνεια οιασδήποτε μεγαλομανούς επιτροπής. Δηλώνουμε ως άνευ σημασίας την εγγραφή των μελών μας στα βαρύγδουπα «Βιβλία Μητρώου Παιχτών», ως πράξη πολιτικής ασέβειας απέναντι στις δυνάμεις που προτιμούν να είναι τσακωμένες με τον φίλο τους από το κινδυνέψουν να χάσουν τον «σεβασμό» που επιθυμούν να απολαμβάνουν από καθέδρας.

Απέναντι σε όποιον επενδύει ψυχολογικά στο ποδόσφαιρο των Κυθήρων για να ικανοποιήσει το εγώ του και με τον τρόπο αυτό επεκτείνει τον ανταγωνισμό έξω από το γήπεδο, σε κάθε πτυχή του καθημερινού βίου, μολύνοντας τις αγαπητικές σχέσεις της μικροσκοπικής μας κοινότητας με ανταγωνιστικά πρότυπα κοινωνίας ζούγκλας, εμείς θα κάνουμε αυτό που κάνουμε κι εσείς να κάνετε αυτό που κάνετε.

20-12-2015

Z.L.

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailrssrss